RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: siuman
打印 上一主題 下一主題
收起左側

應買Kyosho或雙星油車呢?

oliver 發表於 2006-6-17 19:47:12 | 只看該作者
原帖由 amy 於 2006-6-17 19:46 發表

OK.i use TOKi .12. you use MAX POWER ??

sirio 3 port
DieselEngine 發表於 2006-6-17 19:49:03 | 只看該作者
原帖由 WTO 於 17/6/2006 07:43 PM 發表

really ?

yes......i have mk1.
15機未踩盡便要反車, 用18機唔知會點......掃齒+反車?
DieselEngine 發表於 2006-6-17 19:50:15 | 只看該作者
原帖由 oliver 於 17/6/2006 07:42 PM 發表

我以為你妄想到想用21機單速添

WTO 發表於 2006-6-17 19:50:26 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-6-17 19:49 發表

yes......i have mk1.
15機未踩盡便要反車, 用18機唔知會點......掃齒+反車?

wheelie o.k. ma ?
oliver 發表於 2006-6-17 19:50:57 | 只看該作者
原帖由 WTO 於 2006-6-17 19:50 發表

起頭?
amy 發表於 2006-6-17 19:51:21 | 只看該作者
原帖由 oliver 於 2006-6-17 19:47 發表

sirio 3 port

i use REX  3 port OK ma?
oliver 發表於 2006-6-17 19:51:25 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-6-17 19:50 發表

下..仲要用.28先夠?
WTO 發表於 2006-6-17 19:52:04 | 只看該作者
原帖由 oliver 於 2006-6-17 19:50 發表

起頭?

yes
oliver 發表於 2006-6-17 19:52:14 | 只看該作者
原帖由 amy 於 2006-6-17 19:51 發表

i use REX  3 port OK ma?

新機黎喎
DieselEngine 發表於 2006-6-17 19:52:39 | 只看該作者
原帖由 WTO 於 17/6/2006 07:50 PM 發表

mk 1小弟試過原裝機都可以wheelie......拆了中軸即可.
WTO 發表於 2006-6-17 19:53:26 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-6-17 19:52 發表

mk 1小弟試過原裝機都可以wheelie......拆了中軸即可.

Waaaaaa.....great
DieselEngine 發表於 2006-6-17 19:53:43 | 只看該作者
原帖由 oliver 於 17/6/2006 07:51 PM 發表

下..仲要用.28先夠?

TG10 mk1: 28class enginei will died
雷公 發表於 2006-6-17 22:45:12 | 只看該作者
原帖由 oliver 於 2006-6-17 19:33 發表

MK2 pro咪又係抄05R
我個fd 部MK2 pro咪又係最後要換KYOSHO / MUGEN clutch先掂
軸車又點同3R皮帶車比呀
咁強既話又唔見係世界賽出現?
唔通要係街比?玩後追抽頭當贏ar?

睇來兄臺你對MARKETING無咩認識﹐廠商係利用世界冠軍選手來宣傳自己既產品﹐並唔係世界冠軍需要利用某某廠商既產品來贏一場比賽﹐當然產品既質數係相當重要﹐但係車手既技術係更加重要。
仲有﹐無話邊架車抄邊架車﹐軸車來來去去都係甘既LAYOUT架啦﹐唔通NTC3又係抄TG10咩﹖唔通要放副偈響車頭就叫創新﹖
sport 發表於 2006-6-17 23:05:44 | 只看該作者
原帖由 雷公 於 2006-6-17 22:45 發表

睇來兄臺你對MARKETING無咩認識﹐廠商係利用世界冠軍選手來宣傳自己既產品﹐並唔係世界冠軍需要利用某某廠商既產品來贏一場比賽﹐當然產品既質數係相當重要﹐但係車手既技術係更加重要。
仲有﹐無話邊架車抄邊 ...

講得有道理,正如當年的v-one-rr evo的轉向servo底重心擺位一樣,唔通又話佢抄mtx-3?
devicestar 該用戶已被刪除
devicestar 發表於 2006-6-17 23:08:30 | 只看該作者
原帖由 雷公 於 2006-6-17 22:45 發表

仲有﹐無話邊架車抄邊 ...

你玩過幾多車呀...如果一個商品唔係發展得咁成熟又點會咁輕易世界冠軍? 睇來兄台你對油車無咩認識
kyosho真係出過一部FF既油車...車手既技術係更加重要?我又唔信原 篤志渣部smartech會有作為啦..
我建議你玩多d唔同廠既車先啦..最基本你連市場用家多數跑緊咩車你都唔知..我冇惡意架...只係見你平時發表既野都較另類..你或者都係好好地玩返熟你部M03電車先講啦
justinwan 發表於 2006-6-17 23:33:10 | 只看該作者
大家都有道理

但雙星油車技術確實未到水平...雙星係世界第一模型品牌..比京商個市埸佔有率大好多...
絕對有大把資金請車手  ,但佢地無生產油車既技術.有手指都無用.

客觀d 睇.世界賽一向無雙星車..如果架車係好跑.大把人會用..一定有sponsor
coronafans 發表於 2006-6-17 23:42:44 | 只看該作者
原帖由 justinwan 於 2006-6-17 23:33 發表
大家都有道理

但雙星油車技術確實未到水平...雙星係世界第一模型品牌..比京商個市埸佔有率大好多...
絕對有大把資金請車手  ,但佢地無生產油車既技術.有手指都無用.

客觀d 睇.世界賽一向無雙星車..如果架車 ...

I agree !  
coronafans 發表於 2006-6-17 23:44:27 | 只看該作者
原帖由 amy 於 2006-6-17 19:42 發表

MY TAMIYA TG10 MK2 vs YOUR KYOSHO V ONE RRR WC @PYC

邊日呀?大皮我又去
雷公 發表於 2006-6-18 02:07:49 | 只看該作者
原帖由 justinwan 於 2006-6-17 23:33 發表
大家都有道理

客觀d 睇.世界賽一向無雙星車..如果架車係好跑.大把人會用..一定有sponsor

非常同意﹐雙星油車暫時並未成熟﹐上一代既 TG10 MK1 係一級劣作﹐之後既TG10R 祗係更進一步偷輕及強化車架﹐並用上TGR既PARTS。MK2既面世係睇得出雙星想在油車市場佔一席位﹐現在祗係初步﹐如果謬謬然就放錢SPONSOR﹐但到頭來雷聲大雨點小做不到原先個MARKETING CAMPAIGN既主旨的話﹐祗會損害股東既利益。
之前都提及過﹐MK2 PRO雖然係一步好車﹐但係睇部車D料就總係覺得雙星應該會出部TG10R MK2﹐雙星好識賺錢架...
justinwan 發表於 2006-6-18 02:32:04 | 只看該作者
原帖由 sport 於 2006-6-17 23:05 發表

講得有道理,正如當年的v-one-rr evo的轉向servo底重心擺位一樣,唔通又話佢抄mtx-3?

咁又吾係wo.....訓底servo 個設計係比反轉個種更早出現ga wo ...10 年前個d touring car 已經係訓底servo ..例如HPI  rs4 1st  個d .....反而反轉向下個種設計去到後期蛇仔impulse, kyosho fantom  ,etc  先有.........
之後又話底重心.先再訓返底.

所以其實MTX-3 訓底都吾係新野....加上都吾係第一部咁做