RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: acdebby
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求各式Run in 的方法

coronafans 發表於 2006-6-18 01:02:37 | 只看該作者
後生仔考完試先玩, run機同較機唔係三言兩語就講得明
馬田 發表於 2006-6-18 01:09:50 | 只看該作者
原帖由 acdebby 於 2006-6-18 00:54 發表

點解要?如果要,點落地行?

好耐心幫我教引擎而唔係教我

一路睇返你O既POST,又有D好奇..

你講阿老闆幫你教引擎,但係你再之前的POST係講"仲話下次帶成架車去比佢教"...

我想信你唔會係拆左個引擎帶去比佢睇吧.....

只係小弟好奇吧了....

PS:你唔會又吹水吧??
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-18 01:18:16 | 只看該作者
原帖由 馬田 於 2006-6-18 01:09 發表

一路睇返你O既POST,又有D好奇..

你講阿老闆幫你教引擎,但係你再之前的POST係講"仲話下次帶成架車去比佢教"...

我想信你唔會係拆左個引擎帶去比佢睇吧.....
只係小弟好奇吧了....

PS:你 ...

正是因為我末見過有人成部車去好似好大陣象,so我去左兩次第二次帶埋成架車去

樓主| acdebby 發表於 2006-6-18 01:20:37 | 只看該作者
又吹水   我吹過水咩?
如有請提出
but sorry先
coronafans 發表於 2006-6-18 01:23:18 | 只看該作者
拆落黎點較engine?  要裝落部車先較到woo.......你有無比人騙?
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-18 01:26:20 | 只看該作者
只係小弟好奇吧了................你唔可以叫小弟只可以叫大佬.老兄.高人
你比我叻好多.經驗又多好多

樓主| acdebby 發表於 2006-6-18 01:33:50 | 只看該作者
原帖由 coronafans 於 2006-6-18 01:23 發表
拆落黎點較engine?  要裝落部車先較到woo.......你有無比人騙?

騙你做咩,又吳會有錢
我唔知.以為係睇個化油器個窿
MOS 發表於 2006-6-18 11:26:41 | 只看該作者
RUN IN方法
大油針放鬆,鬆到睇到死氣喉噴D油出來就得,頭兩虹缸吾好放落地行,由佢著車到冇油,第三缸先開始落地行,油門用1/3 OR 半油行,每行兩缸就收細大油針45度,直到你用手推下飛輪吾係好緊就得,重有注意TEMP,吾好超130度,最好90-110之間,每行完一缸等ENGINE冷卻先好行第二缸,一大約行1 L油就RUN完.
有錯請插.
andrewlio 發表於 2006-6-18 17:35:02 | 只看該作者
拿...   上堂啦.. 留心聽書!!

以下係我近期幫人run-in kyosho 原裝engine ge 過程!(fw05t+)

搵個撻箱or 其他野... 浪高部車. 收盡油針, 之後鬆佢4圈左右. then 撻車.. 如果撻唔著就收返d 啦...
其實係唔洗開控, 用隻手去控制個油門servo. 開一半左右就ok.. 正常黎講.. e+ 應該係有油噴出黎.. 唔洗理佢...記住唔好俾副偈過80 度,我run 偈一向keep 住係50度到60 度左右

咁ge 方法. run 佢3缸油左右, 每次都係咁run, 一半油門,   then, 第3缸油戈時收小小油針, 收半圈左右啦.
如果唔急就收左半圈之後再run 多2缸油, 姐係run 5缸油, 一樣半油門.

5缸油之後. 開控, 收油針, 收到去正常咁... (如果以kyosho 05t+戈副黎計... 收盡之後放2圈半左右.   放落地下 慢慢行.. 姐係最多半油門....
一路行就一路試車. 睇下個怠速啱唔啱.. 唔啱就較返佢. then 就睇油針啱唔啱.. 會死火就試下收小小.收左之後都唔得就放小小. 慢慢set 記住唔好俾副偈over heat  keep 住100度左右.. 唔好太高, 亦唔好太低.   

慢慢行  行3缸油左右就可算ok. then 就可以飛啦... 但係記住都唔好飛咁快.. 慢慢飛.. coz 你唔熟部車. 同埋 記住睇溫度!
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-19 00:12:26 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 2006-6-18 17:35 發表
拿...   上堂啦.. 留心聽書!!

以下係我近期幫人run-in kyosho 原裝engine ge 過程!(fw05t+)

搵個撻箱or 其他野... 浪高部車. 收盡油針, 之後鬆佢4圈左右. then 撻車.. 如果撻唔著就收返d 啦...
其實係唔洗 ...

好感謝你講得咁清楚比我聽
我不單只要留心聽書仲要好好咁睇足100次

之前老闆幫我教左引擎,run完之後係吳係數返幾多個圈就得?
andrewlio 發表於 2006-6-19 11:40:52 | 只看該作者
原帖由 acdebby 於 2006-6-19 00:12 發表

好感謝你講得咁清楚比我聽
我不單只要留心聽書仲要好好咁睇足100次

之前老闆幫我教左引擎,run完之後係吳係數返幾多個圈就得?

數幾圈冇用ga!!

個個地方.. 個油針setting 都唔同...

就算係同一個地方... 朝早同下午玩都有可能唔同...    個天氣熱左同凍左都有小小影響!

最好就係要自己識set 油針就ok.     唔洗下下都靠人..

但係新手有咩唔明就記住出聲... 你地hk 戈邊有好多好熱心幫人ge 師兄,, 向佢地請教下啦....   我就幫唔到你啦.. 我係澳門人 =.='!!!!!!
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-19 17:53:40 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 2006-6-19 11:40 發表

數幾圈冇用ga!!

個個地方.. 個油針setting 都唔同...

就算係同一個地方... 朝早同下午玩都有可能唔同...    個天氣熱左同凍左都有小小影響!

最好就係要自己識set 油針就ok.     唔洗下下都靠人..

...

又多樣野煩
只是要教大油針?
同埋講下三枝油針唔同的功效
唉,太多野啦. but有你地真是感謝神
thank
DieselEngine 發表於 2006-6-19 17:56:08 | 只看該作者
原帖由 acdebby 於 19/6/2006 05:53 PM 發表

又多樣野煩
只是要教大油針?
同埋講下三枝油針唔同的功效
唉,太多野啦. but有你地真是感謝神
thank

還有聽聞Run in 最好用低%燃油(有錯請指正)
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-19 17:58:10 | 只看該作者
我用16%
DieselEngine 發表於 2006-6-19 17:59:01 | 只看該作者
原帖由 acdebby 於 19/6/2006 05:58 PM 發表
我用16%

very good la
andrewlio 發表於 2006-6-19 18:07:12 | 只看該作者
用幾%油我就唔知啦... 我一向都係用25 or 30% 去run in   waka!
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-19 18:09:08 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-6-19 17:59 發表

very good la

多謝讚賞
如果唔覺得煩
可唔可以解釋下各油針各有咩用?
感謝神

DieselEngine 發表於 2006-6-19 19:15:44 | 只看該作者
原帖由 acdebby 於 19/6/2006 06:09 PM 發表

多謝讚賞
如果唔覺得煩
可唔可以解釋下各油針各有咩用?
感謝神

油針......我唔識嫁......剩係知有一支叫怠速針要黎調較怠速.
DieselEngine 發表於 2006-6-19 19:16:40 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 19/6/2006 06:07 PM 發表
用幾%油我就唔知啦... 我一向都係用25 or 30% 去run in   waka!

嘩, 新偈就用咁高%去Run......會唔會加番隻介子好d呀?
WTO 發表於 2006-6-19 19:20:47 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-6-19 19:16 發表

嘩, 新偈就用咁高%去Run......會唔會加番隻介子好d呀?

我都係用25% run in