RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6941|回復: 50
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請各位CHING, 幫幫手, 唔知架車做乜鬼

lawrencechan 發表於 2013-5-16 00:37:00 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
http://www.youtube.com/watch?v=CfSkKvq6kFc

小弟架車最近唔知搞咩, CHING 睇片就知咩事, 轉左轉右, 個接收會著紅燈,
原本以為電變死佐, 換佐個全新105BK, 點知都係咁, 今日換埋個新S3003 同全新白豬

點知都係咁..... 10 萬個為什麼..... 控係3PM 2.4G.

SET 過晒中位, 控係原廠設定. 如將所有電子野放落M05 度係冇問題的. 但點解放落呢架TT01 就死晒呢......

請CHING 幫幫手. 謝謝

LOSE 發表於 2013-5-16 00:44:12 | 只看該作者
這是私人影片
kotaro2872 發表於 2013-5-16 00:46:05 | 只看該作者
睇吾到條片
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 00:51:00 | 只看該作者
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 00:51:18 | 只看該作者
kotaro2872 發表於 2013-5-16 00:46
睇吾到條片

唔好意思, 應該可以睇到了. 謝謝提醒
LOSE 發表於 2013-5-16 02:15:04 | 只看該作者
冇用開futaba,轉向servo睇唔清楚好似係咪頂左行程?futaba係咪有sevro fail-safe?set返細個轉向EPA行程試下?
hydrogen9999 發表於 2013-5-16 08:54:08 | 只看該作者
可能頂住個 servo, 電流大所以著燈,tt01 常見問題
見到實物先可以確定
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 08:54:55 | 只看該作者
LOSE 發表於 2013-5-16 02:15
冇用開futaba,轉向servo睇唔清楚好似係咪頂左行程?futaba係咪有sevro fail-safe?set返細個轉向EPA行程試下? ...

唔該ching, 今晚試下先

樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 08:58:00 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2013-5-16 08:54
可能頂住個 servo, 電流大所以著燈,tt01 常見問題
見到實物先可以確定

唔該ching 你先, 我諗應該係有頂住個servo, 因為完全轉左轉右時, 車架(servo 個位)會突起小小.

但電流大的問題我就唔係好明. servo 應該係6v 嫁, 而105bk 都有bec, 輸出都係6v. 咁如果真係電流問題. 我應該可以點做呢??麻煩ching
Andrew168 發表於 2013-5-16 10:10:31 | 只看該作者
有冇試重新 Binding
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 10:14:31 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2013-5-16 10:10
有冇試重新 Binding

ching, futaba binding 點SET 嫁, 請指教一下好嗎. 謝謝

Andrew168 發表於 2013-5-16 10:32:09 | 只看該作者
用咩接收, 有冇 reset / bind button, 有就嘗試 power on 控同接收,
按著接收 button 等待 綠紅燈閃轉至 綠燈著就完成
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 10:36:13 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2013-5-16 10:32
用咩接收, 有冇 reset / bind button, 有就嘗試 power on 控同接收,
按著接收 button 等待 綠紅燈閃轉至  ...

ching, 我用緊R603FF 接收的. 個接收得一個 sw 制 同 led 燈

Andrew168 發表於 2013-5-16 10:38:29 | 只看該作者
紅燈著時, 轉向, 油門是否沒有反應, 如答是, 就一定係搖控問題, 要重新 binding
Andrew168 發表於 2013-5-16 10:42:36 | 只看該作者
就是長按這個 SW, 至 綠紅燈閃轉 綠燈著就完成
hydrogen9999 發表於 2013-5-16 10:48:56 | 只看該作者
BEC 係限制電壓,冇限制電流,當servo 頂住時,就會增加電流去企圖推郁佢,當電流太大,接收就會自動cut 電
tt01 設計失敗,簡單一個轉向我已經發現有3~4 個地方頂住,難怪好多師兄都歧視tt01
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 10:58:16 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2013-5-16 10:38
紅燈著時, 轉向, 油門是否沒有反應, 如答是, 就一定係搖控問題, 要重新 binding ...

ching, 佢好得意, 紅燈著時, 轉向, 油門係冇反應, 但佢紅燈一著, 半秒左右佢就會變番綠燈, 個servo 會chok 下chok 下咁.

但如果將個接收同控放起架 M05 就冇問題... 所以先諗唔明點解

樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 10:58:57 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2013-5-16 10:42
就是長按這個 SW, 至 綠紅燈閃轉 綠燈著就完成

明白, 今晚返去試試先, 麻煩晒CHING 你. 唔該晒
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 11:01:00 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2013-5-16 10:48
BEC 係限制電壓,冇限制電流,當servo 頂住時,就會增加電流去企圖推郁佢,當電流太大,接收就會自動cut 電 ...

CHING 你咁講好似我而家個情況咁. 我覺得佢轉到最盡時, 係會想令SERVO 轉多D. 但轉唔到所以CHOK 下CHOK 下. 接收又會自動CUT 電. 咁我係咪好似上面個CHING 咁講, 將個EPA 整細D 同SET 多次過BINK 呢

Andrew168 發表於 2013-5-16 11:11:33 | 只看該作者

好有可能跟上面 ching 講, 轉向 servo 頂著, loading 大, draw 電流大, 使 ESC/BEC cut 電引致,
試 check 轉向左右兩邊是否有頂著, 如有就兩邊各自減小行程至不再頂著因為止,
其實好易見到, servo 動, 但轉向已不能動, 就係已經頂著了