RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4897|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想玩四驅 18仔,希望大家推薦一部

koch 發表於 2009-2-13 05:42:04 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我原本果部 RC-18T 唔見左零件,又配唔返,唯有放棄佢買過另一部,
唔知邊部 18仔適合呢?最好係 RTR,因為我唔識砌車,
如果一買返黎已經係無刷就更好,
不過最重要既係部車既零件要易配,唔想下下都要係網上向外國訂,
希望各位推薦一下,謝謝!
任天九 發表於 2009-2-13 10:48:19 | 只看該作者
RC-18T 真係零件配唔返, 我仲剛買了新車........
defcone 發表於 2009-2-13 10:50:58 | 只看該作者
配唔到咩零件? Rcmart都有D.
 樓主| koch 發表於 2009-2-13 11:20:04 | 只看該作者

師兄你唔駛擔心,我o係 Associated 網站睇過,配件好齊,
我話配唔返,只係出 kws 問過好幾間都話無,我又唔識去外國網站訂...

零件事少,最慘就係我部 RC-18T 又唔知係咪壞左電變 (向前摩打有反應、向後無反應),
好似連舵機都壞埋,轉左右果陣只係移動少少 (我唔清楚係咪叫舵機,總之就係用黎轉左轉右果件野),
當初我因為唔識砌車,焗住有新既唔可以買,要專登買架二手既返黎,
所以今次就算配得到零件返黎,我都唔肯定自己能唔能夠裝到上去,
另外,舵機、電變如果真係死埋既話,之前我試過換電變,唔太難,只係拔插電線,
但係舵機果 part,真係唔識搞,問過幾間舖頭,就算幫趁佢地買都唔會肯幫手安裝,
咁就真係死得,每次一有少少野壞,部車就立即等如作廢,之前果部就因為壞舵機又要成部扔左去...
真係好灰,又要買過另一部,其實對住部 18T 咁耐,真係好鍾意,好唔想換另一部...

真係好佩服同羡慕你地識得自己砌車,果 D 圖無論點睇都唔明,複雜到暈~
 樓主| koch 發表於 2009-2-13 11:22:44 | 只看該作者
原帖由 defcone 於 2009-2-13 10:50 發表
配唔到咩零件? Rcmart都有D.

下面呢樣零件, ae 有, Rcmart 睇過無。

樓主| koch 發表於 2009-2-13 11:29:58 | 只看該作者
差 D 唔記得多謝樓上兩位師兄既回覆,Thankyou very much~

咁其實你地可唔可以推薦一部唔駛自己砌、已裝無刷既四驅 遙控車比我呢?
或者你地知唔知有邊間模型店,會肯收費代客砌遙控模型車呢?
請幫忙指教一下,thanks~
defcone 發表於 2009-2-13 11:46:39 | 只看該作者
原帖由 koch 於 2009-2-13 11:29 發表
差 D 唔記得多謝樓上兩位師兄既回覆,Thankyou very much~

咁其實你地可唔可以推薦一部唔駛自己砌、已裝無刷既四驅 遙控車比我呢?
或者你地知唔知有邊間模型店,會肯收費代客砌遙控模型車呢?
請幫忙指教一下, ...

食竹有砌好的xray18仔(onroad and offroad), 不過好少跟無刷.
 樓主| koch 發表於 2009-2-13 11:51:07 | 只看該作者
原帖由 defcone 於 2009-2-13 11:46 發表

食竹有砌好的xray18仔(onroad and offroad), 不過好少跟無刷.

唔該晒你呀!我立即搵搵有關 xray18仔既資料睇睇先, Thankyou~
jimwaiman 發表於 2009-2-13 12:31:55 | 只看該作者
係果個巷仔度有間有賣MINI BIKE的度..
佢有賣架國產18仔..
類似MINI INFERNO的BURRY車..
跟埋無擦都係650蚊..
RTR!
任天九 發表於 2009-2-13 15:45:05 | 只看該作者
我打電話問了gpm(http://gpmracing.com.hk):
Office
Address : 15/F, Edward Wong Tower, 910 Cheung Sha Wan Road, Kowloon, Hong Kong
(MTR Lai Chi Kok Station Exit C)
Telephone : (852) 2385 0313
http://gpmracing.com.hk/catalog/product_info.php?products_id=426
http://gpmracing.com.hk/catalog/product_info.php?products_id=406
都同樣有貨, 仲唔算貴, 不過要office hour去買, 我覺得不如救返rc18t啦.

樓主| koch 發表於 2009-2-13 17:55:36 | 只看該作者
原帖由 jimwaiman 於 2009-2-13 12:31 發表
係果個巷仔度有間有賣MINI BIKE的度..
佢有賣架國產18仔..
類似MINI INFERNO的BURRY車..
跟埋無擦都係650蚊..
RTR!

跟埋無擦都係650蚊,幾平喎!稍後出去睇睇先.
唔該晒你!
defcone 發表於 2009-2-13 18:03:44 | 只看該作者
原帖由 koch 於 2009-2-13 17:55 發表

跟埋無擦都係650蚊,幾平喎!稍後出去睇睇先.
唔該晒你!

個老闆話無乜分別, 有刷同無.
 樓主| koch 發表於 2009-2-13 18:08:29 | 只看該作者
原帖由 任天九 於 2009-2-13 15:45 發表
我打電話問了gpm(http://gpmracing.com.hk):
Office
Address : 15/F, Edward Wong Tower, 910 Cheung Sha Wan Road, Kowloon, Hong Kong
(MTR Lai Chi Kok Station Exit C)
Telephone : (852) 2385 0313
h ...

唔該晒師兄,我跟你寫果個電話打左佢,佢 check 緊,稍後先覆返我有無呢個零件,
你上面兩條 link 入面既零件,同我缺既果個好似唔同...

其實我都好想救番部 18T,唔單止為左慳錢,兼且好鍾意呢部車,可以既話都唔想換過第二部,
我試下盡力啦!零件照搵照買,之後真係裝唔掂先至放棄啦!
任天九 發表於 2009-2-14 01:01:08 | 只看該作者
???同你缺既果個好似唔同???
對! 正確!  因為係upgrade件, 好多比賽用rc18都會upgrade佢, 好似叫 cvd,
http://www.miponline.com/MIP/Associated_Hop-Ups.html#5
當然, gpm只係hk生產商, mip先係Team Associated 所指果個cvd
 樓主| koch 發表於 2009-2-14 02:59:54 | 只看該作者
原帖由 任天九 於 2009-2-14 01:01 發表
???同你缺既果個好似唔同???
對! 正確!  因為係upgrade件, 好多比賽用rc18都會upgrade佢, 好似叫 cvd,
http://www.miponline.com/MIP/Associated_Hop-Ups.html#5
當然, gpm只係hk生產商, mip先係Team A ...

真係唔明,一部遙控車既零件,如果唔跟 Manual 或者官方主頁公佈既 parts list,
即係用原廠既零件/升級件,師兄你係點樣知道某些其他廠出的零件可以兼容你果部?

佢地回覆左我,同你講既差唔多,話個零件並唔係原廠出,不過會部 RC18T 用,
所以約左佢地下星期指定既日期時間上去買,佢仲建議我轉埋 "慢向" (好似係咁發音),
唔知係乜東東零件,到時上到去再算,總之佢話要換乜就照換,救得番部 18T 就轉乜都無所謂。
sniper 發表於 2009-2-14 03:13:17 | 只看該作者
原帖由 koch 於 2009-2-14 02:59 發表

真係唔明,一部遙控車既零件,如果唔跟 Manual 或者官方主頁公佈既 parts list,
即係用原廠既零件/升級件,師兄你係點樣知道某些其他廠出的零件可以兼容你果部?

佢地回覆左我,同你講既差唔多,話個零件並 ...

路過多口講句
去gpm 買野要揸緊宗旨,如果唔係買所謂升級件分分鐘可以買多兩三部車架!!
 樓主| koch 發表於 2009-2-14 05:44:49 | 只看該作者
原帖由 sniper 於 2009-2-14 03:13 發表

路過多口講句
去gpm 買野要緊宗旨,如果唔係買所謂升級件分分鐘可以買多兩三部車架!!

哦...明白,我會記住呢點,多謝你提醒。
sniper 發表於 2009-2-14 07:08:41 | 只看該作者
原帖由 koch 於 2009-2-14 05:44 發表

哦...明白,我會記住呢點,多謝你提醒。

呀!重有一點,唔好以為金屬件一定好過膠件,金屬欠缺彈性,有時一撞就曲,
反而膠有回彈性。所以都係o個句:"應換則換"
 樓主| koch 發表於 2009-2-14 08:10:04 | 只看該作者
原帖由 sniper 於 2009-2-14 07:08 發表

呀!重有一點,唔好以為金屬件一定好過膠件,金屬欠缺彈性,有時一撞就曲,
反而膠有回彈性。所以都係o個句:"應換則換"

咁就難明喇!我唔清楚邊 D 件會係你所講既情況,
我見到好到升級件都是金屬,亦都比原膠件貴,所以真係以為金屬件會好 D。

其實我部 18T 唔見左既只係狗骨,其他既件我未必肯配住,
就算我配到狗骨返黎,能唔能夠順利安上去都唔知,何況係其他件,
就算安到,我都要買過新既舵機同埋好盈電變+無刷摩打,
之後打算想改用 Futaba 3PM 2.4G (依家用緊既係不知名既 cheap 控同舵機),
所以車上面既一般零件,可以唔換我都唔想換住,除非係影響救唔救得番部車既零件至會一定買。
sniper 發表於 2009-2-14 08:23:52 | 只看該作者
原帖由 koch 於 2009-2-14 08:10 發表

咁就難明喇!我唔清楚邊 D 件會係你所講既情況,
我見到好到升級件都是金屬,亦都比原膠件貴,所以真係以為金屬件會好 D。

其實我部 18T 唔見左既只係狗骨,其他既件我未必肯配住,
就算我配到狗骨返黎,能 ...

依照你部車車o既病歷表,基本上同我部copy 18t 一樣

藥方如下

1/可以換兩對"萬向"替代原裝狗骨
2/買定大齒做後備,因為無刷有機會會掃左套大齒
*大陸copy要set 好差速先可以耐用一o的*
3/睇o下套差速杯係金屬定係膠,如果係膠就買定套金屬杯
*較耐用

不過好老實,如果壞太多東西的話,賣左去買部大陸無刷 18仔好過
一套無刷幾百,零件又幾百,total成千,買部大陸無刷18仔都可能只係幾百