RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: siuman
打印 上一主題 下一主題
收起左側

應買Kyosho或雙星油車呢?

WTO 發表於 2006-6-14 13:10:20 | 只看該作者
原帖由 Oakfield 於 2006-6-14 11:23 發表
FW-05 lar, very good car, especially run on the street.

agree
oliver 發表於 2006-6-17 03:45:13 | 只看該作者
原帖由 mark999hk 於 2006-6-14 10:59 發表

Agree~~!

KYOSHO V ONE RRR WC  vs   TAMIYA TG10  @ACO
dreamlouis 發表於 2006-6-17 07:41:08 | 只看該作者
sure kyosho
coronafans 發表於 2006-6-17 08:13:00 | 只看該作者
Tamiya TG10.....No good!
bcgg 發表於 2006-6-17 12:02:16 | 只看該作者
我兩部都無渣過﹐我仲係生活響TG10 MK1時代﹐但自從上個月睇左 RC CAR ACTION 雜誌拎 TG10 MK2 PRO做試驗﹐我就開始研究 TG10 MK2﹐現時既MK2有幾個VERSION

普通版 (NSX﹐NISMO Z)- 單速﹐無名引擎短軸 {~HKD1800}
SG版 (SUPRA﹐NISMO GTR﹐F430) - 雙速﹐OS偈短軸 {~2000}
PRO版 (無BODY跟) - 頭單﹐CENTAX CLUTCH﹐ .12後排偈配SG SHAFT﹐原廠TUNED PIPE﹐藍鋁絞牙避震﹐原裝雙星海綿呔..... {~HKD2800}

計過數﹐唔計引擎﹐PRO版既改裝零件高達HKD1600﹐如果你真係想認認真真買盒雙星油車的話﹐PRO版一定係首選﹐如果唔鐘意用雙星偈的話可以放﹐KEEP番支TUNED PIPE﹐響外國網頁睇過﹐部PRO有好多人用RACY配件激改﹐睇落去直頭唔知係部雙星車﹐就算用番雙星零件改都一樣可以﹐今次MK2既車好明顯係TARGET認真車手﹐再唔係好似MK1果時出埋D MINI COOPER﹐RALLY油車比人飛街。
不過我估計﹐遲D應該會再出部TG10R MK2﹐因為尼部MK.2有D美中不足﹐個底盤太闊令車重增加﹐同舊款TG10R個底盤比﹐好似略略睇得出MK2 PRO都未算頂級﹐而且MK2 PRO個油壓板都仲係膠造的﹐所以遲D再出部 TG10R MK2 都唔出奇。我都想入部 MK2﹐但我心目中都係等緊雙星出部再勁D既MK2。
京商車我無咩興趣或認識﹐但PARTS貴﹐到頭來要用埋D GPM或3RACING既補品

我都係等緊TG10R MK2 .....希望
雷公 發表於 2006-6-17 13:28:44 | 只看該作者
原帖由 coronafans 於 2006-6-17 08:13 發表
Tamiya TG10.....No good!

你唔好踩住﹐你講緊邊部先﹖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

部MK2 PRO隨時片低你地部3R啦﹐係睇下邊個車手同SETTING既姐﹐你響車場見個D大多數都係舊款(MK1 & MK2)用CENTRIFUGAL CLUTCH﹐部MK2 PRO用CENTAX CLUTCH﹐笠住個車殼﹐你可能會以為係05添﹐舊款TG10 MK1係跟據1/8既TGX製造﹐個設計有成十幾年歷史架喇﹐如果遲D雙星出埋皮帶車的話﹐甘就有得比喇
karhey 發表於 2006-6-17 13:38:26 | 只看該作者
I would say the TG10 Mk2 Pro is really a good car
oliver 發表於 2006-6-17 19:33:14 | 只看該作者
原帖由 雷公 於 2006-6-17 13:28 發表

部MK2 PRO隨時片低你地部3R啦﹐係睇下邊個車手同SETTING既姐﹐你響車場見個D大多數都係舊款(MK1 & MK2)用CENTRIFUGAL CLUTCH﹐部MK2 PRO用CENTAX CLUTCH﹐笠住個車殼﹐你可能會以為係05添﹐舊款TG10 MK1係跟據1/8既TGX製造﹐個設計有成十幾年歷史架喇﹐如果遲D雙星出埋皮帶車的話﹐甘就有得比喇

MK2 pro咪又係抄05R
我個fd 部MK2 pro咪又係最後要換KYOSHO / MUGEN clutch先掂
軸車又點同3R皮帶車比呀
咁強既話又唔見係世界賽出現?
唔通要係街比?玩後追抽頭當贏ar?

amy 發表於 2006-6-17 19:36:01 | 只看該作者
05R咪又係抄HPI RS4 3
oliver 發表於 2006-6-17 19:38:51 | 只看該作者
原帖由 amy 於 2006-6-17 19:36 發表
05R咪又係抄HPI RS4 3

RS4 3咪又係抄 FW04
amy 發表於 2006-6-17 19:39:46 | 只看該作者
3R咪又係抄 710
DieselEngine 發表於 2006-6-17 19:40:44 | 只看該作者
原帖由 雷公 於 17/6/2006 01:28 PM 發表

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

[img]http:/ ...

對小弟黎講mk1配合15機單速已經感覺到起飛.
oliver 發表於 2006-6-17 19:41:33 | 只看該作者
原帖由 amy 於 2006-6-17 19:39 發表
3R咪又係抄 710

唔多似喎其哥
amy 發表於 2006-6-17 19:42:40 | 只看該作者
原帖由 oliver 於 2006-6-17 03:45 發表

KYOSHO V ONE RRR WC  vs   TAMIYA TG10  @ACO

MY TAMIYA TG10 MK2 vs YOUR KYOSHO V ONE RRR WC @PYC
oliver 發表於 2006-6-17 19:42:47 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-6-17 19:40 發表

我以為你妄想到想用21機單速添
oliver 發表於 2006-6-17 19:43:10 | 只看該作者
原帖由 amy 於 2006-6-17 19:42 發表

MY TAMIYA TG10 MK2 vs YOUR KYOSHO V ONE RRR WC @PYC

咩機器先
WTO 發表於 2006-6-17 19:43:49 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-6-17 19:40 發表

really ?
amy 發表於 2006-6-17 19:44:03 | 只看該作者
UP TO YOU
oliver 發表於 2006-6-17 19:45:03 | 只看該作者
原帖由 amy 於 2006-6-17 19:44 發表
UP TO YOU

u use TOKi .12 ar
amy 發表於 2006-6-17 19:46:32 | 只看該作者
原帖由 oliver 於 2006-6-17 19:45 發表

u use TOKi .12 ar

OK.i use TOKi .12. you use MAX POWER ??