RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: rcsan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想買來玩.. 請幫忙

beebee 發表於 2008-9-22 23:17:35 | 只看該作者
哦~~係唔係tpm1.....??

其實用邊隻牌子電變都要留意吓佢o既size就最緊要......因為華dee內部空間有限.......
frogprince 發表於 2008-9-22 23:57:04 | 只看該作者
細佬有幸幫一個朋友仔砌個隻舊DEE 當時第一批剛到貨
當年只可以兩件頭 D位多少少都無 連雙面紙剪大張D都唔得
不過細佬試佐隻DEE成個星期先俾番車主
現在D DEE 相對嚟講想點都得 我主要担心D線點走
 樓主| rcsan 發表於 2008-9-23 09:39:12 | 只看該作者
BEE 多謝你的溫馨提示!
想問下買的時候有什麼要注意!
搖控等有冇保養!
beebee 發表於 2008-9-23 19:27:16 | 只看該作者

唔洗客氣咁啦~~其實當買電子產品時....最好即時試吓.....通常都無咩問題........或者叫老細開埋張單....真係咁唔好彩返到屋企先再試有問題都可以跟進...........至於搖控等有冇保養......買野果時可問吓老闆佢地....係唔係"行貨"...係o既話一般都可以跟進維修.....當然問吓老闆佢地先可以確實......唔洗擔心o架......大部份鋪頭都好好人,放心得啦
 樓主| rcsan 發表於 2008-9-23 22:34:01 | 只看該作者
http://hk.youtube.com/watch?v=_wycCchKcms&feature=related

我想問下這個movie 是否講電單車要改什麼呀!
dennis2008 發表於 2008-9-24 01:39:28 | 只看該作者
師兄:二手賣買區剛有架dee賣好新及已連電子配件只欠遙控。
pl 發表於 2008-9-24 10:53:41 | 只看該作者
原帖由 rcsan 於 2008-9-23 22:34 發表
http://hk.youtube.com/watch?v=_wycCchKcms&feature=related

我想問下這個movie 是否講電單車要改什麼呀!

吾係京商個款人仔吾會郁,英係1/5 size車.
我地玩車片
http://hk.youtube.com/watch?v=Y_ARNopR5qU

http://rcmchk.controlcentrehk.co ... &extra=page%3D1
pl 發表於 2008-9-24 10:57:11 | 只看該作者
如想改下自己架dee可以參考下我地心得嫁.

http://rcmchk.controlcentrehk.com/forumdisplay.php?fid=17
 樓主| rcsan 發表於 2008-9-30 09:37:50 | 只看該作者
昨天晚上有時間出去買了架車了. 價錢都ok $490.

但有一個問題, 我想買 futaba 2pl 個控時, 老闆話個接收可能會太大(因為我打算用三件頭).
是真的嗎? 請幫忙! 謝!
tamiyaf103 發表於 2008-9-30 21:38:50 | 只看該作者
原帖由 rcsan 於 2008-9-30 09:37 發表

但有一個問題, 我想買 futaba 2pl 個控時, 老闆話個接收可能會太大(因為我打算用三件頭).

新手請問$490 where buy
二件頭,三件頭 > 又係乜東東 ga !
beebee 發表於 2008-9-30 22:22:49 | 只看該作者
原帖由 rcsan 於 2008-9-30 09:37 發表

跟果隻我無記錯o既話....好似係153型號接收黎.....如果係153窄窄地都可以裝得落架dee到....不過要隻電變細先可以共存~(細到好似ko隻1仔電變咁啦)~
beebee 發表於 2008-9-30 22:24:23 | 只看該作者
原帖由 tamiyaf103 於 2008-9-30 21:38 發表

新手請問$490 where buy
二件頭,三件頭 > 又係乜東東 ga !

睇番至頂"華dee入門手冊"....會有答案o架啦
 樓主| rcsan 發表於 2008-9-30 22:45:58 | 只看該作者
我是在廣華街仁安大廈裡面買的.

Bee 請問如果我用好盈的無刷電變摩打組合 + FATABA 153 裝得下嗎?
beebee 發表於 2008-9-30 23:54:04 | 只看該作者
好盈18A果隻都仲可以.........其他型號就~~
tamiyaf103 發表於 2008-10-1 00:03:37 | 只看該作者
睇其他車網介紹部OTO ,
http://www.rcmchk.com/viewthread.php?tid=545&extra=page%3D1
跟車已經有無刷電變摩打 ,全車原裝已金屬option 料 ,用迫力碟剎車 ,
想知大約幾多錢一部及邊度有得買呀
beebee 發表於 2008-10-1 12:07:45 | 只看該作者
OTO約$4xxx左右一部.......可向kws "萬里"或"極速"詢問吓~~
 樓主| rcsan 發表於 2008-10-3 12:07:37 | 只看該作者
5) 電池選7.4 2s 1800mah 25c $100左右.....kws現代模型有售(萬里對面)

想問下這個是鋰電嗎?
另外因為有朋友比了個2件頭我, 所以我最初會用2件頭和原裝motor玩住先.
咁...用鋰電會否有問題?謝!
 樓主| rcsan 發表於 2008-10-5 21:36:17 | 只看該作者
非常多謝大家的幫忙!
今天終於買齊了尾擔、波箱、尾油壓,電池和义機.還有意外的收穫, 買了人仔彈弓.
但真係搵得好辛苦. 行曬成個kws才買得齊.
Anyway, Thank you very much!
beebee 發表於 2008-10-5 22:58:05 | 只看該作者
原帖由 rcsan 於 2008-10-3 12:07 發表
5) 電池選7.4 2s 1800mah 25c $100左右.....kws現代模型有售(萬里對面)

想問下這個是鋰電嗎?
另外因為有朋友比了個2件頭我, 所以我最初會用2件頭和原裝motor玩住先.
咁...用鋰電會否有問題?謝!

講緊7.4 2s 1800mah 25c ....係鋰電黎~~

至於用2件頭玩7.4v鋰電....應該無問題
beebee 發表於 2008-10-5 22:59:19 | 只看該作者
原帖由 rcsan 於 2008-10-5 21:36 發表
非常多謝大家的幫忙!
今天終於買齊了尾擔、波箱、尾油壓,電池和义機.還有意外的收穫, 買了人仔彈弓.
但真係搵得好辛苦. 行曬成個kws才買得齊.
Anyway, Thank you very much!

快d整好佢....一齊出黎飛吓好喎~~