RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ericsky
收起左側

hino 金牙仔 完結篇

wyman18 發表於 2010-6-25 18:48:40 | 顯示全部樓層
好正丫HCING ~~
roychung 發表於 2010-6-25 21:28:08 | 顯示全部樓層
強......................無言!
Doughboy 發表於 2010-6-25 21:31:41 | 顯示全部樓層
好靚!!!乜頭都有了呢~
老古 發表於 2010-6-26 01:11:01 | 顯示全部樓層
運輸業光輝年代的代表車輛,hino都係靠它起朵.
rabbitmomo 發表於 2010-6-26 01:18:29 | 顯示全部樓層
rabbitmomo 發表於 2010-6-26 01:18:39 | 顯示全部樓層

CHING你好勁 ~
拉登.狂徒 發表於 2010-6-26 01:50:15 | 顯示全部樓層

[quote]運輸業光輝年代的代表車輛,hino都係靠它起朵.
老古 發表於 2010-6-26 01:11 [/

一早知
sunnyho247 發表於 2010-6-27 15:16:17 | 顯示全部樓層
金牙仔正,唔知有冇得買
KX1072._. 發表於 2010-6-27 15:23:44 | 顯示全部樓層
家父有部1:1拖頭..
17年車
sunnyho247 發表於 2010-6-27 15:31:57 | 顯示全部樓層
金牙仔多數係街斗吊雞車因為車齢耐,好多換哂新Hino
Daytona 發表於 2010-6-27 16:04:35 | 顯示全部樓層
金牙仔係 V8 , 銀牙係直6 , 屋仔後面龍門架 , 一睇個盤頂係直定斜就已經知
odaan 發表於 2010-6-25 10:52

呢樣真係唔知,thx奧單兄!
Daytona 發表於 2010-6-27 16:06:22 | 顯示全部樓層
家父之前都有呢部24噸夾雞泥頭車。
真係令人懷念.....
 樓主| ericsky 發表於 2010-6-27 20:25:32 | 顯示全部樓層
回復 29# KX1072._.

請問現在部車還在嗎?
odaan 發表於 2010-6-27 21:14:02 | 顯示全部樓層
金牙仔正,唔知有冇得買
sunnyho247 發表於 2010-6-27 15:16

Hino 金牙仔 V8 750 偈非常耐用
但而家歐盟環保問題 , 好多都被迫引退

環保問題係香港搞死自己運輸業既其中一個最大原因
KX1072._. 發表於 2010-6-27 22:21:30 | 顯示全部樓層
Hino 金牙仔 V8 750 偈非常耐用
但而家歐盟環保問題 , 好多都被迫引退

環保問題係香港搞死自己運輸 ...
odaan 發表於 2010-6-27 21:14

好大食tim
zyfljm 發表於 2010-6-27 22:58:57 | 顯示全部樓層
佩服!!!
金祖 發表於 2010-6-28 12:54:39 | 顯示全部樓層
金牙仔v8,6前速,拖隻吉柜上到105km/h左右,銀牙仔直6turbo,333hp,7前速踩到120km/h無問題…其實hino唔係靠金牙起朵,燕子尾年代已經好口碑,之前『掘尾籠』唔夠,之後矮腳虎更係一絕,後來轉款『龜兔』,直6無turbo,但勝在『龜1波』好力,可惜用耐左由龜4跳兔5波,永遠搵唔到隻兔仔…由其係冬天
odaan 發表於 2010-6-28 13:23:52 | 顯示全部樓層
金牙仔v8,6前速,拖隻吉柜上到105km/h左右,銀牙仔直6turbo,333hp,7前速踩到120km/h無問題…其實hino唔係靠金牙起朵,燕子尾年代已經好口碑,之前『掘尾籠』唔夠,之後矮腳虎更係一絕,後來轉款『龜兔』,直6無turbo,但勝在『龜1波』好力,可惜用耐左由龜4跳兔5波,永遠搵唔到隻兔仔…由其係冬天金祖 發表於 2010-6-28 12:54

當年 "漢家園" 全部清一色 Hino 燕子尾 , 有 D 轉幾手用到今日都仲用緊
大尾牙 , 拖過百噸上路 , 孖公仔 / 搬大機 , 三擔頭兩擔架 , 18 隻腳就行得

之後尾牙細左 , 無甘好抽 , 但極速高左 , 上路車 "軒佬" 同 "意蘇蘇" 兩個 "鬥牛" , 果陣時 D "方頭雞那" 唔多

Hino 一直都係耐用同易整 , 低扭夠 , 唔洗下下谷 , 引擎溫度較低 , D 野咪耐用囉
爆水喉無零件 , 斬節竹筒駁住 , 一路行一路加水 , 都行到番香港
機械油渣 bump 又好整 , 又耐用 , 換得最多係個回油 Value , 擺定兩個係車 , 有乜事就起屋仔就地搞
舊車最好就係下盤空盪盪 , 無太多氣路風路油路 , 簡簡單單

一般 20 噸樓下都唔洗用龜波 , 當年龜兔波入波炮一冬天就 "縮陽" , 漏風入唔到兔波 , 所以要去機器鋪車過個新膠圈坑 , 換條粗野 , 之後有幾部上雲南返黎都話無問題

跳波係漏風問題 , 成日 "黐喉" , 有 D 師傅改左兩個 Value 就乜事都無

除左呢幾 樣 , 舊款 Hino 真係我見過甘多種車最無敵既一款
你唔好理佢快唔快 , 你唔好理佢靚唔靚仔 , 總之有工開 , 佢唔會渣流灘 , 要壞都比你做埋先醫
金祖 發表於 2010-6-28 14:14:20 | 顯示全部樓層
新田米埔“漢家園”都無左影好耐囉,白頭大叔架孖燕尾上年仲見佢上緊路,今年聽講佢退左休,香港唯一一架跑緊古董都退役囉
odaan 發表於 2010-6-28 14:29:02 | 顯示全部樓層
新田米埔“漢家園”都無左影好耐囉,白頭大叔架孖燕尾上年仲見佢上緊路,今年聽講佢退左休,香港唯一一架 ...
金祖 發表於 2010-6-28 14:14

好多老司機想做 , 大陸牌都唔批 , 就好似歐旺叔 到左 60 都局住返香港做 , 無用丫 , 佢都話香港 D 油渣 同 環保甘勁 , 做風咩

我所知燕尾就仲有三部 , 不過就有 D 係場做導櫃 , 唔出街
仲有氣有力 , 淨係無牌費燕梳

而家好多運輸都比大公司食晒 , 除非好有偈 , 臨場應變好得 , 如果唔係開一日休兩日 , 又係死得