RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kaka820
打印 上一主題 下一主題
收起左側

MMS 換完毯!!

邪靈 發表於 2012-3-21 14:15:49 | 只看該作者
大家好!去到呢刻我要出聲!MMS張毯係我鋪!之前都係!仲有香港所有地毯賽事都係!(荷里活、愉景新城、沙咀道等等........)!我係最有資格去講張地毯!呢張行内人叫KK毯!全名叫“針刺地毯“( needle punch carpet ) 100%polypropylene (聚丙烯)。張毯係由好多細小毛壓製而成!一般地毯由 毛冷、
者父1177 發表於 2012-3-21 14:38:49 | 只看該作者
1,點解海綿呔咁㩒玩?2,點解見D師兄話四五排電就要磨一磨條綿呔呢?
又話條綿呔見到反反地光就要磨,唔係就衰過用膠呔!
本身MMS張毯黏滿七年幾來嘅光輝,全部黑膠呔屎係開檔以來無數咁多師兄用時間心機(試車,set車)用唔同嘅膠鋪出來,幾年前,小弟同朋友去MMS玩第一次蚊車,當時都係用頭20尾直紋呔都已經好好玩,(始終都係新手,嗰時個人技術唔好)!
當玩完一至兩排電,刮一刮呔屎,又好好玩喎!膠呔始終係溶到落張毯度而令張毯咁咬呢個係事實。
綿呔又點樣張D綿粉溶落張新毯度?真係開到張毯?只怕如用綿呔,只有粉屎喺張毯度而唔係膠屎!
好嘞,吹完水加小小個人見解先,綿呔好㩒玩呢個問題真係好值得研究下,睇左好多post,見解係當用綿呔行車,係好咬好玩仲好快!但條呔又唔蝕喎,點解?蝕係蝕不過係張毯D屎蝕左係條綿呔上面,咁就更係㩒玩啦!而磨呔就係張綿呔D窿窿入滿左呔屎嘅表面磨走佢,所以咪會話行到條呔反反地光就要磨呔啦,好,磨完呔又去裝呔屎先,再磨再裝,久而久之就張張毯上面咁多年嘅呔屎吸走,而本身張毯嘅不壞身就慢慢俾綿呔吸走晒,見真身,唔爛至出奇啦,本身都係用好多毛壓出來嘅地毯結構已經唔係原裝出廠一樣,無呔屎俾咪俾條毛頂住先!張毯俾都俾到穿窿啦!
講完!不喜勿插!謝謝觀看
邪靈 發表於 2012-3-21 14:46:35 | 只看該作者
唔好意思! “禁“錯制!請等待!
邪靈 發表於 2012-3-21 15:12:17 | 只看該作者
一般地毯係由毛冷(羊毛、尼龍、棉.....)、尼龍網、 膠漿、網底組成!當冷織上尼龍網後再上膠同網底!上膠同網底係令到張毯唔會鬆同有拉力!而KK毯係冇上膠同底! 基本上呢一種毯多數做臨時毯!如展覽、售樓處、大酒店喪禮等等!
寫住咁多先!蛇緊王!待續........
sr20ken 發表於 2012-3-21 20:07:19 | 只看該作者
回復 者父1177 的帖子

我覺得你既解釋不錯, 不過有一個問題. 我有玩個沒有呔屎而咬地既地毯場. 請問可解呢.
者父1177 發表於 2012-3-22 00:02:53 | 只看該作者
回復 sr20ken 的帖子

師兄係用膠呔定綿呔呀?仲有呀,有咁好嘅事你唔早D講!
photocatcher 發表於 2012-3-22 00:16:06 | 只看該作者

咁好!咁堅!真係早啲講呀嗎!咁當年啊DNANO場個場主可以叫京商唔駛送張毯比佢,可以同京商講返我哋有D重堅,你哋日本仔跟我地香港學嘢啦!
者父1177 發表於 2012-3-22 00:59:10 | 只看該作者
回復 photocatcher 的帖子

咪係!有咁好嘅嘢就係呢個post入面早D講出來,等D綿呔同膠呔嘅主義者安心D又唔使又話係商業又話父母咁啦,仲要道出真相咁!
一路睇一路笑,仲要有D師兄話冇得玩綿呔唔開心,又話唔玩咁!又強姦又過主!
早講呀馬!!!!
不過而家講都唔遲呀,地點係邊?而家仲健在?叫力蘇塲主低聲下氣咁請敎下人地點解新毯冇呔屎,玩膠呔都咁咬!唔使早年D師兄鋪呔屎鋪得咁辛苦啦!大家又可以開開心心咁玩車吹水,又唔會令到A1大師兄話條track滑到呀媽都唔認得,咩週年免費ja咁,咁樣玩半排電就走真’side’錢呀咁啦!
快D答啦!大家好期待知道個地毯塲係邊架,如果唔知,又要用番古代教學,綿呔主義者又唔可以用膠呔重新投入番呢段感情同心情架嘞!膠呔主義者就更係天大嘅喜訊啦!
等你呀sr20ken師兄!
plo 發表於 2012-3-22 01:33:51 | 只看該作者
過癮,過癮越睇越過癮,唔好比佢停。

樓主| kaka820 發表於 2012-3-22 02:45:44 | 只看該作者
又真係幾過癮喎!新相!

登錄/註冊後可看大圖
cptkirk9 發表於 2012-3-22 03:48:13 | 只看該作者

今次禁止用海綿胎嘅事件上, 可以咁講我係受影響嘅人之一, 亦都被好多師兄認為係今次事件上有攪事成份嘅人。 我亦想喺呢度用我嘅角度去表達一吓今次事件有咁多負面反應嘅原因。

我無玩遙控車都有成二十年, 喺兩年前先至開始响煙廠街玩翻dNano。 亦都因為咁而識咗一班好啱傾嘅車友, 不過因為車場搬遷同埋喺好短時間內結業而無得玩。 當時都有幾個車友喺MMS玩開車, 所以我都決定轉玩Mini-Z。

我係响舊年年中第一次上MMS, 感覺上唔錯同埋地方大好多。 重有見翻之前玩開dNano嘅車友一齊玩車就重好玩, 就算我第一次玩Mini-Z, 有嘢唔識都可以問佢地。 亦正因為咁, 我架AWD用上咗第一套海綿胎。 而呢套胎我亦都係同力蘇買嘅, 我重記得佢搵咗一陣先至摷到出嚟, 因為嗰包胎都幾大包吓。

自始之後我亦開始轉玩海綿胎, 因為我手車唔掂, 用海綿胎對我嚟講係較易控制。 如事者我玩車嘅時間亦都多咗, 我亦都由逐次俾錢轉做月費。 其實我地一路玩嗰陣都聽到有啲師兄話叫力蘇唔好俾人用海綿胎, 我地亦都問翻力蘇係唔係, 而佢答覆我地係無問題嘅, 可以照玩。 至於唔俾人用海綿胎嘅聲音亦耐不耐出現, 而我地亦一再得到嘅答覆係照用。

因為我地幾個車友覺得玩車多咗, 亦覺得大家會繼續玩一段較長嘅時間, 不如夾埋租間房, 玩得舒服啲。 我地亦都喺租之前再問力蘇, 租房嘅事我地唔會係玩玩吓嘅, 幾個車友都承諾起碼玩一兩年, 當係對力蘇嘅一份支持。 不過我地如果長租的話想知道玩海綿胎有冇問題, 而力蘇亦都應承咗可以。

有咗房之後我地亦都因為玩得多咗, 覺得不如買埋磨胎機, 咁就玩得更加爽啦!
點知整吓整吓, 磨完AWD, 又要磨03, 攪到房入面最終有成四部Hudy磨胎機!
但係Hudy嘅砂輪好快磨完, 又要成二百幾銀一個, 好鬼貴!
所以我地幾個話不如夾錢買部車床嚟磨就唔洗煩。

買車床呢件事亦係由我負責嘅, 上網揾Sell-it-easy, 落Order, 追Order都係我, 張單嘅copy我都可以俾你地睇。
sr20ken 發表於 2012-3-22 09:46:37 | 只看該作者

請大家先平常心看我個post先。仲有我提既呔屎係指D會stick係條呔到要刮個D。以前我玩D場的確不用刮呔。而只有呔粉。如果大家同我對呔屎定義一樣。我公開D場也可以。但佢地都吾係香港既場。
crazyhendry 發表於 2012-3-22 13:19:25 | 只看該作者
sr20ken 發表於 2012-3-22 09:46

請大家先平常心看我個post先。仲有我提既呔屎係指D會stick係條呔到要刮個D。以前我玩 ...

先講句"師兄我真係好想體驗下",咁好的場係應該推廣下,重有香港有咁多人玩車,有張咁好的毯,入場費要多小小都好應該(個人感覺)。
kevt2005 發表於 2012-3-22 13:54:19 | 只看該作者

小弟係喜歡玩棉呔嘅其中一位車友, 喺度亦想分享下我嘅感受同意見.  小弟開始玩遙控車已經係好多年前嘅事, 但實際累積玩車時間唔算長, 其中我玩過1:8油車, 1:10電車, 1:28 Mini-Z 同1:43 dNaNo.  基本上係愈玩愈細, 而主要原因係我係個喜歡玩車而唔鍾意整車嘅人, 又或者講想大部份時間玩車而唔係喺度整車同set車嘅懶人.  對我嚟講, 玩1:8果段時間係80%整車同set車, 而dNaNo係90%時間玩車.  dNaNo場結業後, 大概7-8個月前我就重拾Mini-Z.  走去買咗部紅色特別版MR03(貪佢唔使再多改就玩得), 然後走上兩個車場試車同睇下個場, 後來揀咗上MMS, 主要係因為有舊車友一齊玩, 同埋個場較寬敞.  玩玩下見其他師兄啲車又快又定, 心癢癢就開始請教師兄們買啲乜parts upgrade同點set架車.  聽完唔同嘅意見, 上網揾下資料, 有機會就問師兄借parts嚟試, 就係咁parts買完一件又一件, 車又買下買下又多架, 而家有3架MR03, 2架MA015, 1架MF010特別版, 1架MF015, 1架MB010.  因為有玩dNaNo棉呔嘅經驗, 我就問啲師兄mini-z有冇棉呔玩, 幾位玩咗好耐嘅師兄都話棉呔係有但係棉呔唔好玩, 叫我玩膠胎, 於是就開始買唔同嘅度數嚟試, 但試咗好耐都搞唔到好似其他師兄嘅效果, 差唔多想放棄嘅時侯有個舊車友借咗set棉呔我試, 一試之後就中毒, 架車變得又快又定又聽話, 仲快過曬之前我過唔到嘅師兄, 咁你話係咪又開心又興奮呢?

講到哩度我要特別强調一點, 我同其他都被棉呔毒到嘅師兄, 都從來冇放棄玩膠呔.  喺上次比賽前兩星期我直情完全冇玩過棉呔, 集中用膠呔set好架車準備參加小弟第一次Mini-Z比賽, 而比賽果日係我喺車場半年多嚟最開心嘅一日, 小弟亦好幸運入到B組比賽, 雖然冇獎囉, 但已經遠超自己嘅預期.  我特別强調係因為有啲師兄硬係認為喜歡玩同支持棉呔嘅人就係反膠呔,  所以想澄清一下.

至於係咪棉呔整爛張舊毯, 樓上"者父1177"師兄嘅解釋較合理.  亦好期待"邪靈"師兄嘅分享.  

尋日同場主坦誠咁傾咗好耐, 佢根本唔介意各車友用乜parts, 膠呔或棉呔, 佢最緊張係張毯要換(但完全唔係錢問題), 因為張毯咬唔咬完全係因為積存多年嘅呔屎, 而好似樓上師兄講棉呔吸走啲呔屎, 令到原本被呔屎粘實嘅毛起番出嚟, 加上張毯已經8年, 於是啲毛好容易被拖走.  正如之前講哩個講法較合理, 但我亦有問點解隔離場好似冇同樣問題, 因為我有過去試過, 玩咗一粒鐘都冇粘起啲毛, 而果邊張毯雖然冇MMS舊毯咁咬, 但玩棉呔嘅感覺返曬嚟, 而我見唔到張毯表面有呔屎.  當然唔可以單單以我個人短短一小時就可以證實啲乜, 希望"邪靈"師兄可以俾啲專業見解, 不過我會諗其實會唔會有其他物料造嘅毯可以唔使靠呔屎嚟令佢咬呢?  我都唔知會唔會有, 但我只知唔去試就一定冇.  無論如何我一定會專重場主最後決定, 亦會守規, 但我亦對場主表明我一定會少啲上嚟多啲過咗隔離玩, 因為我唔會放棄玩棉呔, 而我亦唔會唔玩膠胎, 下次目標係入A組!

師兄如果你睇到哩度, 我十分感激, 最後希望各車場生意蒸蒸日上, 各車友最緊要玩得開心!
 樓主| kaka820 發表於 2012-3-22 16:36:27 | 只看該作者
回復 cptkirk9 的帖子

師兄咁講,其實玩綿呔嘅成本都幾高喎,只係開始嘅時間唔使用AA Only!
但之後就要用好多野去配合至可以保持狀態!
咁就唔係有個講綿呔快,靚,清潔,不用AA,耐用,易set車,易玩呢個講法!
好在有睇開呢度至知玩綿呔又要買磨呔機至得啫!如果唔係咪又誤信呢個師兄!
計一計,綿呔就100有4條,磨呔機就千幾有一部,磨頭唔知2佰幾,唔計買唔買部車床,長期用都有可能高過用膠呔嘅成本喎!
LP640 發表於 2012-3-22 16:46:41 | 只看該作者
Kaka820,唔好再挍事。人哋只係講出真相和自已玩車嘅感受。
者父1177 發表於 2012-3-22 16:47:12 | 只看該作者

其實小弟見識少,但都想知師兄講既場係外國邊一處!只係,如果情況上,MMS鋪嘅毯同你所講嘅毯係咪一樣?用嘅車呔係咪一樣?又係咪新鋪呢?同係咪都有兩種主義者存在於師兄所講既場入面呢?
我唯一可以解釋係張毯係黑色!
aaaa 發表於 2012-3-22 17:33:50 | 只看該作者
者父1177 發表於 2012-3-22 16:47

其實小弟見識少,但都想知師兄講既場係外國邊一處!只係,如果情況上,MMS鋪嘅 ...

這是美國KYOSHO246例子, 人地個場唔止海棉胎連SILICONE胎都唔俾跑。 人地國家出名自由, 為左保護個場咁做, 唔通呢D叫霸權?
http://www.kyoshoamerica.com/R-241-Raceway-_c_15.html
feihung 發表於 2012-3-22 18:41:46 | 只看該作者

回復 aaaa 的帖子

Please note that they marked practice is free.
 樓主| kaka820 發表於 2012-3-22 18:57:43 | 只看該作者
回復 LP640 的帖子

LP640 , 咁我都係講出我睇呢件事嘅感受同玩車嘅感受啫!我絕對冇攪事成份喺入面
OK!