RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: acdebby
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求各式Run in 的方法

樓主| acdebby 發表於 2006-6-19 19:39:48 | 只看該作者
可唔可以解釋下各油針各有咩用?
感謝!!!1
andrewlio 發表於 2006-6-19 20:52:50 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-6-19 19:16 發表

嘩, 新偈就用咁高%去Run......會唔會加番隻介子好d呀?

有咩問題.. 我自己run 偈都用30% 啦...

有25% 咪用25 lor.  冇咪用30lor..

你知澳門呢邊係燃油短缺ga 啦... 冇得choose ga!!!!
andrewlio 發表於 2006-6-19 20:55:30 | 只看該作者
原帖由 acdebby 於 2006-6-19 19:39 發表
可唔可以解釋下各油針各有咩用?
感謝!!!1

大油針

較供幾多油俾副engine.

怠速針, 較個怠速係幾多.

副油針(唔知係咪咁叫, 有人叫低速針)   較個低轉同高轉個區域(呢個比較難解釋.. 夜d 俾相俾你睇下)

之後應該仲有支干濕針.. 我就咁樣叫啦.. 但係唔知其他人...
呢支通常唔洗搞...........

一間影份cap ge 相俾你睇下啦!
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-19 21:15:15 | 只看該作者
俾副engine係咩?
唉太多野唔識
andrewlio 發表於 2006-6-19 21:32:54 | 只看該作者
先睇圖!

咁啱今朝打散左成副sirio evo1 sti 出黎... so 你先有得睇..

嚇下你先.. 一副engine 入面有咁多野.     我仲有bearing 未拆...!!!!
andrewlio 發表於 2006-6-19 21:36:55 | 只看該作者
睇下份cap!!! 4面ge 相!!

第1 張  冇咩special 只係張sirio 貼紙!!!

第2張   成份cap 180 轉, 中間鈄戈支係怠速針

第3張   轉多90度, 戈支低速針

第4張   又180 度轉, 戈d 干濕針
andrewlio 發表於 2006-6-19 21:37:52 | 只看該作者
右邊就係戈支大油針啦!
andrewlio 發表於 2006-6-19 21:40:11 | 只看該作者
如果你將支低速針, 收得好多ge 話.. 就會咁.

油門開到一半以上戈支針仲係痴住供油戈個位
DieselEngine 發表於 2006-6-19 21:44:23 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 19/6/2006 09:40 PM 發表
如果你將支低速針, 收得好多ge 話.. 就會咁.

油門開到一半以上戈支針仲係痴住供油戈個位

我部機收支低速針收盡係好快, 但係扭番出黎就好慢, 收入去係咪化油化得好d?
andrewlio 發表於 2006-6-19 21:44:57 | 只看該作者
呢張就係正常d ge 低速針, 油門未到一半已經痴離左戈支野啦.
姐係d 油係噴緊咁出去.. 而冇阻窒. 唔會俾支低速針頂住.

對不起,您最近 24 小時上傳的附件已超過 2048000 字節的限制,無法繼續上傳,請返回或稍後再試。

post 唔到上黎tim =.='
andrewlio 發表於 2006-6-19 21:48:23 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-6-19 21:44 發表

我部機收支低速針收盡係好快, 但係扭番出黎就好慢, 收入去係咪化油化得好d?

收入去化油係咪好d 我答唔到你 sorry  coz 我都唔識... 等d 高手講啦.

而你話收到盡 都好快? 但係收盡ge 話係變左低速區同高速區ge 轉數重疊大左wo.. 而係快定慢? or 係好定壞... 唔識答.. 試過先知!
andrewlio 發表於 2006-6-19 21:50:14 | 只看該作者
post 到啦!!!!!!
DieselEngine 發表於 2006-6-19 21:50:42 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 19/6/2006 09:48 PM 發表

收入去化油係咪好d 我答唔到你 sorry  coz 我都唔識... 等d 高手講啦.

而你話收到盡 都好快? 但係收盡ge 話係變左低速區同高速區ge 轉數重疊大左wo.. 而係快定慢? or 係好定壞... 唔識答.. 試過先知!

嗯......我部OS 12TR扭盡入去係最快的, 把聲都尖很多,
扭番出黎會好"立", 大煙又食油仲易死火,
但係就唔知原理了......
andrewlio 發表於 2006-6-19 21:53:16 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-6-19 21:50 發表

嗯......我部OS 12TR扭盡入去係最快的, 把聲都尖很多,

等d 高手解答吧.. 我都想知其實應該係收盡定係點先為最好!
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-19 22:48:46 | 只看該作者
干濕針 = 大油針?
andrewlio 發表於 2006-6-19 22:57:30 | 只看該作者
nono... 大油針係金色筒戈到戈支!!!!
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-19 23:19:29 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 2006-6-19 22:57 發表
nono... 大油針係金色筒戈到戈支!!!!

我找到了
一張圖就廢咁多心血

登錄/註冊後可看大圖

大油針=主油針?

副油針=低速針?

溫度針=乾濕針?

請順序寫出較油針的次序

多謝你的心血,希望你唔會吐血死亡

我仲有好多野末問你嫁,吳好咁快死

rxooo 發表於 2006-6-19 23:27:42 | 只看該作者
請問濕度油針有什麼用
雷公 發表於 2006-6-19 23:28:42 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-6-19 21:50 發表

甘你知唔知道支針係用黎做咩既先﹖
f60 發表於 2006-6-20 00:11:35 | 只看該作者
溫車,唔洗咁麻煩.
普通玩玩的話,買返來,著車,slow 1江油,慢行1-2江油,就得啦.
普通玩玩,唔洗咁專業,但係又唔好急.因為呢d高科技產品,係要安全駕駛2-3江油.
高級/專業玩家/引擎除外.