RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9510|回復: 117
收起左側

[認真討論]放車活動隊形,操守討論專區

馬輝 發表於 2009-9-2 11:01:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

蒙奧單大哥提出行街時的隊形,操守等事宜

其實有關事宜都有相當的討論價值,就在此讓大家就有關話題繼續討論,以求日後活動讓玩和圍觀的都開心,達至雙贏,以增加遙控貨車巡遊活動的認受性

注意:大家歡迎提出一些改善建議,但並不歡迎對個別車友的指責或秋後算帳

其實理想的玩車環境有賴大家共同創造,所以真的希望大家有意見就在此提出
有勇冇謀 發表於 2009-9-2 11:06:51 | 顯示全部樓層

1# 馬輝
借用 版友jazz_wan 的名句
(為了發揮合作精神, 希望有hifi者, 當天唔好開, 感謝)
有時真係嘈到咩都聽唔到....我自己都想報警投訴, 何況係其他道路使用者
可能我喱句話又得罪好多人添....
Q-pet 發表於 2009-9-2 11:07:06 | 顯示全部樓層
我就覺得有新燈既朋友就唔好開到咁大..你知啦..如果10幾架開大佢..仲嘈個街邊..
車友既車品問題..有時見部份人..人群中穿插如果撞到路人點算??報警未大鍋??
而隊型方面..我就覺得係街玩車指要留D位置比路人行已經足夠..隊型呢家野...到時未各有各行
領隊既人..好多時都指有自己行..永遠唔會顧及其他車友問題..
如果我仲有其他意見會後加
odaan 發表於 2009-9-2 11:10:20 | 顯示全部樓層

近來 , 貨車車聚越黎越多 , 對玩貨車既人黎講 , 可能係喜訊
但近來車聚越黎越不受控 , 尤其係參加者操守習慣各有不同
多次勞煩到警察過黎驅趕 , 行車聲浪亦令途人要掩耳而過

我 , 係 RC 貨車界只係初學者 , 我既建議唔係要各位強制性執行

但請各位明白 , 凡事有因必有果 , 趁現在 , 途人仲覺得我地 "新奇有趣" 既時候 , 應該提醒各位應有既操守
若然置之不理 , 到途人對我地反感先再做 , 就太遲喇~~

買部車 , 小則幾千 , 大則幾萬 , 有買既 , 有整既
想出街既心情可以理解 , 但如果只為自己一己之私 , 妄顧其他人 , 人地就會標籤左遙控貨車呢班人係自私
人地唔會同你分邊架車自私 , 邊架唔自私 , 一衰 , 就全部衰晒
各位出街 , 係想比人欣賞 , 定係想比人指責 ?? 其實各位有得揀 , 就係睇平時既行為有無干擾其他人

雖然遙控貨車無明文規定要考牌先渣得
但各位唔係追求像真咩 ??
各位有無係街道見一班真既貨櫃車橫衝直撞 ??
================================
玩車,有體系有規矩,人地睇我地唔係一盆散沙
無人肯夾唔緊要,自己夾先
做好自己,有帶頭有押尾有路眼

我係其他活動一樣會繼續夾隊形
================================
搞一個車聚
識路既 "帶頭" , 千祈唔好忘記自己係頭 , 唔好帶帶下頭唔見左 , 甘樣只會成隊車 "群龍無首"

有朋友肯做 "押尾" , 幫帶頭既人不時數下有無漏人數

"路眼" 主要係過無紅燈路口時 , 自發性既行為 , 個個都可以做 , 目的係要幫渣車果個睇路 , 預先作出警號
其實 , 將心比己 , 你想人地點幫你 , 你就點做
你想你渣車過馬路有人幫你睇下有無車 , 到你過完 , 你咪幫下人睇車 , 就係甘簡單
等候點
"喂 , 等埋呀邊個喎" , 各位可能一聽到呢句 , 就即刻停低 , 但 ........ 無睇到自己其實成隊車封晒成條路
每次等人等車 , 尤其係重型車 , 最好都先搵據點 (set point) , 務求要部車泊低而唔阻路面為先
呢個世界 , 有因必有果 , 如車聚聲浪太滋擾途人 , 逗留時間大耐 , 車聚隊形太霸道
都會有途人 / 警察過黎 趕 / 話兩句

雖然車聚會有途人欣賞 , 但亦有唔少途人微言
如果想令車聚可以繼續舉行 , 規矩其實不可忽略
參考同類討論
http://www.rc-daily.com/forum/viewthread.php?tid=5316

各位可能認為小弟多言 , 但就我出車之前 6 次隨行 , 同近來 4 次車聚
雖然唔係次次都有問題 , 但呢幾項的確係唔少人忽略左既問題
Q-pet 發表於 2009-9-2 11:10:24 | 顯示全部樓層
1# 馬輝
借用 版友jazz_wan 的名句
(為了發揮合作精神, 希望有hifi者, 當天唔好開, 感謝)
有時真係嘈到咩都聽唔到....我自己都想報警投訴, 何況係其他道路使用者
可能我喱句話又得罪好多人添....
有勇冇謀 發表於 2009-9-2 11:06

我都覺得有時D人開HIFI嘈到拆天咁...所以我都唔會同個D車行好近.....
如果不喜者請見諒
 樓主| 馬輝 發表於 2009-9-2 11:14:28 | 顯示全部樓層
馬輝覺得改善活動的key word在於一眾車友們的"自覺",一如兩位同事所提出的聲浪/車品同奧單大哥提過的互助等事項

例如hifi可以開,但不用開大聲到在泓景臺開hifi在南昌都聽到個隻
Q-pet 發表於 2009-9-2 11:18:25 | 顯示全部樓層
未整理好 , 我仲起緊稿

1. 玩車,有體系有規矩,人地睇我地唔係一盆散沙
無人肯夾唔緊要,自己夾先
做好自己,有帶頭有押尾有路眼

我係其他活動一樣會繼續夾隊形

我地就係想行街唔阻途人 , V 形就 ...
odaan 發表於 2009-9-2 11:10

所以我就時唔帶頭都會等下其他師兄們..雖然我唔係搞車個位.各人有各既速度..廢時一陣唔見左大家又要電話聯絡
MRX-2 發表於 2009-9-2 13:18:45 | 顯示全部樓層
馬輝覺得改善活動的key word在於一眾車友們的"自覺",一如兩位同事所提出的聲浪/車品同奧單大哥提過的互助等事項

例如hifi可以開,但不用開大聲到在泓景臺開hifi在南昌鸷都聽到個隻
馬輝 發表於 2009-9-2 11:14

其實有部份人會覺得玩車咁多限制,玩都玩得唔開心,不過就未見有人提出呢點!

自覺對香港人黎講真係好難,有好多時大家只要從別人既角度去睇,好多野就會唔洗講都知道應該點做!
Jazz_Wan 發表於 2009-9-2 13:21:24 | 顯示全部樓層

話說回來, 人多時候先至車跟車咁行咁咪得囉, 我地都係唔想阻礙路人姐
條街冇人既時候你中意點行都得啦, 好似深水步d街咁
我地可以係冇咩人既方組下隊形, v形都得架
呢d組隊形既玩法, 一個人自己係玩唔到,
希望日後可以試下, 唔洗次次都係行街
講得唔好勿插

我不反對亂行, 不過係多人時候就要夾返隊形, 以免影響到路人和車手安全為大前提
Jazz_Wan 發表於 2009-9-2 13:26:35 | 顯示全部樓層
所以我就時唔帶頭都會等下其他師兄們..雖然我唔係搞車個位.各人有各既速度..廢時一陣唔見左大家又要電話聯絡
Q-pet 發表於 2009-9-2 11:18

呢個只係大家冇夾過點行姐
0ben0 發表於 2009-9-2 14:23:52 | 顯示全部樓層
其實玩車開hifi係唔係有點多舊魚呢
係專心去玩車,定係專心聽歌呢?!
我覺得果類人既心態唔係自己想聽,而係想大大聲,慌死人唔知佢玩緊車咁
正如d踩街車既街車仔,掛兩舊大喇叭係架單車,開到大一大聲咁
佢地有冇稔過旁人點稔佢地? 型? 定係on 8+1呢

(正如裝幾個喇叭係架車道既d 師兄,係鬧市玩住架搖控車都算啦,仲要做d咁既行為,有冇稔過其他人點稔你地呢;P型? 可能你地好陶醉唔知啦)
 樓主| 馬輝 發表於 2009-9-2 14:45:30 | 顯示全部樓層
ben,利達,請別離題,多謝合作
有勇冇謀 發表於 2009-9-2 14:54:04 | 顯示全部樓層
認真討論下啦....成日好地地都要離晒題....
GUITAR_VIP 發表於 2009-9-2 15:07:16 | 顯示全部樓層
ben,利達,請別離題,多謝合作
馬輝 發表於 2009-9-2 14:45

你睇清楚~~~BEN(MRX2) ~都無離題~~~係我離題姐~~~

老實講~~你而家係度打幾多守則都未係最有用~~~~

事實:

你睇下我地搞場境~~~次次都有人撞林野搞事~~~但有邊次我地無講明守則?
但我地對上就唔同~~~秘密PM搵人玩~熟到玩晒菊花個D先叫~~限晒人數~~~最後好玩都一流!!!

咁多新手~~~咩都唔知~~知左又唔會去做~~玩到求求其其亂咁黎~~~同D車一樣~~哈哈~
咁約埋佢地玩黎做咩? HAHA~等出事羅~

解決方法:

我係大埔~~玩車見有新手 OR 老手都好~~~一有D玩車P   K到屢勸不改既人~~~

我就一X定埋去小佢地一鑊先~~~大大聲插幾野~~~即刻聽晒話~咩事都無~~
MRX-2 發表於 2009-9-2 15:07:33 | 顯示全部樓層
其實玩車開hifi係唔係有點多舊魚呢
係專心去玩車,定係專心聽歌呢?!
我覺得果類人既心態唔係自己想聽,而係想大大聲,慌死人唔知佢玩緊車咁
正如d踩街車既街車仔,掛兩舊大喇叭係架單車,開到大一大聲咁  ...
0ben0 發表於 2009-9-2 14:23

將心俾己......你播果d音樂唔係全部人都鐘意聽,所以有無必要強迫人地去聽你播果d音樂呢?

音量適中....就會俾人一種煩厭既感覺。
GUITAR_VIP 發表於 2009-9-2 15:13:14 | 顯示全部樓層
將心俾己......你播果d音樂唔係全部人都鐘意聽,所以有無必要強迫人地去聽你播果d音樂呢?

MRX-2 發表於 2009-9-2 15:07

你唔好係街玩車啦咁~~~迫人睇你玩車

O~~~你用返一個ACC算啦~~~好煩呀~~~~
0ben0 發表於 2009-9-2 15:14:52 | 顯示全部樓層

MRX-2 發表於 2009-9-2 15:07

開得咁大聲d,就係想話人知 "我黎啦,望住我啦各位"
Q-pet 發表於 2009-9-2 15:20:36 | 顯示全部樓層
你睇清楚~~~BEN(MRX2) ~都無離題~~~係我離題姐~~~

事實:

你睇下我地搞場境~~~次次都有人撞林野搞事~~~但有邊次我地無講明守則?
但我地對上就唔同~~~秘密 ...
GUITAR_VIP 發表於 2009-9-2 15:07

咁又 係玩場境個時..好多人都亂黎...成堆自己人玩唔錯丫...又唔亂又好玩..就算場境追車大家都好有禮貌
MRX-2 發表於 2009-9-2 15:42:38 | 顯示全部樓層

事實:

但我地對上就唔同~~~秘密 ...
GUITAR_VIP 發表於 2009-9-2 15:07

咁講到尾,而家呢個post會唔會變成某D人既最後警告?

亦即是話如果D人玩車唔自律既話,有機會俾人排濟,亦可能最終被列入黑名單?
MRX-2 發表於 2009-9-2 15:44:14 | 顯示全部樓層
你唔好係街玩車啦咁~~~迫人睇你玩車

O~~~你用返一個ACC算啦~~~好煩呀~~~~
GUITAR_VIP 發表於 2009-9-2 15:13

我有會風、渣膽、痕身同忠忍,你想我用邊個acc?

係喎!強暴左港大市民咁多年都無留意添.......