RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 102845|回復: 355
收起左側

[開箱報告]3Racing MG Evo

樓主| AMAT 發表於 2018-5-23 17:50:24 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
啱啱從3Racing方收到MG Evo~

好多朋友都好有興趣知道呢架定價只係550港元嘅車,究竟同田宮嘅M05/07有咩分別,點解要買佢,點解咁吸引玩開M車嘅朋友。

我地會盡快開箱同大家講解比較~

鳴謝:3 Racing
kwing2 發表於 2018-5-23 17:56:12 | 顯示全部樓層
期待
lsm 發表於 2018-5-23 17:58:09 | 顯示全部樓層
期待X2
tophand88999 發表於 2018-5-23 18:21:10 | 顯示全部樓層
淘X 都發貨了,明日會收到
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-23 20:15:58 來自手機 | 顯示全部樓層
tophand88999 發表於 2018-5-23 18:21
淘X 都發貨了,明日會收到

好多車友支持~
tophand88999 發表於 2018-5-23 21:29:04 | 顯示全部樓層
我down 咗本manual , 掃咗manual 上二維條碼,原來發貨比我果間陶X 店,

係 3Racing 自己開,睇完Manual ,唔記得買 齒輪。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-23 23:52:24 | 顯示全部樓層

今次嘅新車開箱,首先要非常多謝3Racing老闆Jacky。因為由架車係靜岡展展出後,我地就已經非常之期待同睇到工房好多版友係有興趣知道更多,所以我地都快快手問Jacky能否達成我地做開箱呢個願望。結果Jacky二話不說就應承,真係非常感激。

未來遙控工房都會繼續做各類唔同遙控玩意開箱報告,好似之前XQ1S,或KODO HT1等。我地亦都會做一啲YOUTUBE片俾大家參考。

大家睇完MG EVO外,都記得密切留意。

事不宜遲,我地係未砌之前,先嚟神交一下部車!

想一邊開箱一邊睇說明書可以睇呢到:
http://www.3racing.hk/manuals/KIT-MINI%20MG.pdf
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 00:06:23 | 顯示全部樓層

先睇睇說明書先。

可能因為我呢架都係SAMPLE嚟,未係正式貨,所以說明書仲係影印版,不過就唔影響個操作O既。
說明書排係我最鍾意O既一包一頁,咁樣不單止對於新手嚟講易跟,亦都方便大家砌時可以唔駛乜都攞晒出嚟。甚至螺絲使用都係跟BAG放,咁就唔駛搵嚟搵去,呢一下唔錯!

跟住揭揭下睇到佢PARTS同OPTION表。首先睇到係呢架車一定會有OPTION鋁合金碼,炭纖底板同前後油壓架等等。大家都可以諗定要俾幾錢嚟升級喇。3RACING可以諗下出CONVERSION KIT嚟等大家UPGRADE,唔駛一包包埋仲好~ 哈哈!

另外睇到就係佢有咩係同M07一樣或共通。一堆以M07標示件,應該就係代表住係3RACING出嚟M07用零件,但又可以係MG EVO上面用到。首先就係內齒,應該係俾M07用O既快齒組,宜家就已經用咗係MG EVO到。仲有臂啦,轉向杯啦,轉向,萬向等,全部都係用M07嚟標,即係話佢同M07共用零件都相當多下。不過,要留意可能係3RACING出嚟M07更新用,即係一改就要改晒3RACING件落去唔出去。如果諗住攞田宮零件改返落去MG EVO,有機會未必得。我手頭有一套M07臂配件,我會係砌時再同大家對比一下。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 00:16:30 | 顯示全部樓層

底板同二樓架,其實大家都知,係FIBER板,唔係CARBON。不過3RACING方面話,係特登用返FIBER,等架車可以軟小小,扭小小,咁變咗更加適合新手玩。

不過係用FIBER板材上,我要讚一讚(唔係HARDSELL嚟),係咁COUNTERSINK斜位睇,佢係黑色O既,唔係一般FIBER白色。
田宮以前啲TA03/04年代用O既FIBER,磨開都係白色。又或者近期O既XPRESS XQ1S,都係白色。
但個人覺得呢個細位,磨出嚟黑色呢一下,令到個FIBER感好咗,冇咁廉價FEEL,係一個幾細心O既材料選材嚟。
3RACING其他用FIBER O既車,都係用呢種黑色FIBER材質。

底板約2MM厚,架車出嚟估計應該都幾扭。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 01:45:53 | 顯示全部樓層

由於底板係FIBER,都係上返膠水邊,感覺會好O的,尤其是係預咗佢係用嚟扭。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 01:51:24 | 顯示全部樓層

原裝齒差係用金屬齒,唔係用膠。M07係只係用膠齒。
個人意見係,用金屬好過用膠,唔係因為耐摩問題,係因為當齒差工作發熱時,金屬齒可以透過到兩隻杯,散走啲油O既熱力,令啲齒差油減慢變質。
雖然只係小小,但都係有一定作用。

另,個齒差CASE係50T嚟。M07原裝係52T。

原裝係跟500K油。
今日聽唔少玩M07 O既朋友講,用1000K(1M)先係皇道。MG EVO需唔需要呢?呢個就要試車後先知喇。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 01:55:18 | 顯示全部樓層

連動波箱設計,同M07唔同。
原裝呢三隻係膠齒,OPTION會有鋁。
不過個人意見就膠齒會安靜O的,同埋唔見得會好易崩或炒。睇M03/05/07啲牙都知,其實未必駛換。
當然,會唔會換咗快摩打後會炒呢?因為M05/07唔會快得20T摩打牙,MG EVO會,所以要再試先知。
但真係個人覺得係唔駛換......

如果有得揀,我希望佢出中空軸多O的,但佢個OPTION LIST入面暫時未有。
三支軸如果係中空,相信會輕到成4-5g,甚至更多~

啲齒上面係原裝跟車O既CEREMIC油,落O既時候記得係落係表面到,唔好大大PAT,之後搽均佢咁做。多咗最好抺返走。
如果大大PAT咁落唔係搽均,當O的齒一行起,O的油就係堆埋一二邊,冇晒本身潤滑作用。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 01:58:21 | 顯示全部樓層
33399192_1807280352672203_8524206242158084096_n.jpg 33436530_1807280562672182_4387587282190729216_n.jpg

個波箱設計個人覺得幾得意,好似隻毛虫咁~
膠料應該係混纖嚟。但應該就唔係混炭纖。

佢冇標明係乜料,估計係好似田宮PA+GF。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 02:02:15 | 顯示全部樓層

說明書上一個錯誤,相信應該係因為我呢本未係FINAL?
件X形件如果跟佢圖示咁裝,會係反轉咗,應該要跟佢下面框住個細圖,箭咀向上。
我都睇咗幾版,佢應該ASSEMBLY時組錯咗。但後面裝到二樓架先又O岩返。

圖O既方向係咁樣,咁樣裝法係錯。

記得係兩個箭咀向上。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 02:05:05 | 顯示全部樓層

從一個CAD佬角度嚟去睇,個DESIGN係幾靚,夠輕,亦都好硬淨~
唔錯~
SPUR GEAR原裝係80T,估計就應該可以再大小小去到81T-82T左右,但係仲配到幾大摩打齒就要再試....至少佢說明書冇齒比表可以CHECK。
但估計80T都好好用。不過要留意,佢係48P嚟,唔係64P。

如果想換64P,可以換到田宮或KAWADA四孔果O的64P。度過就同105T 64P差唔多大細,估計最大可以用到107T 64P左右。

好在仲有好多48P齒~

當然,大家亦都可以預期,呢個波箱連摩打架,一定係會出鋁合金件~

樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 04:46:32 | 顯示全部樓層

到臂喇,不用懷疑,同M07係基本上共通O架喇。
但係佢係比M07寬咗,即係話你裝咗上車後,係寬咗,估計左右夾埋約4mm左右。

轉向杯,尾杯,基本上都係一樣係同M07共通O架喇。

所以有人問用唔用到M07三向節,相信係用到。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 04:49:11 | 顯示全部樓層

雖然臂就同M07一樣,但係MG EVO有一樣比M07好,就係DOWNSTOP。
基本上有玩過M07 O既車友,都COMMENT話M07係SET唔到DOWNSTOP,因為車架太軟,粒機米會啄凹個底盤啲膠,令到個DOWNSTOP超唔準。
但係MG EVO因為用FIBER底,就冇呢個問題。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 04:51:43 | 顯示全部樓層

另外,MG EVO係用臂碼嚟調整TOE IN OUT同傾角等等,唔似M07用SPACER片嚟SET。
M07個方法好處,係你唔駛下下買好多臂碼嚟去做,只需要加減SPACER片。不過有機會唔太準。
MG EVO用臂碼就比較準,但就要買多幾套換嚟試。

同樣地,未來有會金屬件出。

MG Evo車距,係可以有210, 224(225)同239選擇,即係話基本上所有田宮殼佢都用到。
反而M07係做唔到210車距。

唔少玩開舊時啲田宮車款朋友都表示雀躍,可以玩返好多舊款殼呢~
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 04:55:08 | 顯示全部樓層

一個比較多人問O既問題,就係佢係咪只可以用SHORTY電呢?

個答案係唔係,可以用到正常電。

佢個電架係可以透過底板上面唔同窿O既安裝,做到SHORTY電,又或者正常電SIZE。
所以如果你唔想立即駛錢去買SHORTY,你係可以絕對用返普通電先。

當然,如果你想個重心靚,放晒係中間,等架車可以好似TOURING咁走,買返SHORTY嚟用亦無不可。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 04:56:16 | 顯示全部樓層

雖然都七七八八,但好眼瞓,明天繼續~