RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: lawrencechan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請各位CHING, 幫幫手, 唔知架車做乜鬼

hydrogen9999 發表於 2013-5-16 11:14:05 | 只看該作者
你放在 m05冇事,咁即是唔關電子野,或者 binding 的問題
chok chok 下是因為轉向擦到車身,是tt01 設計失敗之一
你比心機處理左tt01 的問題,都可以跑得很好
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 11:22:42 | 只看該作者

CHING, 我upload 完條片之後都以為係 servo saver 擦到車身, 之後換佐個新的 tamiya hi torque saver, 肯定就冇再掂到車架任何一個地方,

但chok chok 下係我意思係個servo, 例如, 將轉到最左時, 個接收會由綠燈, 半秒內著紅燈, 之後半秒又著番綠燈, 同一時間內, 個servo 會由最左各右回返小小然後立即又轉到最左(呢個時候支控係冇郁過, 一路都係轉各最左)

anyway binding 問題今晚會返去試試.

樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 11:24:59 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2013-5-16 11:11
好有可能跟上面 ching 講, 轉向 servo 頂著, loading 大, draw 電流大, 使 ESC/BEC cut 電引致,
試 check  ...

ching, 肯定就冇野頂住的. 只不過我見個servo 轉到最左或右時, 個servo 會即時回返小小, 接收即時著紅, 然後servo 又即時轉到最盡. 不停咁做同一個動作.

行程係咪即係epa 喲??

hydrogen9999 發表於 2013-5-16 11:25:53 | 只看該作者
改EPA 細d唔係唔得,不過就犧牲轉向角度
但如果你是玩水車,呢個方法算係最好
Andrew168 發表於 2013-5-16 11:27:35 | 只看該作者

簡單D再試, 拆下 servo  臂, 在沒有 loading 試是否正常
現在首先要解決不正常運作原因, 不要想其他野著
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 11:29:19 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2013-5-16 11:27
簡單D再試, 拆下 servo  臂, 在沒有 loading 試是否正常

係丫, 如果唔裝起車度或拆下 servo  臂, 個servo 係冇問題的. 完全正常, 接收都唔會紅綠紅綠咁著

樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 11:30:59 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2013-5-16 11:25
改EPA 細d唔係唔得,不過就犧牲轉向角度
但如果你是玩水車,呢個方法算係最好 ...

係啦, 轉向角度收窄佐, 而且我未試要收細幾多, 萬一收細好多就大鑊啦....
Andrew168 發表於 2013-5-16 11:33:53 | 只看該作者
現在首先要解決不正常運作原因, 不要想其他野著
Andrew168 發表於 2013-5-16 11:38:39 | 只看該作者
搖控車不能set轉盡呔係正常, 一般set 100% 轉向好多時都會頂著, 有咩出奇, 但不代表轉不到彎
hydrogen9999 發表於 2013-5-16 11:42:20 | 只看該作者
如果你係tt01 原裝,我幾肯定你有多過一個位有頂住
但因為你玩水車,唔可以靠改萬向來解決,所以只好改細轉向角度
Andrew168 發表於 2013-5-16 11:51:34 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2013-5-16 11:42
但因為你玩水車,唔可以靠改萬向來解決,所以只好改細轉 ...

agreed
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 11:53:57 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2013-5-16 11:38
搖控車不能set轉盡呔係正常, 一般set 100% 轉向好多時都會頂著, 有咩出奇, 但不代表轉不到彎 ...

明白, 咁我今晚照ching 你同hydrogen9999 ching建議咁, 逐樣方法試下. 希望可以搞得掂.

真係非常多謝兩位CHING 幫忙

Andrew168 發表於 2013-5-16 11:54:12 | 只看該作者

我記得自己都玩過 TT01, 不過係十年前
轉向要set 70-80% 先得, 粗玩夠平, 不過搖臂好易俾其他車撞斷
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 12:04:28 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2013-5-16 11:42
但因為你玩水車,唔可以靠改萬向來解決,所以只好改細轉 ...

比CHING 你咁講一講, 我真係好似係因為轉用佐金屬萬向之後就出現呢個問題wo. 之前用原裝狗骨加3 racing tt01 steering 係冇出現呢個問題....
Andrew168 發表於 2013-5-16 12:09:33 | 只看該作者

金屬萬向頂住野  
另 TT01 不要花太多錢換 OPTION 野, 不值得
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 12:13:20 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2013-5-16 12:09
金屬萬向頂住野  
另 TT01 不要花太多錢換 OPTION 野, 不值得

ching, 你咁講我又唔多明白, 係邊個位置最有可能頂住呢??

本身都冇諗住花太多錢, 但金屬萬向係最近有個ching 150蚊放出黎, 共4 條, 覺得好平就買佐lu.

但今次搞搞下真係可以買多架tt 01 返黎玩.....
Andrew168 發表於 2013-5-16 12:18:25 | 只看該作者
唔知, 只係懷疑問下, 相信都要睇過實物先知咩野問題
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 12:30:15 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2013-5-16 12:18
唔知, 只係懷疑問下, 相信都要睇過實物先知咩野問題

如果今晚真係唔得, 希望可以請ching 你食餐勁既幫我睇睇

hydrogen9999 發表於 2013-5-16 12:33:11 | 只看該作者
tt01 係訓練車手的好車
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 12:37:05 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2013-5-16 12:33
tt01 係訓練車手的好車

agreed, 我雖然玩佐唔係好多年, 之所以仲玩緊呢架 tt01, 就係因為第一架車, 一黎唔捨得掉, 2 黎有時玩下慢車都唔錯, 而家都有架 tc 6.1, 都尚算玩得幾好