RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: michaelcheung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

VELOX V8 裝新車

RRRRR 發表於 2009-7-9 02:50:15 | 只看該作者
買乜唔會後悔, 一玩模型車我己經後悔, 大家公平d, 不要針對某牌子, 大家都有廠生咖ma 買乜車要視乎那車好不好跑, 維修方不方便, 零件是否充足, 對嗎? 車是用來跑的, 不是用來撞的, 好撞不如玩坦克 話轉回頭 ...
Ducati 發表於 2009-7-9 01:55

呢位C兄話車是用來跑的, 不是用來撞的,我係同意,我亦冇話過車要刻意去撞,我係話賽道上輕微碰撞在所難免,你講到出埋坦克未免過份誇張....
當然維修方不方便, 零件是否充足是重要,但我覺得可靠性更加重要,平日玩或比賽稍有碰撞時,別人的車完好無缺繼續飛馳,你就落 track 執車,你會否覺得掃興。
我冇玩12仔唔識答你,10 仔有玩油車 NT1 但一D都唔豆腐,輕微碰撞絕對冇問題,零件更換都係一些正常損耗。
8 仔我除咗隻玻璃羊(變成陳列品)外還有 966 及 MRX 4X 輕微碰撞絕對冇問題。
車塲內不許有任何車接觸怎麼可能
如果你唔信,買架親身試吓囉

其實我唔係好明點解你話一玩模型車己經後悔,唔想玩模型車冇人會迫你玩,大多數玩模型車的人都係興趣嚟,玩得開心先玩.....所以我才把我嘅經歷話比 D 車友知
誰與爭鋒 發表於 2009-7-9 05:00:22 | 只看該作者
41# RRRRR

我兩架都買左,羊同蛇966.架羊就用左兩晚完成.架966就用左四五晚(其實係買左架966先).

966跑完後覺得不理想D 灣比較慢.個尾low bar就high 一high灣了..係條track同D10仔差唔多車速...見D快的8仔都唔係蛇........唔開心!!!

玩左一輪220nt1後走去買左架羊..我覺得羊D desgin 同品質都唔夠羊好....
用完裝setting都好好跑.D灣又利又爽..然後係個網抄個setting後重爽...
用架羊跑lap time 都比較快..一到D10仔就讓我....試過一日玩左兩套呔..好high呀!

架966送左比個friend算了..架羊玻璃?????我玩到買新殼架車都無事...點玻璃呀??????
會唔會你係蛇的died hard fans呀????不過你鐘意咪得law..
我就買多一架去鬥車la....
stanley_wwy 發表於 2009-7-9 08:56:57 | 只看該作者

"係條track同D10仔差唔多車速" <----師兄介唔介意講講係邊條TRACK同日子,同 sensor number 等大家睇睇 amb record 係你慢定係d十仔太快.

"用架羊跑lap time 都比較快..一到D10仔就讓我" <----如果係條正常size, 唔係夾硬玩八仔既 track, 好正常, 十仔唔駛讓你就要檢討下, 當然遇上個別十仔高手例外 

不過可能V8 啱呢位師兄玩多d, 車夾到人, 各有所好. 
gq西 發表於 2009-7-9 10:12:53 | 只看該作者
架966唔開心多D
RRRRR 發表於 2009-7-9 10:54:42 | 只看該作者
41# RRRRR

我兩架都買左,羊同蛇966.架羊就用左兩晚完成.架966就用左四五晚(其實係買左架966先).

966跑完後覺得不理想D 灣比較慢.個尾low bar就high 一high灣了..係條track同D10仔差唔多車速...見D快的8仔都唔 ...
誰與爭鋒 發表於 2009-7-9 05:00

用幾多日完成唔重要,重點係日後玩得開唔開心
你架966跑完後覺得不理想D 灣比較慢.應該係 setting 問題,因為我架966D灣又利又爽 ,遙控車學問深奧並唔係隨便抄個 Setting 就好跑,要视乎個人風格及塲地變化..........除非你係温機,正常情况要過一架 10 仔並非難事,如果唔識 Set 可請教 D 師兄
我比較喜歡試新嘢,蛇、無、京、羊都有玩過,試過玩過所以先將 D 體驗公諸同好一同分享,唔啱聽都唔駛亂扣帽子什麼係蛇的died hard fans .....
你架羊表面無事唔代表佢裹面無事,你誠吓拆 D Pin 出嚟睇吓 .....但你千祈唔好自作聰明換 D 硬 Pin ...因為佢會變得更加玻璃
NTK 發表於 2009-7-9 11:06:52 | 只看該作者
43# 誰與爭鋒
其买 Kyosho M3同大羊o既特性好似,都糸handling好而o吾襟撞,但M3 parts就平好多...
如果用960同大羊比较,的确有距离,而966就改进o左好多,实力同大羊亦拉到好接近...
仲有大羊只有一个零售点(而家唔知),平贵都无计,除非你唔玩架车...
大羊系一架好车,但比较适合o的高手揸...好似前上脾可解会fix糸二楼板上而唔糸fix糸头block到呢???好明显泥o的位系o吾预你撞,否则一定伤给二楼板.
不过玩乜野车都系个人喜好,自己喜欢就得,唔好受人影响...
gq西 發表於 2009-7-9 11:25:08 | 只看該作者
用幾多日 - 意思架966多野搞 ,  唔係唔重要
RRRRR 發表於 2009-7-9 11:33:20 | 只看該作者
48# gq西
我架966冇乜嘢搞喎,你搞咗 D 乜呀
macau-rc 發表於 2009-7-9 11:44:29 | 只看該作者
看今年8月世界賽,就知邊架好................................................
993r 發表於 2009-7-9 11:50:13 | 只看該作者
看今年8月世界賽,就知邊架好................................................
macau-rc 發表於 2009-7-9 11:44

睇香港比賽分辯邊架好似乎更實際
macau-rc 發表於 2009-7-9 11:54:39 | 只看該作者
Aiya........................香港比賽only have Serpent and Shepherd, no Kyosho, Mugen and Motonica, 點知邊架好?
gq西 發表於 2009-7-9 11:55:55 | 只看該作者
香港有咩公開比賽 ? 蛇杯冇 V8, Mugen and M3
993r 發表於 2009-7-9 12:05:23 | 只看該作者
53# gq西
Hobbypro open 係公開賽.所有車種都可以參加喎.
macau-rc 發表於 2009-7-9 12:07:13 | 只看該作者
hahahahahahaha
RRRRR 發表於 2009-7-9 12:54:21 | 只看該作者
睇香港比賽分辯邊架好似乎更實際
993r 發表於 2009-7-9 11:50

C 兄你問隻羊點玻璃法,我先喺道講
我從來冇話隻羊唔好跑,新車時的確幾好,但光輝時間實在太短暫 .....
若然要跑得好要經常更換零件甚至換新車 ,頻率比其它車高好多,對於廠車手當然唔係問題但一般普通玩家就......
過往數屆世界賽冠軍都是Kyosho,但玩家亦冇一窩蜂玩晒Kyosho,原因佢 D 膠料也不太耐用,但佢 D Parts 訂價相對便宜所以有一定嘅玩家捧場,但 V8  D Parts 耐用程度更差訂價卻十分昂貴感覺物非所值,在消費者立場這一點是重要的考慮因素
其實市面上 D 8 仔性能相若,玩家不用刻意去追求那一款車比別車快而忽略車的穩定和可靠性,同時又忽略 Set 車的重要和樂趣

事實如此,車友可按個人喜好選擇適合自己嘅 Dream Car
NTK 發表於 2009-7-9 12:54:47 | 只看該作者
53# gq西
Hobbypro open 係公開賽.所有車種都可以參加喎.
993r 發表於 2009-7-9 12:05

可惜本地几位8仔高手都唔跑呢...
RRRRR 發表於 2009-7-9 13:12:46 | 只看該作者
可惜本地几位8仔高手都唔跑呢...
NTK 發表於 2009-7-9 12:54

其實 D 高手唔係唔想跑,原因係 TRC 條 track 太沉悶啦,路面又唔平 .....
最衰佢條 track 仲利過把刀,去呔去到你驚
Lotus 發表於 2009-7-9 13:20:00 | 只看該作者
用電鑽ream 洞
真係高手中既高手

蛇仔明吾知會唔會呢?
NTK 發表於 2009-7-9 13:24:08 | 只看該作者
58# RRRRR

听讲4~5缸油就去一套呔(76mm尾新呔计),系真唔系呀???
gq西 發表於 2009-7-9 13:55:05 | 只看該作者
其實 D 高手唔係唔想跑,原因係 TRC 條 track 太沉悶啦,路面又唔平 .....
最衰佢條 track 仲利過把刀,去呔去到你驚
RRRRR 發表於 2009-7-9 13:12

TRC條track 任何時候都跑得, 好過 ACO, anywhere 有得玩最重要