RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9828|回復: 119
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求各式Run in 的方法

acdebby 發表於 2006-6-17 23:32:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
唔該請講出你地的Run in 的方法
因為我覺得每個人都應該有自已的Run in 方法............
有D人Run3江油
有D人Run4江油
有D人Run5江油
有D人Run6江油
有D人Run7江油
有D人放在椅子上Run
有D人放在地上Run等佢有自然風
各式各樣................................
唔好比這個我
http://groups.msn.com/RacingCar/rc03.msnw

devilstar 發表於 2006-6-17 23:39:19 | 只看該作者
因為我覺得每個人都應該有自已的Run in 方法............
有D人Run3江油
有D人Run4江油
有D人Run5江油
有D人Run6江油
有D人Run7江油
有D人放在椅子上Run
有D人放在地上Run等佢有自然風
各式各樣................................
唔好比這個我 <-----------有冇問題呀你?客氣啲啦
calvinpun2000 發表於 2006-6-17 23:40:24 | 只看該作者
原帖由 devilstar 於 2006-6-17 23:39 發表
有D人Run3江油
有D人Run4江油
有D人Run5江油
有D人Run6江油
有D人Run7江油
有D人放在椅子上Run
有D人放在地上Run ...

agree!!
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-17 23:43:26 | 只看該作者
Sorry...........................唔好意思因為我睇唔明
andrewlio 發表於 2006-6-17 23:51:15 | 只看該作者
run in... 你中2 點run 咪點run lor...

放大油針run佢幾缸. then 收油針 落地慢慢行.. 都可以叫run in.

but  你ge 態度好有問題.. 請改善!
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-17 23:59:41 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 2006-6-17 23:51 發表
run in... 你中2 點run 咪點run lor...

放大油針run佢幾缸. then 收油針 落地慢慢行.. 都可以叫run in.

落地慢慢行其實要幾慢ge?
唔該形容下

態度之前有D大人話過我,正在改進
多多包含
thank
oliver 發表於 2006-6-18 00:00:30 | 只看該作者
原帖由 acdebby 於 2006-6-17 23:59 發表

落地慢慢行其實要幾慢ge?
唔該形容下

態度之前有D大人話過我,正在改進
多多包含
thank

半雞好啦
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-18 00:02:55 | 只看該作者
這裡話...

http://groups.msn.com/RacingCar/rc03.msnw熱磨:
讓引擎油針設定在一般情況之下,也不要故意弄得很富油,因為很傷連桿!!!然後找一個空曠地方,讓車子下去跑,不要到賽車場磨引擎,因為大家在場上殺氣騰騰..... 你會沒耐心慢慢磨!車子在熱磨時,將油門的最大開啟量設定在全開的80%,也就是說不要全油門!然後讓車子在場上跑,此時要記得不要保持固定速度超過10秒!也就是說一下快,一下慢,這樣活塞的四周才會吃的平均!不會說只磨到單邊或是有某一邊磨的比較多,另一邊好像沒咬到!熱磨時溫度切忌不要讓引擎超過100度,大約90度左右最佳!如果發現溫度過高請熄火,讓他完全冷卻並且稍微退主油針,再繼續熱磨.....大約需要1~2L的燃油來磨合,每顆引擎的狀況不一定!絕對不是有人說什麼八桶油箱後就給他鎖下去,你一定要自己判斷你的引擎是否磨合開了,再決定是否可以鎖油針!基本上越難磨合的引擎,只要你保持所有零件都是在最佳狀況之下,往後壽命也較長。所以我反而比較喜歡緊一點的引擎。
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-18 00:05:31 | 只看該作者
慢慢行=半雞

半雞即係比一半油?
oliver 發表於 2006-6-18 00:07:24 | 只看該作者
原帖由 acdebby 於 2006-6-18 00:05 發表
慢慢行=半雞

半雞即係比一半油?

係ar老闆
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-18 00:20:02 | 只看該作者
原帖由 oliver 於 2006-6-18 00:07 發表

係ar老闆

『老闆』 .......................................

唔好話我啦
oliver 發表於 2006-6-18 00:21:43 | 只看該作者
原帖由 acdebby 於 2006-6-18 00:20 發表

『老闆』 .......................................

唔好話我啦

你住邊頭or玩車?
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-18 00:23:10 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 2006-6-17 23:51 發表

(放大油針run佢幾缸)駛唔駛落地?
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-18 00:28:41 | 只看該作者
我在大埔,未知
其實我係玩...

登錄/註冊後可看大圖
馬田 發表於 2006-6-18 00:28:45 | 只看該作者
原帖由 acdebby 於 2006-6-5 17:02 發表
星期六去左
智樂老闆很好人
好耐心幫我教引擎
仲話下次帶成架車去比佢教
想問下玩完之後要落d咩落架車同引擎度作保養?
thx~!~~~~[/ ...

智樂老闆之前無教你點調引擎???咁佢教左你乜野??

如果真係唔掂,不如你睇下版友有無放車活動,等d前輩幫幫你

因為run-in對新手來講,真係唔係咁易;而且仲有機會run死機

就算版友在這裡寫得如何仔細,到你自己做又係另一回事

引擎係多變的,人地得o既方法唔等於你都可以

等前輩睇睇,總好過自己肓摸摸...

good luck!!
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-18 00:35:24 | 只看該作者
原帖由 馬田 於 2006-6-18 00:28 發表

智樂老闆之前無教你點調引擎???咁佢教左你乜野??

如果真係唔掂,不如你睇下版友有無放車活動,等d前輩幫幫你

因為run-in對新手來講,真係唔係咁易;而且仲有機會run死機

就算版友在這裡寫得如何仔細,到你 ...

Run in唔係調引擎
等前輩睇睇,總好過自己肓摸摸...我又唔得閒星期3考試但係手痕.....
仲有媽媽話我細佢會跟埋,唔知你地講唔講粗口

馬田 發表於 2006-6-18 00:49:00 | 只看該作者
如果你認為run-in的過程不會調引擎..

你真係好需要前輩幫手!!!

OT:咁智樂老闆教左你乜野??小弟十分好奇
devilstar 發表於 2006-6-18 00:52:18 | 只看該作者
原帖由 acdebby 於 2006-6-18 00:35 發表

Run in唔係調引擎
等前輩睇睇,總好過自己肓摸摸...我又唔得閒星期3考試但係手痕.....
仲有媽媽話我細佢會跟埋,唔知你地講唔講粗口

我諗玩得車嘅,好少有邊個唔講粗口嘅,其實講粗口又唔代表一定係壞人嚟嘅,如果你媽媽咁睇,咁佢實唔比你玩車都得喇
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-18 00:54:25 | 只看該作者

點解要?如果要,點落地行?

好耐心幫我教引擎而唔係教我
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-18 00:59:11 | 只看該作者
原帖由 devilstar 於 2006-6-18 00:52 發表

我諗玩得車嘅,好少有邊個唔講粗口嘅,其實講粗口又唔代表一定係壞人嚟嘅,如果你媽媽咁睇,咁佢實唔比你玩車都得喇

我亞媽意思吳係咁,而是無禁好
你地講得勁唔勁先?會唔會好似我老豆咁?(我老豆係做三行)