RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9063|回復: 82
打印 上一主題 下一主題
收起左側

應買Kyosho或雙星油車呢?

siuman 發表於 2006-6-9 20:16:05 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問問各位如新買油車、應買Kyosho或雙星呢?價錢我見V1S3約$1900、TG10 MK2約$1700-$1800、價錢差唔多、應選擇那一架呢?MK2的Parts會否很難買?或各位有其它合初玩介紹?我要一手一腳自已砌的、咁先過引、不要RTR的,希望各位介紹下。

justinwan 發表於 2006-6-9 20:57:21 | 只看該作者
kyosho ....so much parts.....parts cheap too ....so much people play that car
hohoman 發表於 2006-6-9 21:04:22 | 只看該作者
更係kyosho啦!正
 樓主| siuman 發表於 2006-6-9 21:16:24 | 只看該作者
雙星好似好樣D............
01607359 發表於 2006-6-9 21:18:07 | 只看該作者
孖星主要開發電車, 京商主要開發油車, SO如玩油車,應買京商好D
momo 發表於 2006-6-9 21:21:21 | 只看該作者
sure kyosho
 樓主| siuman 發表於 2006-6-9 21:27:27 | 只看該作者
咁請問應買Q嫂邊架呢?
oliver 發表於 2006-6-9 21:27:57 | 只看該作者
原帖由 siuman 於 2006-6-9 21:16 發表
雙星好似好樣D............

咁快d買啦
amy 發表於 2006-6-9 21:43:35 | 只看該作者
TG10 MK2易砌易set.車輕.零件1定比京商平.偉高.偉利大把件.但原裝車剛性麻麻.彎路好似電車一樣靈活(可能做開電車)只要跟說明書裝巳有一定性能.SG的原裝機器係OS做.所以都幾OK
V ONE S3易set.車速同TG10 MK2差唔多(原裝齒比計).車架剛性比TG10 MK2好.零件周街買得到.但砌車時個双速要小心啲.原裝機器都算幾快.只要改頭單向巳有非常好的性能.見有唔小高手原裝車巳很快.
以下只是小弟的觀點.有錯請指正..

雷公 發表於 2006-6-10 01:00:28 | 只看該作者
我兩部都無渣過﹐我仲係生活響TG10 MK1時代﹐但自從上個月睇左 RC CAR ACTION 雜誌拎 TG10 MK2 PRO做試驗﹐我就開始研究 TG10 MK2﹐現時既MK2有幾個VERSION

普通版 (NSX﹐NISMO Z)- 單速﹐無名引擎短軸 {~HKD1800}
SG版 (SUPRA﹐NISMO GTR﹐F430) - 雙速﹐OS偈短軸 {~2000}
PRO版 (無BODY跟) - 頭單﹐CENTAX CLUTCH﹐ .12後排偈配SG SHAFT﹐原廠TUNED PIPE﹐藍鋁絞牙避震﹐原裝雙星海綿呔..... {~HKD2800}

計過數﹐唔計引擎﹐PRO版既改裝零件高達HKD1600﹐如果你真係想認認真真買盒雙星油車的話﹐PRO版一定係首選﹐如果唔鐘意用雙星偈的話可以放﹐KEEP番支TUNED PIPE﹐響外國網頁睇過﹐部PRO有好多人用RACY配件激改﹐睇落去直頭唔知係部雙星車﹐就算用番雙星零件改都一樣可以﹐今次MK2既車好明顯係TARGET認真車手﹐再唔係好似MK1果時出埋D MINI COOPER﹐RALLY油車比人飛街。
不過我估計﹐遲D應該會再出部TG10R MK2﹐因為尼部MK.2有D美中不足﹐個底盤太闊令車重增加﹐同舊款TG10R個底盤比﹐好似略略睇得出MK2 PRO都未算頂級﹐而且MK2 PRO個油壓板都仲係膠造的﹐所以遲D再出部 TG10R MK2 都唔出奇。我都想入部 MK2﹐但我心目中都係等緊雙星出部再勁D既MK2。
京商車我無咩興趣或認識﹐但PARTS貴﹐到頭來要用埋D GPM或3RACING既補品
coronafans 發表於 2006-6-10 01:40:52 | 只看該作者
Kyosho VoneS III
momo 發表於 2006-6-10 16:54:31 | 只看該作者
願來京商車PARTS貴過星星
Tam 發表於 2006-6-12 23:52:28 | 只看該作者
kyosho is better
FW05T is good for beginner.
gatsby 發表於 2006-6-13 00:27:05 | 只看該作者
if i were you, I will buy VoneSIII
karhey 發表於 2006-6-13 00:45:58 | 只看該作者
my 1 and only gp car is a TG10 MK2sg, never tried others and I am very happy with it.....thats all i can say....
coronafans 發表於 2006-6-14 00:32:54 | 只看該作者
VoneSIII有RRR feel!
oasc 發表於 2006-6-14 00:37:51 | 只看該作者
我對kyosho有信心啲,話晒都嬴過世界賽.價錢唔太貴,零件同改件多.自巳去kws望下就知高低!
oliver 發表於 2006-6-14 05:00:27 | 只看該作者
KYOSHO才是皇道 !
mark999hk 發表於 2006-6-14 10:59:08 | 只看該作者
原帖由 oliver 於 2006-6-14 05:00 AM 發表
KYOSHO才是皇道 !

Agree~~!
Oakfield 發表於 2006-6-14 11:23:32 | 只看該作者
FW-05 lar, very good car, especially run on the street.