RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
收起左側

[開箱報告]3Racing MG Evo

gear6th 發表於 2018-6-3 17:16:09 來自手機 | 顯示全部樓層
一邊車身傾斜時,平衡桿作用令到另一邊車輪縣空一段時間,地心吸又將縣空的拉下,車子回復平衡。
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-3 17:45:11 | 顯示全部樓層
tophand88999 發表於 2018-6-3 16:58
其實因為我裝後輪 支 anti roll bar 時,響冇避震的情況下,
抬左輪時 右輪會一齊抬,抬右輪抬到好高時  ...

睇下佢遲下出硬啲時再換囉。

不過一般嚟講都唔會抬好多。
shungyan 發表於 2018-6-3 18:04:22 來自手機 | 顯示全部樓層
唔好睇少嗰D D woo. Anti-roll bar 係轉嗰力過去另一邊,大大少少嘅咪就係唔同嘅setting law
shungyan 發表於 2018-6-3 18:35:34 來自手機 | 顯示全部樓層
係傳個過去至啱!
tophand88999 發表於 2018-6-3 21:48:46 | 顯示全部樓層
shungyan 發表於 2018-6-3 18:04
唔好睇少嗰D D woo. Anti-roll bar 係轉嗰力過去另一邊,大大少少嘅咪就係唔同嘅setting law ...

CHing 原理我明白,我搵近咩叫有用嘅 Bar,從 左邊車輪 抬起,影響到 右輪 ,咁支避震 至小郁一吓,
咁如當郁都唔郁,係咪要支 Bar 粗D,咁先至有用呢!
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-3 22:30:41 | 顯示全部樓層
tophand88999 發表於 2018-6-3 21:48
CHing 原理我明白,我搵近咩叫有用嘅 Bar,從 左邊車輪 抬起,影響到 右輪 ,咁支避震 至小郁一吓,
咁如 ...

如果你要睇到佢郁,理論上係。

係事實係唔好用肉眼嚟去衡量支ANTI ROLL BAR有冇工作。
shungyan 發表於 2018-6-4 09:06:23 來自手機 | 顯示全部樓層
唔一定見到郁先有用!有力就得啦!有冇用係相對!可能傳好少力都有用!Anti-roll bar 用四輪獨立避震重來係互相平衡!大力嘅anti-roll bar 減少避震獨立性但另一方面結合左右suspension 為一整體!再zone out D 睇,係前後rolling 嘅比例控制!
roy00830 發表於 2018-6-4 10:30:09 | 顯示全部樓層
tophand88999 發表於 2018-6-3 16:58
其實因為我裝後輪 支 anti roll bar 時,響冇避震的情況下,
抬左輪時 右輪會一齊抬,抬右輪抬到好高時  ...

師兄,你講嘅哩句--> 抬左輪時 右輪會一齊抬,抬右輪抬到好高時 左輪先抬小小 <--  ,解決咗未?我之前都遇過,抬一邊轆另一邊唔郁,調返轉就抬小小已經郁,係條BAR攣咗導致的。

如果你未解,可以試下拆返條BAR出嚟,放係塊SET車板上,用手指按住佢三點,再用手指篤幾下,聽下佢有冇聲;有嘅,就屈下佢屈到冇聲,再裝返應該就會解決。

致於裝咗避震後冇反應哩個問題,應該用眼係見唔到條避震郁的(可能我眼殘),你用隻手掂住一邊隻臂,再抬另一邊應該FREE到有郁嘅感覺(非常輕微),咁就已經夠用。
anti roll bar.jpg
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-4 11:06:53 | 顯示全部樓層
roy00830 發表於 2018-6-4 10:30
師兄,你講嘅哩句--> 抬左輪時 右輪會一齊抬,抬右輪抬到好高時 左輪先抬小小  ...

其實呢個問題我初初玩車都問過,話點解唔係另一都郁。

就正如另兩位版友所述,如果會拉郁到,就失去咗獨立懸掛作用。
支ANTI ROLL BAR只會作用小小,唔會去到可以一邊郁完全拉郁晒另一邊(有彈弓計)。
係真係小小,唔會郁晒。
shungyan 發表於 2018-6-4 11:48:22 來自手機 | 顯示全部樓層
Me 2. 我都有問過同樣問題的!要用埋論講就係anti roll
shungyan 發表於 2018-6-4 11:50:35 來自手機 | 顯示全部樓層
而唔係唔roll. 係比個力去令成個Suspension system 冇咁想roll. 可以唔太想Roll 又可以好唔想roll
shungyan 發表於 2018-6-4 11:53:30 來自手機 | 顯示全部樓層
但實際效果就試過先知!因為roll 都代表唔好走,唔roll 又多表好走!有時有D track, 係要拆走anti-roll bar 先好走!
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-4 11:55:42 | 顯示全部樓層
shungyan 發表於 2018-6-4 11:53
但實際效果就試過先知!因為roll 都代表唔好走,唔roll 又多表好走!有時有D track, 係要拆走anti-roll bar ...

有時多隻香爐多隻鬼,我多數都唔裝,又或者係只係裝前面。
shungyan 發表於 2018-6-4 11:55:45 來自手機 | 顯示全部樓層
可以唔太想Roll 又可以好想roll 至真!成日唔覺意high 到D掣!一段野分咗幾次post sorry
shungyan 發表於 2018-6-4 13:10:20 來自手機 | 顯示全部樓層
但實際效果就試過先知!因為roll 唔代表唔好走,唔roll 又代表好走!有時有D track, 係要拆走anti-roll bar 先好走!
tophand88999 發表於 2018-6-4 14:29:45 | 顯示全部樓層
roy00830 發表於 2018-6-4 10:30
師兄,你講嘅哩句--> 抬左輪時 右輪會一齊抬,抬右輪抬到好高時 左輪先抬小小  ...

師兄,聽完你講,都係裝返支bar 上去,慢慢感受佢嘅用處。
至於支 後 bar, 確實有D唔平,一高一低,佢比前 bar 幼 (直徑 1.1mm),

新車未落地已經易巒,因為未裝 避震前,試上下郁,已經似支漁桿,對支後bar 冇咩信心。

Anyway, 多謝你嘅講解。
shungyan 發表於 2018-6-4 14:51:29 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄用推桿長度就一就咪得law
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-5 02:09:45 來自手機 | 顯示全部樓層
換1M齒差油……
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-5 14:54:29 | 顯示全部樓層
https://www.facebook.com/rcmini. ... 087/?type=3&theater

https://kentech.wordpress.com/20 ... -test-car-20739548/

非常好O既資料去解釋點解要用多一隻齒,而唔係好似M03/05/07用三隻。

樓主| AMAT 發表於 2018-6-6 11:51:21 | 顯示全部樓層
3RACING JACKY更新

二樓板中座的箭頭方向應朝向下

https://www.facebook.com/groups/ ... nk/379940889164411/