RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[開箱報告]3Racing MG Evo

warehouse 發表於 2018-7-13 11:21:42 | 只看該作者

乜嘢叫cup車乜嘢叫推頭,唔該
 樓主| AMAT 發表於 2018-7-13 11:56:06 | 只看該作者
warehouse 發表於 2018-7-13 11:21
乜嘢叫cup車乜嘢叫推頭,唔該

CUP車咪就係架車轉灣時反車囉。
通常係因為條呔太咬地,就會咁。

推頭,轉灣時要好大弧度轉灣咪推頭。
warehouse 發表於 2018-7-13 13:37:36 | 只看該作者
我呢架車琴晚砌起,有乜嘢事必要改,唔該。
 樓主| AMAT 發表於 2018-7-13 13:51:27 | 只看該作者
warehouse 發表於 2018-7-13 13:37
我呢架車琴晚砌起,有乜嘢事必要改,唔該。

如果玩17.5T摩打,冇乜O野要改。
如果玩13.5T或以下,轉向最好整整佢。
pdaman 發表於 2018-7-13 17:26:16 來自手機 | 只看該作者

其實轉向點改都一樣,因我都已經換將轉向,頭轉向,頭hub, 頭搖臂碼都換左金屬,拉杆加介子我都加左平直左,但一起都會靠右一下,變左部車加速起嗰下唔定,信心大減。當然換左好過冇換。
 樓主| AMAT 發表於 2018-7-13 17:27:50 | 只看該作者
pdaman 發表於 2018-7-13 17:26
其實轉向點改都一樣,因我都已經換將轉向,頭轉向,頭hub, 頭搖臂碼都換左金屬,拉杆加介子我都加左平直左 ...

可能要試埋SERVO裝二樓板上面呢......

pdaman 發表於 2018-7-13 17:33:00 | 只看該作者
AMAT 發表於 2018-7-13 17:27
可能要試埋SERVO裝二樓板上面呢......

冇咁複雜呀,重話啱初入門者。

樓主| AMAT 發表於 2018-7-13 17:40:12 | 只看該作者
pdaman 發表於 2018-7-13 17:33
冇咁複雜呀,重話啱初入門者。

其實,我覺得都係......

不過,如果用慢O的摩打,原裝車,其實係行到。
但一改快就要多好多留意地方。

車架扭, LOW GRIP其實亦都好好走。

但我地玩慣O的中GRIP至HIGH GRIP場.....加上又快,就會覺得架車.....嗯....好多O野搞。
pdaman 發表於 2018-7-13 18:10:31 | 只看該作者
的確係,我都覺得部車係幾好玩,所以先願意去改野,反正改車都係玩車其中樂趣一種。我都剛剛換左金屬油壓但重未試,睇下到時會有什麼改善啦。遲些再換尾搖臂碼,咁就應該要換概野都升級左。當然底板都係要upgrade,依家唔夠硬。
warehouse 發表於 2018-7-13 20:18:28 | 只看該作者
我由5月23日開箱報告帖文睇起,1日睇幾次睇下評論及幾時有賣,一知道有貨6月22速去rcmart買,之後繼績日日睇文章,覺得真係適合新手嗎?,youtube有2位高手合作都要6-7個鐘天黑先砌起,youtube有段ymt試車起步加速嚇我一跳,呢位師兄的確高手能化險為夷,如是新手肯定心都離埋車散晒兼賠償撞爛人地D車,買它因為車架550蚊可慳D錢買個靚摩打暢快D,但好可惜原來這車架不適合,依家黑/白豬唔知新手揸得唔得。
 樓主| AMAT 發表於 2018-7-13 21:02:43 | 只看該作者
warehouse 發表於 2018-7-13 20:18
我由5月23日開箱報告帖文睇起,1日睇幾次睇下評論及幾時有賣,一知道有貨6月22速去rcmart買,之後繼績日日 ...

黑豬或17.5T佢係OK

但13.5T或更快就真係要好花心機去調整。
的確,相比起田宮,佢係真係未去到砌起就起得好好地步。
但如果用一架M07嚟同佢比,M07同佢有接近一樣O既問題。
但如果用M05同佢比,咁就M05砌起就好O岩新手走,唔駛點再細調整。
warehouse 發表於 2018-7-13 21:32:32 | 只看該作者
謝amat師兄分析,我用黑豬及tble02玩住先。
pdaman 發表於 2018-7-13 22:55:38 來自手機 | 只看該作者
我都有玩M05r, 一砌起真係唔洗攪就可以走得,放隻有刷摩打都幾好玩。呢類先至係啱新手,但係講真,新手玩MG,其實都可以從17.5t開始玩,玩到咁上下先升級改下車,其實都幾好呀可以慢慢上,最起碼入手唔洗咁貴呀。
warehouse 發表於 2018-7-13 23:35:32 | 只看該作者
謝ching鼓勵
 樓主| AMAT 發表於 2018-7-14 01:05:49 | 只看該作者
pdaman 發表於 2018-7-13 22:55
我都有玩M05r, 一砌起真係唔洗攪就可以走得,放隻有刷摩打都幾好玩。呢類先至係啱新手,但係講真,新手玩MG ...

MG同M05比較係有距離呢.....
M05新手真係一砌好就行到,MG未做到.....

但係講速度再上,M05就有極限。
warehouse 發表於 2018-7-14 09:14:12 | 只看該作者
wingscreamer 發表於 2018-5-26 12:32
發覺牙叉轉起上嚟好似鵝胆咁轉, 牙差果四粒鏍絲不要上太緊, 剛剛好要停手, 仲要平衡對角一部一部收緊, 否 ...

ching ( 發覺牙叉轉起上嚟好似鵝胆咁轉 ) 即係點唔明
 樓主| AMAT 發表於 2018-7-14 11:03:33 | 只看該作者
warehouse 發表於 2018-7-14 09:14
ching ( 發覺牙叉轉起上嚟好似鵝胆咁轉 ) 即係點唔明

牙差扭得過緊導致變型。
所有牙差都唔可以扭得過緊。

warehouse 發表於 2018-7-14 11:25:20 | 只看該作者
哈!諗咗好耐隻鵝膽轉係點樣,但係成世人都未見過鵝膽,鵝蛋就知。RC界真怪誕用鵝膽形容 (牙差扭得過緊導致變型),佩服。
shungyan 發表於 2018-7-14 14:17:00 來自手機 | 只看該作者
我都認為mg 唔係一砌起就好走嗰類!基本上要砌得好都唔易!首先要dup 好牙先!又要細心度好哂!唔求其得!而其本上一架有齊咁多set 嘅pro class 車架,住住係天堂同地獄!我玩過嘅車都唔少!真係跟manual 砌起就落得場嘅車得tb evo 3, mr4tcsp, 一部二手tc3. D pro 4, bd(s), SD(s), tc5, etc 基本上都係set 歺包先行!
shungyan 發表於 2018-7-14 14:30:16 來自手機 | 只看該作者
砌起行得嘅車仲有一部!Sakura ff!