RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: michaelcheung
收起左側

VELOX V8 裝新車

stanley_wwy 發表於 2009-7-8 10:38:05 | 顯示全部樓層

fit 就唔駛ream啦師兄, 幾時見人 x-ray 要 ream 吖, 支pin 放入膠臂真係感覺良好   呢d咪叫迼工囉, 我淨係知順唔順, 唔知點叫"更加"順...

依家講tolerance啫....唔係咩有問題o既, 如果講膠料問題, 就可能要講講點解呢架車會有玻璃車呢個"美譽" 啦 
NTK 發表於 2009-7-8 10:44:49 | 顯示全部樓層
20# 993r

家时好多车设计行位都唔系pin & 脾之问,跟本就o吾驶ream个脾,o甘做只会做成更多虚位.
NTK 發表於 2009-7-8 10:45:51 | 顯示全部樓層
15# NTK

NTK...

我又忍唔住要講番句 "I know sooner or later you will come, anywhere I just want to say - Miss you"   

人家好有心架啦, d 相咁有心機影
stanley_wwy 發表於 2009-7-8 10:23

我都忍唔住要講番句 I miss you too...
993r 發表於 2009-7-8 10:48:42 | 顯示全部樓層
18# 993r

唔怪得用電鑽都ream倒洞啦, 果然係 A 組手工.

哦, 原來quote 人d相都聽人講啫, 買架新板966睇睇先再講啦
stanley_wwy 發表於 2009-7-8 10:30

quote 人d相係俾你睇清楚啫,好多人講吾只係聽人講,因為包括我自已都係咁講.950,950r,960,960r,960 08,966我都有喎.
macau-rc 發表於 2009-7-8 10:51:41 | 顯示全部樓層
960 我都玩過...........d位都ok...........720就...................ream左幾個鐘
993r 發表於 2009-7-8 10:59:36 | 顯示全部樓層
fit 就唔駛ream啦師兄, 幾時見人 x-ray 要 ream 吖, 支pin 放入膠臂真係感覺良好   呢d咪叫迼工囉, 我淨係知順唔順, 唔知點叫"更加"順...

依家講tolerance啫....唔係咩有問題o既, 如果講膠 ...
stanley_wwy 發表於 2009-7-8 10:38

Fit 就代表一定順,順就一定吾洗ream?你普通玩吓周圍飛周圍撞咪無問題囉.人地比賽想快多0.1 0.2果小小咪就係呢d囉.
stanley_wwy 發表於 2009-7-8 11:04:25 | 顯示全部樓層
Fit 就代表一定順,順就一定吾洗ream?你普通玩吓周圍飛周圍撞咪無問題囉.人地比賽想快多0.1 0.2果小小咪就係呢d囉.
993r 發表於 2009-7-8 10:59

師兄, 唔同意喎, 玩得車, 飛街都要快

哦, 原來ream咗可以快 0.1, 0.2 我都買番支 reamer 先 

ps. 我唔係飛街的.
993r 發表於 2009-7-8 11:05:08 | 顯示全部樓層

依家講tolerance啫....唔係咩有問題o既, 如果講膠 ...
stanley_wwy 發表於 2009-7-8 10:38

點玻璃法?
macau-rc 發表於 2009-7-8 11:08:57 | 顯示全部樓層
講心個句,我都見過有人ream NT1 d plastic parts,但只係一兩下,相信大量生產膠料有小小遍差係正常。
993r 發表於 2009-7-8 11:14:22 | 顯示全部樓層
師兄, 唔同意喎, 玩得車, 飛街都要快

哦, 原來ream咗可以快 0.1, 0.2 我都買番支 reamer 先 

ps. 我地唔係飛街的.
stanley_wwy 發表於 2009-7-8 11:04

哦,原來你意會到ream 咗就可以快d,咁快d買多幾枝reamer,可能快多幾秒一圈潻喎
macau-rc 發表於 2009-7-8 11:18:27 | 顯示全部樓層
有樣野好得意!
最先有reamer係Hudy,佢d車fit到唔駛用reamer,出reamer做乜?
tekin708 發表於 2009-7-8 11:20:44 | 顯示全部樓層
講心個句,我都見過有人ream NT1 d plastic parts,但只係一兩下,相信大量生產膠料有小小遍差係正常。
macau-rc 發表於 2009-7-8 11:08

agree x 2
NTK 發表於 2009-7-8 11:43:22 | 顯示全部樓層
有樣野好得意!
最先有reamer係Hudy,佢d車fit到唔駛用reamer,出reamer做乜?
macau-rc 發表於 2009-7-8 11:18

当时o的人用reamer系改车用,举列:原压车用3mm pin, 但在欧美1/8寸(3.175mm)为标准,所以英制pin好易就买到,反而3mm pin就难找到.o的外国人就索性买支1/8"reamer去改大胶件o的位,其实呢种reamer系用於加工o的好软o既材料,唔系HUDY最先有,但HUDY见到有市场咪生产.
macau-rc 發表於 2009-7-8 11:49:59 | 顯示全部樓層
icic, THX NTK
RRRRR 發表於 2009-7-9 00:02:43 | 顯示全部樓層

呢位師兄可能未玩過隻VELOX,但我就親身感受過佢嘅特性......賽道上輕微碰撞在所難免,但偏偏呢隻羊就脆過玻璃,稍有碰撞大多肢離破碎,當然玩得8仔就預咗佢速度高損耗亦高,但相對其它牌子嘅8仔羊就真係太過豆腐,玩車唔介意花錢買零件,但極不願意浪費時間去做不必要的修理,d friends 喺道飛緊你就成個傻仔咁喺道換 d 爛 parts ,parts 嘅價錢係 A 級但質素就低級....為乜要咁委屈自己攞泥辛苦,况且市面上大把其它牌子供選擇......玻璃羊還是避之則吉
Edwin 發表於 2009-7-9 00:27:05 | 顯示全部樓層
I also love Xray. The plastic parts are perfect and no need to ream. But all of my Serpent cars need to ream. Too bad Xray do not make 1/8 on road car...............
no.1chio 發表於 2009-7-9 00:37:57 | 顯示全部樓層
大家落埸玩下咪知?
kelvin_shum 發表於 2009-7-9 00:40:22 | 顯示全部樓層
呢位師兄可能未玩過隻VELOX,但我就親身感受過佢嘅特性......賽道上輕微碰撞在所難免,但偏偏呢隻羊就脆過玻璃,稍有碰撞大多肢離破碎,當然玩得8仔就預咗佢速度高損耗亦高,但相對其它牌子嘅8仔 ...
RRRRR 發表於 2009-7-9 00:02

因小弟都想買V8......聽C兄講到咁.......驚左
RRRRR 發表於 2009-7-9 01:21:24 | 顯示全部樓層
大家落埸玩下咪知?
no.1chio 發表於 2009-7-9 00:37

當然係已經在賽道上比較過才會講,如果你係玩開 8 仔你應該好清楚......
我祗是希望提供多些資料給新玩家,不要走冤枉路,不必花幾仟蚊買架車返嚟後悔
Ducati 發表於 2009-7-9 01:55:39 | 顯示全部樓層
當然係已經在賽道上比較過才會講,如果你係玩開 8 仔你應該好清楚......
我祗是希望提供多些資料給新玩家,不要走冤枉路,不必花幾仟蚊買架車返嚟後悔
RRRRR 發表於 2009-7-9 01:21

買乜唔會後悔, 一玩模型車我己經後悔, 大家公平d, 不要針對某牌子, 大家都有廠生咖ma 買乜車要視乎那車好不好跑, 維修方不方便, 零件是否充足, 對嗎? 車是用來跑的, 不是用來撞的, 好撞不如玩坦克 話轉回頭, 君不見時下電車..無論10仔 12仔 都好豆腐下 大家咪玩得幾開心