RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: lawrencechan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請各位CHING, 幫幫手, 唔知架車做乜鬼

hydrogen9999 發表於 2013-5-16 12:41:34 | 只看該作者
星期六下午橋底有班師兄玩 tt01, 你攪唔掂就拿過來睇下,一齊解決你們的疑難雜症
yuenchitat 發表於 2013-5-16 12:44:13 | 只看該作者
9成9,壞接收,我有個614ff差不多現象
hydrogen9999 發表於 2013-5-16 12:44:43 | 只看該作者
你有架tc6 就放棄 tt01 吧! 訓練車手的原因是因為佢太多問題了,舞得掂,set 咩車都難你唔到
Andrew168 發表於 2013-5-16 12:47:16 | 只看該作者
落埸搵 ching 幫手睇下就搞掂
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 13:12:30 | 只看該作者

ching, 100% 冇壞, 因為我仲有個4 pk 換落去 tt 01 都係一樣情況, 所以 100% 係車問題, 但唔知問題起邊度....
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 13:13:22 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2013-5-16 12:44
你有架tc6 就放棄 tt01 吧! 訓練車手的原因是因為佢太多問題了,舞得掂,set 咩車都難你唔到 ...

其實都想, 但因為想整架水車,落雨都可以玩, 所以先想整返好tt 01....
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 13:13:49 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2013-5-16 12:41
星期六下午橋底有班師兄玩 tt01, 你攪唔掂就拿過來睇下,一齊解決你們的疑難雜症 ...

睇下今晚唔得, 就星期6 拎黎睇睇, 唔該ching

樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-16 13:14:14 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2013-5-16 12:47
落埸搵 ching 幫手睇下就搞掂

yes sir, ching 你呢, 起邊度玩多丫??

Andrew168 發表於 2013-5-16 13:20:08 | 只看該作者
lawrencechan 發表於 2013-5-16 13:14
yes sir, ching 你呢, 起邊度玩多丫??

早期去 TC, 有咗 JV 就去 JV, 自己team人期後散晒, 得兩三個人, 現在主場去 PYC, 主力玩 4WD touring,
但已停玩成一年了, 放走部車了, 計畫買新車再玩番
MrSH 發表於 2013-5-16 17:57:53 | 只看該作者
lawrencechan 發表於 2013-5-16 13:12
ching, 100% 冇壞, 因為我仲有個4 pk 換落去 tt 01 都係一樣情況, 所以 100% 係車問題, 但唔知問題起邊度 ...

是否比 loading 個 servo 就出事? 會唔會係電問題呢?
LOSE 發表於 2013-5-16 22:28:02 | 只看該作者
lawrencechan 發表於 2013-5-16 08:54
唔該ching, 今晚試下先

轉向servo EPA(End Point Adjustment)係基本,必定唔可以頂,set返好佢先!有太多可能,由基本開始排除,EPA即SEVRO行盡去到幾多,係個控度先SET細佢先至開始set,扭盡軚,再一點一點加大,至須要或最大而唔頂行程為原則,一般控左右都要各自SET,頂行程一次都嚴多,乜SEVRO都好易死!睇彩數...以前一般普通servo頂十零二十秒就已經唔瓜都剩返半條...命,