RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8512|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想買來玩.. 請幫忙

rcsan 發表於 2008-9-21 21:37:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今日出去廣華街, 老細話要成$2900, 覺得太貴了, 有冇其他選擇呀!
我想要3件頭, 因為想玩長遠一些和一次過, 不想以後再加.

1) 車要 $550
2) 2.4G 控要$1200 (其實要什麼牌子, 這個價是否最平了)
3) 無刷電變和motor 請問要什麼牌子和型號.

因為我無玩開, 可否給我一些仔細資料(e.g. 牌子和型號), 因為我怕去到廣華街唔識買, 謝.
surftl 發表於 2008-9-21 22:03:02 | 只看該作者
你係米問電單車?
比較好的2.4g控連接收要差唔多要1900 wor! 至比較玩長遠一些. 用同一支控玩多幾部車. (EX-1控套裝). 但少貨!
chingwingtat 發表於 2008-9-21 22:06:26 | 只看該作者
原帖由 rcsan 於 2008-9-21 21:37 發表
今日出去廣華街, 老細話要成$2900, 覺得太貴了, 有冇其他選擇呀!
我想要3件頭, 因為想玩長遠一些和一次過, 不想以後再加.

1) 車要 $550
2) 2.4G 控要$1200 (其實要什麼牌子, 這個價是否最平了)
3) 無刷電變和m ...

平有平玩,貴有貴玩,首先要知道自己係唔係真係好大興趣先,如果只係想玩下既話就唔駛用太多金錢去玩,買一D比較普通料玩住先,玩下如果有興趣再改都未遲啦!

1) 車要 $550
2) 控連接收平平地可以選2pl $500左右
3) servo可以選gws 2bbmg $200左右
4) 無刷電變摩打組合可選好盈 $500左右
5) 電池可選7.4 2s 1800mah 25c $100左右
6) 必改裝備尾擔、波箱、尾油壓 $400左右

大約都要兩千零蚊左右已經係唔錯既組合,可以參考一下!
chingwingtat 發表於 2008-9-21 22:17:51 | 只看該作者
依到有好多師兄既裝備可以參考一下
http://www.rcmchk.com/viewthread.php?tid=770&extra=page%3D1
beebee 發表於 2008-9-21 23:16:05 | 只看該作者
玩車仔黎講兩千零蚊都算好平o架啦........如果再想平d........遙控方面就要d普通fm鎗........玩2.4g閒閒地入門版都成千銀......無刷電變就好在有國內產品(好盈品牌)......而且性能都好掂吓$四五佰就攪掂晒連埋隻摩打.......servo就台記gws ,又係抵玩之作......車方面你玩得無刷......(gpm)金屬尾擔、波箱、(雙星)尾油壓又係唔少得........計吓計吓......係套控先有下降空間.......真係兩千零蚊走唔凹~~

beebee 發表於 2008-9-21 23:22:13 | 只看該作者
仲味計叉機條數......不過平得黎都o.k就加多三四佰蚊到啦.....
 樓主| rcsan 發表於 2008-9-22 09:06:16 | 只看該作者
多謝大家提供的意見!非常感激!
另外想問下是否二件頭都可以玩無刷嗎?
同時, 我看入門手冊講, am控會比較慢, 分別大嗎?

因為根據以上師兄的意, 我想買以下的組合: (OPTION 1)
1) 車 $550
2) 控連接收選2pl $500左右
3) servo選gws 2bbmg $200左右
4) 無刷電變摩打組合選好盈 $500左右
5) 電池選7.4 2s 1800mah 25c $100左右
TOTAL = 2250

別外可否暫時不玩無刷住, 用回原裝組合. (OPTION 2)
1) 車 $550
4) 電池選7.4 2s 1800mah 25c $100左右
TOTAL = 1350
這個組會是否已經可以玩嗎. (到識玩了, 再加返無刷電變摩打和尾擔、波箱、尾油壓 )

如果有什麼錯, 請大家提點, 謝!

chingwingtat 發表於 2008-9-22 19:01:09 | 只看該作者
1) 二件頭係唔可以玩無刷既
2) 一分錢一分貨,貴D用2.4緊係比am好好多啦,不過價錢就………
3) 其實如果你想玩又唔想太貴就一定用一D比較經濟組合例如:
兩件頭加一支am控大約都係五、六百左右(已經有servo、電變、接受、搖控)
原廠車一部$550已經有白摩一個,可以玩住先,操好D手車先至換都未遲
改裝用品可以慢慢改,所以可以唔買住(如果用白摩的話)
電池選用鋰電,一排百零蚊,鋰電差機可以買D平平地用住先(3E都ok又平,差好變綠燈幾方便,大約兩百零蚊)

以上如起黎都係千五以下,入門級玩住先,慢慢先再改都未遲啦!
frogprince 發表於 2008-9-22 20:25:06 | 只看該作者
小弟有隻奸商華DEE砌好一半 手上有幾隻無迫力的電變 唔知可否用住先
請各位C HING敎路
beebee 發表於 2008-9-22 20:42:41 | 只看該作者
原帖由 frogprince 於 2008-9-22 20:25 發表
小弟有隻奸商華DEE砌好一半 手上有幾隻無迫力的電變 唔知可否用住先
請各位C HING敎路

無迫力..??...試玩吓都可以咁講....不過華dee落迫入灣係件好緊要o既事項....無迫好難玩吓~~ ....想真正感受華dee樂趣....都係買番隻有迫力o既電變啦~~
beebee 發表於 2008-9-22 20:49:10 | 只看該作者
反正而家d國內無刷電變價錢大眾化.....圖中里隻都有師兄用緊.....$2百頭低玩啞
 樓主| rcsan 發表於 2008-9-22 21:21:45 | 只看該作者

回復 3# 的帖子

[2) 控連接收選2pl $500左右]

我想問下什麼是2pl
beebee 發表於 2008-9-22 21:38:54 | 只看該作者
負他把品牌......係一枝入門槍控o既型號黎........
 樓主| rcsan 發表於 2008-9-22 21:45:18 | 只看該作者
咁...2pl 是不是am 槍呀? 可以玩無刷嗎?
不好意思, 問了咁多問題. 多謝解答.
beebee 發表於 2008-9-22 21:50:25 | 只看該作者
係am 槍黎嫁~~仲有玩無刷電變係無分用am或fm或2.4g槍都得o架.......
 樓主| rcsan 發表於 2008-9-22 21:58:46 | 只看該作者
多謝各位的幫忙!
我想都是買這個組合.

1) 車 $550
5) 電池選7.4 2s 1800mah 25c $100左右

一於今個星期再出廣華街問價先. 謝

frogprince 發表於 2008-9-22 22:33:46 | 只看該作者
原帖由 beebee 於 2008-9-22 20:42 發表

無迫力..??...試玩吓都可以咁講....不過華dee落迫入灣係件好緊要o既事項....無迫好難玩吓~~ ....想真正感受華dee樂趣....都係買番隻有迫力o既電變啦~~

多謝C HING指點
細佬想用原廠野崖住先 唔知得保良隻有前無後(我記得有迫力)的細電變可唔可以頂住先
beebee 發表於 2008-9-22 22:53:54 | 只看該作者
得保良隻有前無後....??係咩黎嫁..??
beebee 發表於 2008-9-22 22:58:22 | 只看該作者
原帖由 rcsan 於 2008-9-22 21:58 發表
多謝各位的幫忙!
我想都是買這個組合.

1) 車 $550
6) 必改裝備尾擔、 ...

溫馨提示:

1) 車 $550.............................萬里同鴻星有售
2) 控連接收選2pl $500左右................kws各大商店有售
3) servo選gws 2bbmg $200左右............偉高隔離間飛機店問問
4) 無刷電變摩打組合選好盈 $500左右.........極速有售
5) 電池選7.4 2s 1800mah 25c $100左右.....kws現代模型有售(萬里對面)
6) 必改裝備尾擔、 ... [/quote]...........展藝有售

frogprince 發表於 2008-9-22 23:10:49 | 只看該作者
原帖由 beebee 於 2008-9-22 22:53 發表
得保良隻有前無後....??係咩黎嫁..??

本地的土炮 一百個大洋左右
細佬D船毛都用是用個款
請問C HING有無其他好介紹