RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5956|回復: 40
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有D咩野油車型號係岩新手玩

Colin 發表於 2008-10-11 10:06:41 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟想買一部油車係灣仔橋底到玩下咁....
但係我本身對油身完全無認識, 手頭上淨係得支10仔控, 其他咩都無.....(因為之前玩MINI-Z)
我想問問有D咩野型號係岩新手玩, 同埋買左部車番黎有咩要留意, 同埋溫ENGINE 既STEP 係點做?
最後想問問油車既型號係咪成日轉? 因為小弟一年得二個月左右係屋企, 我估我部車都係得O個兩個月時間玩

所以型號轉得太快真係唔多掂....
 樓主| Colin 發表於 2008-10-11 10:08:58 | 只看該作者
如果唔玩1/10 玩18仔(NT18) 又好唔好? , 因為佢車仔細細好鬼可愛

但係依家18仔係咪已經好少人玩
mark999hk 發表於 2008-10-11 10:11:34 | 只看該作者

think the 1:10 la~~more common.
New hand play Kyosho GP la~~~V-one S3 or fw05/06~~and that stock engine is good too
AMAT 發表於 2008-10-11 10:12:28 | 只看該作者
FW06啦......易撻易著,第一次玩挫敗感唔會太強先......
呀維 發表於 2008-10-11 13:28:46 | 只看該作者
06仔喇......我都係06仔GE主人~~
06都唔錯呀.....
06=1750$ 油=100 火咀=150
2000都OK
 樓主| Colin 發表於 2008-10-11 15:26:13 | 只看該作者
其實好難撻得著GE?
FW06係新型號? 之前好似淨係好似得FW05.....但係RTR SET 都要買埋火咀?
cyberkohk 發表於 2008-10-11 22:14:48 | 只看該作者
我都想問O下 TAMIYA TG10-Mk.2 的 2.1cc FS-12LS engine 新手玩會否有難度 .
georgej 發表於 2008-10-11 22:23:47 | 只看該作者
原帖由 Colin 於 2008-10-11 10:06 發表
小弟想買一部油車係灣仔橋底到玩下咁....
但係我本身對油身完全無認識, 手頭上淨係得支10仔控, 其他咩都無.....(因為之前玩MINI-Z)
我想問問有D咩野型號係岩新手玩, 同埋買左部車番黎有咩要留意, 同埋溫ENGINE 既S ...

基本上kyosho FW06是好選擇,零件容易買,原裝機器都夠快,手頭上淨係得支10仔控,可以買好一點servo ,買左部車番黎係灣仔橋底到玩,當然要買四條呔,什麼度數呔就要請教橋底師兄.油,後備火咀,原裝死氣喉會有漏油情況,建議買一支紅星品牌出品的,平又好用又不漏油.溫ENGINE set ENGINE可請教橋底師兄問一下.去玩前記得差滿火咀電
R32 發表於 2008-10-11 23:00:29 | 只看該作者
有控梗係買S3啦!!不二之選
coronafans 發表於 2008-10-12 00:27:47 | 只看該作者
Kyosho VoneS III EVO
piccoengine 發表於 2008-10-12 02:43:29 | 只看該作者
極力推介V~ONE S3,
話哂都係belt車,第時換計都頂得下,
就算唔玩放返出泥都高價d啦
 樓主| Colin 發表於 2008-10-12 07:25:59 | 只看該作者
係咪V one S3 大約2000左右? 咁FW 06 呢? 行軸GE?

如果我依家沖出去KWS 買部車, 除左部車仲要準備呔, 火咀.....但油係咪邊一隻...

唔好意思呀, 因為我對油車完全無認識
 樓主| Colin 發表於 2008-10-12 07:36:31 | 只看該作者
但係撻箱同火咀一樣GE? 大家都用黎著車? 但有咩分別GA?
piccoengine 發表於 2008-10-12 10:10:03 | 只看該作者
原帖由 Colin 於 2008-10-12 07:25 發表
係咪V one S3 大約2000左右? 咁FW 06 呢? 行軸GE?

如果我依家沖出去KWS 買部車, 除左部車仲要準備呔, 火咀.....但油係咪邊一隻...

你衣家出KWS冇鋪頭會做你生意.....
piccoengine 發表於 2008-10-12 10:13:26 | 只看該作者
原帖由 Colin 於 2008-10-12 07:25 發表

朋友,買野玩千期唔好咁衝動,
做多d reseach對你有好處....
~日本鋒晴畫~ 發表於 2008-10-12 12:44:06 | 只看該作者

買s3啦,一定好過06
 樓主| Colin 發表於 2008-10-12 13:12:27 | 只看該作者
原帖由 piccoengine 於 2008-10-12 10:13 發表

朋友,買野玩千期唔好咁衝動,
做多d reseach對你有好處....

我想衝動都好難呀, 依家我仲係澳洲讀緊書.......要十一月中番黎先有得買, 所以依家問定先, 番到去到就就好.....
玩車托杉 發表於 2008-10-13 02:12:50 | 只看該作者
fw-06同v one s3 都可以係下面玩....2部車個價錢都唔係差好遠...

副原裝engine係下面架power岩岩好...好正..

本人就玩fw-06..都唔錯..我架車咩都無改...只係電子野唔同左..哈
truckman 發表於 2008-10-13 02:21:37 | 只看該作者
原帖由 玩車托杉 於 2008-10-13 02:12 發表
fw-06同v one s3 都可以係下面玩....2部車個價錢都唔係差好遠...

副原裝engine係下面架power岩岩好...好正..

本人就玩fw-06..都唔錯..我架車咩都無改...只係電子野唔同左..哈

咁利害吖杉兄
玩車托杉 發表於 2008-10-13 18:56:09 | 只看該作者
原帖由 truckman 於 2008-10-13 02:21 發表

咁利害吖杉兄

55...毛兄又出返架落去玩啦..哈