RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 馬輝
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[認真討論]放車活動隊形,操守討論專區

冰‧心龍 發表於 2009-9-2 20:50:07 | 只看該作者
好易姐!!定點一個地方交流囉!!冇必要下下去遊街!!
TJ~1 發表於 2009-9-2 21:30:40 | 只看該作者
雖然我都裝左hifi
但當有多個一個hifi 播哥果陣, 我就唔開

當玩車既地方冇咩行人
一部hifi 擋歌
各板友都可能會覺得輕鬆, 輕快等不同既感覺 (唔識講)
但只要有第二部hifi 同樣地播歌, 就=操音
superchucu 發表於 2009-9-2 21:42:29 | 只看該作者
man01 發表於 2009-9-2 22:00:27 | 只看該作者
約塭一齊,去mk求其一間茶餐廳咪得 law
如果玩車遊街時,要自律一下(老手好.....新手都好)
有邊個車友唔想特出自己部車吖...(話晒部車幾仟銀wo!)
本人有個提議......學旅行社咁....有活動嘅前一 兩日(開會,大家研究吓)
MRX-2 發表於 2009-9-2 22:28:47 | 只看該作者
約塭一齊,去mk求其一間茶餐廳咪得 law
如果玩車遊街時,要自律一下(老手好.....新手都好)
有邊個車友唔想特出自己部車吖...(話晒部車幾仟銀wo!)
本人有個提議......學旅行社咁....有活動࢚ ...
man01 發表於 2009-9-2 22:00

係咪Q-sir做講師先?唔係既話會少好多人去架喎....
man01 發表於 2009-9-2 22:33:16 | 只看該作者
係咪Q-sir做講師先?唔係既話會少好多人去架喎....
MRX-2 發表於 2009-9-2 22:28

你做講師嘅話....我一定到(因為你係我嘅嘔像)
SPAWN 發表於 2009-9-2 22:47:41 | 只看該作者
man01 發表於 2009-9-2 22:33

佢都係我嘔像
MRX-2 發表於 2009-9-2 22:48:37 | 只看該作者
man01 發表於 2009-9-2 22:33

我係你既嘔打既對像?
SPAWN 發表於 2009-9-2 22:51:10 | 只看該作者
我係你既嘔打既對像?
MRX-2 發表於 2009-9-2 22:48

想想下阿奶先係我地ge嘔打對
man01 發表於 2009-9-2 23:05:02 | 只看該作者
想想下阿奶先係我地ge嘔打對像
SPAWN 發表於 2009-9-2 22:51

買股票一定要揾奶奶呀
Jazz_Wan 發表於 2009-9-3 04:05:29 | 只看該作者

有喇有喇, 不如播D抒情音樂丫, 貝多芬, 莫札特, 巴哈果D
唔好炸機, 仲好啦! 一舉幾得!
咁樣即刻高級晒, 冇咁MK, 又可以開喇叭, 我係認真架
 樓主| 馬輝 發表於 2009-9-3 07:57:22 | 只看該作者
播鬼佬歌劇(SAY Phantom of the Opera)夠晒HIGH CLASS啦...

播粵劇就夠親民,D公公婆婆包LIKE
odaan 發表於 2009-9-3 09:54:30 | 只看該作者
http://bbs.rc-evo.com/redirect.p ... 085&ptid=143084

近來 , 貨車車聚越黎越多 , 對玩貨車既人黎講 , 可能係喜訊
但近來車聚越黎越不受控 , 尤其係參加者操守習慣各有不同
多次勞煩到警察過黎驅趕 , 行車聲浪亦令途人要掩耳而過

我 , 係 RC 貨車界只係初學者 , 我既建議唔係要各位強制性執行

但請各位明白 , 凡事有因必有果 , 趁現在 , 途人仲覺得我地 "新奇有趣" 既時候 , 應該提醒各位應有既操守
若然置之不理 , 到途人對我地反感先再做 , 就太遲喇~~

買部車 , 小則幾千 , 大則幾萬 , 有買既 , 有整既
想出街既心情可以理解 , 但如果只為自己一己之私 , 妄顧其他人 , 人地就會標籤左遙控貨車呢班人係自私
人地唔會同你分邊架車自私 , 邊架唔自私 , 一衰 , 就全部衰晒
各位出街 , 係想比人欣賞 , 定係想比人指責 ?? 其實各位有得揀 , 就係睇平時既行為有無干擾其他人

雖然遙控貨車無明文規定要考牌先渣得
但各位唔係追求像真咩 ??
各位有無係街道見一班真既貨櫃車橫衝直撞 ??
================================
玩車,有體系有規矩,人地睇我地唔係一盆散沙
無人肯夾唔緊要,自己夾先
做好自己,有帶頭有押尾有路眼

我係其他活動一樣會繼續夾隊形
================================
搞一個車聚
識路既 "帶頭" , 千祈唔好忘記自己係頭 , 唔好帶帶下頭唔見左 , 甘樣只會成隊車 "群龍無首"

有朋友肯做 "押尾" , 幫帶頭既人不時數下有無漏人數

"路眼" 主要係過無紅燈路口時 , 自發性既行為 , 個個都可以做 , 目的係要幫渣車果個睇路 , 預先作出警號
其實 , 將心比己 , 你想人地點幫你 , 你就點做
你想你渣車過馬路有人幫你睇下有無車 , 到你過完 , 你咪幫下人睇車 , 就係甘簡單
等候點
"喂 , 等埋呀邊個喎" , 各位可能一聽到呢句 , 就即刻停低 , 但 ........ 無睇到自己其實成隊車封晒成條路
每次等人等車 , 尤其係重型車 , 最好都先搵據點 (set point) , 務求要部車泊低而唔阻路面為先
呢個世界 , 有因必有果 , 如車聚聲浪太滋擾途人 , 逗留時間大耐 , 車聚隊形太霸道
都會有途人 / 警察過黎 趕 / 話兩句

雖然車聚會有途人欣賞 , 但亦有唔少途人微言
如果想令車聚可以繼續舉行 , 規矩其實不可忽略
參考同類討論
http://www.rc-daily.com/forum/viewthread.php?tid=5316

各位可能認為小弟多言 , 但就我出車之前 6 次隨行 , 同近來 4 次車聚
雖然唔係次次都有問題 , 但呢幾項的確係唔少人忽略左既問題
~TOYOTA~ 發表於 2009-9-3 10:29:49 | 只看該作者
我都覺得車聚大家都係想開開心心一齊玩...如果無咩事就唔會有人理...
車品好..顧及下其他人既感受咁玩車都開心d啦
Jazz_Wan 發表於 2009-9-3 11:45:15 | 只看該作者
播鬼佬歌劇(SAY Phantom of the Opera)夠晒HIGH CLASS啦...

播粵劇就夠親民,D公公婆婆包LIKE
馬輝 發表於 2009-9-3 07:57

都好wor ,唔洗聽埋果df ing頭歌
又可以宣揚粵劇文化, 做個文化人
有勇冇謀 發表於 2009-9-3 12:36:51 | 只看該作者
其實...唔係要趕絕..新,舊,大陸燈及hi fi聲, 只係帶出咩環境要配合番咩的行徑...

例如, 在等候出發時, 要炸新燈, hi fi 唔該細聲d, 如果唔係, 講野都聽唔到, ....出發啦去到人煙稀少的空曠地方就可以大聲小小, 但一停低休息換電時, 敬請將音量收細, 一架車開5度音量, 10架車就有50度音量, ....去到夜深時, 更加要將音量顯注調低, 以免影響他人....

另外就係行車隊形問題, 在市區煩盛的地段玩, 跟本連一架跟一架都可能有問題, 唔好話兩架泊住行or成排一齊行, 但在郊外d的地方就冇喱d問題啦, 打橫打掂行都冇人理又影響唔到人, 所以玩車地方的選擇係一個好重要的決定....好似以前係tst鐘樓集合經廣東道行去佐敦, 係文化中心已比保安趕到去天星碼頭, 係廣東道比海港城d保安由街頭趕到街尾...好似犯左咩大罪咁.絕不好受啦....

所以希望大家襯喱個 post 可以認真討論下囉....
MRX-2 發表於 2009-9-3 15:19:22 | 只看該作者
近年比較興起去人多熱鬧既地方玩車,引申以上問題,玩車到底係娛人定係娛己呢?
0ben0 發表於 2009-9-3 15:43:28 | 只看該作者
近年比較興起去人多熱鬧既地方玩車,引申以上問題,玩車到底係娛人定係娛己呢?
MRX-2 發表於 2009-9-3 15:19

玩車完全變左鬧市做show活動
SPAWN 發表於 2009-9-3 20:57:15 | 只看該作者
有喇有喇, 不如播D抒情音樂丫, 貝多芬, 莫札特, 巴哈果D
唔好炸機, 仲好啦! 一舉幾得!
咁樣即刻高級晒, 冇咁MK, 又可以開喇叭, 我係認真架
Jazz_Wan 發表於 2009-9-3 04:05

我未就係播尼D,但係有車友話唔夠勁,要我轉歌呀
仲有我播D歌唔係個個都識
SPAWN 發表於 2009-9-3 20:58:32 | 只看該作者
都好wor ,唔洗聽埋果df ing頭歌
又可以宣揚粵劇文化, 做個文化人
Jazz_Wan 發表於 2009-9-3 11:45

最唔likey個D fing頭歌