RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Colin
收起左側

有D咩野油車型號係岩新手玩

leotaigo 發表於 2008-10-13 22:23:18 | 顯示全部樓層
比我會買 G4 JR !!咩都有以經有控同 ENGING ,再買個啟動台同油就玩得!G4 仲好好有戰鬥力!!
 樓主| Colin 發表於 2008-10-14 02:21:24 | 顯示全部樓層
啟動台? 不是用火咀就可以開車的嗎?
kelvin_shum 發表於 2008-10-14 02:48:58 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

撻箱=啟動台
火咀唔等於火咀電
FW-06跟車引擎有手拉所以就唔洗買撻箱......
你真係要多D上網睇下油車D野啦!!!
玩油車有好多野你仲未識....add oil呀
kelvin_shum 發表於 2008-10-14 03:13:38 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

我真係好想幫助你......不過一時一刻好難講得哂比你知
比幾個網你SEE...希望你明D啦!!!!~~~~~~>京商網 http://www.kyosho.com/eng/produc ... &sx=&page=4
XRAY~> http://www.teamxray.com/teamxray ... ;catName=XRAY%20NT1
撻箱~> http://www.ofna.com/start-box.html
火咀電~> http://www.ofna.com/elec-glow.html
手拉引擎~> http://www.ofna.com/eng-force12red.php
要用撻箱引擎~> http://www.novarossi.com/content ... 53race12-tuned.htm#
火咀~> http://www.novarossi.com/content_uk/products/glowplugs/index.php
有咩問題可以問下各c兄的

樓主| Colin 發表於 2008-10-15 10:53:02 | 顯示全部樓層

請問你有無D 咩野入門網站係講玩油車GA? 因為我都想補補課...段野繁, 簡, 英都無咩大問題, 但最好多係繁體啦
 樓主| Colin 發表於 2008-10-15 11:08:11 | 顯示全部樓層
Kyosho Touch Starter 係一個小型既撻箱? 而Plug heater 就係火咀?

咁我知道引擎係有兩種, 咁手拉同要用撻箱開既引擎, 佢地兩者通常有咩分別GA?

因為我好多師兄都支待叫我買V-ONE S III, 但我見佢都有兩種, 一種係跟 Touch Starter 跟一種係跟Plug Heater ....咁佢地邊一種會好D GA?

http://www.kyosho.com/eng/produc ... l?product_id=100228

http://www.kyosho.com/eng/produc ... l?product_id=100223
任天九 發表於 2008-10-15 12:41:01 | 顯示全部樓層
V-ONE S III是行皮帶的, 如果colin兄是以走街場為主的, 小弟比較推薦fw05/06, 請注意一下
"行皮帶 + 路邊石仔 = 好易壞"
不過如果走正式埸地, V-ONE S III是會比fw-06 basic 好.
手拉會否比撻箱開既引擎慢? 應該不會吧! 但手拉比較方便就好肯定

樓主| Colin 發表於 2008-10-15 13:02:57 | 顯示全部樓層
原帖由 任天九 於 2008-10-15 12:41 發表
V-ONE S III是行皮帶的, 如果colin兄是以走街場為主的, 小弟比較推薦fw05/06, 請注意一下
"行皮帶 + 路邊石仔 = 好易壞"
不過如果走正式埸地, V-ONE S III是會比fw-06 basic 好.
手拉會否比撻箱開既引擎 ...

如果是走灣仔橋底呢? 因為我應該淨係去O個到...... 球場我估都係試試車既JEI...
任天九 發表於 2008-10-15 13:31:05 | 顯示全部樓層
灣仔橋底我比較少去, 我多數都係去工業區多
不如有時間自己去橋底睇下其他師兄玩咩多先啦, 仲要注意其他師兄用咩胚, 加油!!!
 樓主| Colin 發表於 2008-10-15 16:50:02 | 顯示全部樓層
原帖由 任天九 於 2008-10-15 13:31 發表
灣仔橋底我比較少去, 我多數都係去工業區多
不如有時間自己去橋底睇下其他師兄玩咩多先啦, 仲要注意其他師兄用咩胚, 加油!!!

就咁行埋去問佢地 ....好似有點兒怪
walkingfugture 發表於 2008-10-15 17:33:38 | 顯示全部樓層
新手買越野車會唔會好D﹖  
起碼唔洗受場地限制
 樓主| Colin 發表於 2008-10-15 19:15:34 | 顯示全部樓層
原帖由 walkingfugture 於 2008-10-15 17:33 發表
新手買越野車會唔會好D﹖  
起碼唔洗受場地限制

我興趣係D跑得下既車 .... 我選油車係諗住....油車個引撆想長期放, 最多咪洗完一路放係到 ( 我估) 但電車一定唔得 .... 因為我係澳洲讀書, 一年都無3個月係香港, 支10仔又放左係屋企:L  唔想賣...又想玩

如果今轉番香港玩得掂掂地, 都可能入番部車過澳洲玩
walkingfugture 發表於 2008-10-16 00:56:18 | 顯示全部樓層
>> 油車個引撆想長期放, 最多咪洗完一路放係到 ( 我估) 但電車一定唔得
唔明﹖唔係應該相反咩﹖   引擎長放有幾會達唔返著。磨打點擺都可以。就好似我D電直升機甘﹐擺好耐﹐D摩打電變性能都係同最初一樣。
如果聽你甘講﹐會擺好耐﹐我就提議你玩電車會好D。
 樓主| Colin 發表於 2008-10-16 04:46:32 | 顯示全部樓層
原帖由 walkingfugture 於 2008-10-16 00:56 發表
>> 油車個引撆想長期放, 最多咪洗完一路放係到 ( 我估) 但電車一定唔得
唔明﹖唔係應該相反咩﹖   引擎長放有幾會達唔返著。磨打點擺都可以。就好似我D電直升機甘﹐擺好耐﹐D摩打電變性能都係同最初一樣。
...

但係電車既電唔係仲唔放得咩。。。。。
walkingfugture 發表於 2008-10-16 13:38:29 | 顯示全部樓層
哦...你係諗D電.....
 樓主| Colin 發表於 2008-10-16 20:32:54 | 顯示全部樓層
原帖由 walkingfugture 於 2008-10-16 13:38 發表
哦...你係諗D電.....

係呀...因為未玩過油車, 唔知呀, 唔好意思
walkingfugture 發表於 2008-10-18 09:59:53 | 顯示全部樓層
唔洗唔好意思....上得黎問我諗呢到個個都會盡量幫你解決問題..

以小弟意見﹐電其實都可以擺好耐﹐就我D電而言﹐如果擺得耐得濟叉唔到電﹐可以直接將電池駁落去power supply打一打拒(通常睇住電流表有電流通過就代表打到入去)﹐我通常打10秒~20秒左右啦﹐然後再開試返正常叉電。唔得就再重複就得。

而engine 呢﹐比較複雜(個人覺得)﹐擺得耐﹐入面D油會積住左﹐就算落防秀油都好﹐D油始終都會乾同硬﹐甘就好難達得著。

仲有﹐電並非主要部份﹐電唔得﹐可以買個﹐engine衰左你就要成副買過同又拆又砌又要磨合。比較麻煩。

我自己都有玩油車(主力玩)﹐但係我又好似你甘無乜時間﹐所以我通常都格1﹐2兩個禮拜都會達一達個engine﹐run一run拒﹐然後落返防秀油。
我試過有一次架車仔擺得太耐(2個月)無達過(當然之前落左防秀油啦)﹐好鬼難先達得返﹐跟住我就keep  住定期螺出黎著下個engine, 就無事了....

電車﹐我間唔中都有玩﹐不過好間唔中囉﹐但係就好方便﹐一入電即飛...就係甘。。

當然我個人比較鐘意玩油車啦.....(power 同聲﹐最後一滴油都甘有power)

希望比到參考你啦。

紅三魚 發表於 2008-10-18 23:54:40 | 顯示全部樓層
原帖由 玩車托杉 於 2008-10-13 02:12 發表
fw-06同v one s3 都可以係下面玩....2部車個價錢都唔係差好遠...

副原裝engine係下面架power岩岩好...好正..

本人就玩fw-06..都唔錯..我架車咩都無改...只係電子野唔同左..哈

c兄 你好 乜你係灣仔橋下面玩車 可唔可一齊放車 因為小弟新手一名 身邊ga朋友都唔識玩油車
教下我c兄^^?
紅三魚 發表於 2008-10-19 22:07:26 | 顯示全部樓層
原帖由 walkingfugture 於 2008-10-18 09:59 發表
唔洗唔好意思....上得黎問我諗呢到個個都會盡量幫你解決問題..

以小弟意見﹐電其實都可以擺好耐﹐就我D電而言﹐如果擺得耐得濟叉唔到電﹐可以直接將電池駁落去power supply打一打拒(通常睇住電流表有電流通過就代 ...

c兄 你玩油車好有經驗ar 教教小弟 我達engine都未識 火咀電係點用?
可唔可以講下玩油車 步驟應該係點呢? 麻煩晒
walkingfugture 發表於 2008-10-20 09:44:14 | 顯示全部樓層
紅三魚兄﹐
唔好意思﹐我玩油車無乜經驗﹐都係初哥﹐亦成日要麻煩我個friend 解答我問題...   所以唔好叫我做C兄。

火嘴電只係一個電源﹐將火嘴(即發熱線)發熱。原理就係甘簡單。市面有好多種選擇﹐有叉電(無得換電)﹐亦有可以換電(叉電又得﹐鹼性電又得)。

達engine 有兩種﹕
1)手拉。
     engine 旁邊有個手拉﹐ 將火嘴電隊落engine 的火嘴﹐現後拉手拉﹐手拉拉左出黎會自動彈返去﹐然後繼續拉﹐重複﹐直到達著engine.

2)無手拉
     要用外加達箱起動engine, 其實手拉唔手拉engine都可以用呢個達箱﹐只係如果個engine無手拉就一定要用達箱。同樣將支火嘴電隊落火嘴﹐達箱有個飛輪﹐對准個engine的飛輪部份﹐啟動達箱(通常將架車壓下就會啟動)﹐直至engine 著左就可以放手。

有錯請指正。

重新﹐我唔係C兄﹐唔好叫我做C兄喇。