RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: koch
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想玩四驅 18仔,希望大家推薦一部

樓主| koch 發表於 2009-2-14 09:32:16 | 只看該作者
原帖由 sniper 於 2009-2-14 08:23 發表

依照你部車車o既病歷表,基本上同我部copy 18t 一樣

藥方如下

1/可以換兩對"萬向"替代原裝狗骨
2/買定大齒做後備,因為無刷有機會會掃左套大齒
*大陸copy要set 好差速先可以耐用一o的*
3/睇o下套差速杯係金屬定係膠,如果係膠就買定套金屬杯
*較耐用

不過好老實,如果壞太多東西的話,賣左去買部大陸無刷 18仔好過
一套無刷幾百,零件又幾百,total成千,買部大陸無刷18仔都可能只係幾百

多謝師兄你提供既藥方,換 "萬向" & 買定後備 "大齒" 無問題,
我果部 RC18T 雖然係二手買返黎,但佢係原廠既 Factory Team Kit,唔係大陸 copy,
咁應該唔駛 set 差速都 OK 掛?
萬向、大齒、差速、差速杯 呢幾樣野係乜?有乜用途?車上面邊個零件係呢 D 野,我完全唔識,
或者咁,可能買過成套無咁煩,不過唔係咁想用大陸 copy 既,就算要買個部,
我諗阿蘇士原廠既 RC18T RTR Kit 會最我,雖然 D 件無 Factory Team Kit 咁靚,
但勝在唔駛自己砌。
sniper 發表於 2009-2-14 12:16:55 | 只看該作者
原帖由 koch 於 2009-2-14 09:32 發表

多謝師兄你提供既藥方,換 "萬向" & 買定後備 "大齒" 無問題,
我果部 RC18T 雖然係二手買返黎,但佢係原廠既 Factory Team Kit,唔係大陸 copy,
咁應該唔駛 set 差速都 OK 掛?
萬向、大齒、差速、差速杯 呢 ...

http://aedownloads.com/downloads/drawings/drawing_18b.mt.t.pdf

1/萬向<<代替狗骨(21030)同狗骨杯的東西,可以避免脫落問題
2/大齒<< (21033)
3/差速杯<<(21027)

set 差速係怕1/膠件老化 2/gmp 有公差
 樓主| koch 發表於 2009-2-14 16:50:37 | 只看該作者

明白, 對照你提供的圖,依家知道大齒 & 差速杯即係邊一個零件喇!
原來萬向好過狗骨 (唔會脫落),咁呢樣換埋佢都好。

請問師兄你可唔可以幫幫手睇下我部 18T?我見你對 D 零件咁熟,
想帶部 18T 黎比你睇下,然後你比意見需要有邊樣零件要轉,
同埋我想知道個電變同舵機係咪真係壞左,
如果由你睇既話相信可以知道其實有無壞到。

thankyou~

任天九 發表於 2009-2-14 19:17:01 | 只看該作者
我係從yahoo中打 "rc18 setup"中找到人地既set車知料.
http://www.teamassociated.com/racerhub/setup/0setups_1.18.htm
你會發現到有一樣option叫mip cvd, 之後我再跟下就找到gpm有出類同品, 所以先同你分享.
只係咁"橋"比你知多少少, 其實我都未用過
 樓主| koch 發表於 2009-2-14 19:46:23 | 只看該作者
原帖由 任天九 於 2009-2-14 19:17 發表
我係從yahoo中打 "rc18 setup"中找到人地既set車知料.
http://www.teamassociated.com/racerhub/setup/0setups_1.18.htm
你會發現到有一樣option叫mip cvd, 之後我再跟下就找到gpm有出類同品, 所以先同你分享.
只 ...

下載開黎睇,好似份表格咁....

頭先下載左份 Futaba MC230CR 電子變速器 說明書黎睇,
跟住個設定搞下,原來個電變無壞到,
依家部車可以向前 & 向後跑,完全正常返晒。

師兄你知唔知有邊隻 RC-18T 用既舵機推介一下?
我聽日去開 kws 買直升機果陣,想順便買埋舵機返黎搞番掂部車,
同埋我想問,選擇舵機係咪主要 Size 裝得落部車就得?
駛唔駛要配合個電變或者接收機?好似話舵機都分為普通同數碼,
驚買錯左返到黎唔用。
任天九 發表於 2009-2-14 20:15:03 | 只看該作者
我好似係用Futaba3107, 因為平, 情人節唔同女朋友去睇戲就夠買
但見外國人用hitec hs-65mg, 但要買servosaver ...futaba唔洗
http://www.rcuniverse.com/forum/m_7945870/tm.htm
任天九 發表於 2009-2-14 20:20:52 | 只看該作者
仲有, sniper 兄說的對, 金屬件唔一定比膠好, 可以就盡量令架車輕d.
如1:10車輪轉頭, 就唔一定要金屬.
 樓主| koch 發表於 2009-2-15 05:31:39 | 只看該作者
原帖由 任天九 於 2009-2-14 20:15 發表
我好似係用Futaba3107, 因為平, 情人節唔同女朋友去睇戲就夠買
但見外國人用hitec hs-65mg, 但要買servosaver ...futaba唔洗
http://www.rcuniverse.com/forum/m_7945870/tm.htm

我部 RC18T "好似" 壞左既 Servo 就係 Futaba S3107。
任天九 發表於 2009-2-15 12:17:52 | 只看該作者
點壞先???? check清楚d喎.
我試過Servo 無力......原來係個控壞...
 樓主| koch 發表於 2009-2-16 21:04:04 | 只看該作者
原帖由 任天九 於 2009-2-15 12:17 發表
點壞先???? check清楚d喎.
我試過Servo 無力......原來係個控壞...

Servo 同萬向都買左,呢幾日內搵時間搞搞部車。

樓主| koch 發表於 2009-2-16 21:36:46 | 只看該作者
lai1969 發表於 2009-2-17 17:08:47 | 只看該作者

maintain it

I think the main problem is you need to know how to maintain the RC car, otherwise all brand will happen the same things
 樓主| koch 發表於 2009-2-17 21:25:10 | 只看該作者
原帖由 lai1969 於 2009-2-17 17:08 發表
I think the main problem is you need to know how to maintain the RC car, otherwise all brand will happen the same things

同意,沒錯,真的要學開始學怎樣維修架 RC。
任天九 發表於 2009-2-17 23:00:50 | 只看該作者
我都去買咗萬向, 同你case一樣, 佢地態度一流.
不過, 都係要再同你講, 唔好比自己架車太重, 同電子野都係去kws買比較好.