RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4063|回復: 32
收起左側

新仔車都未買, 有問題想請教!

任天九 發表於 2008-8-25 14:32:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟住藍田, 無車, rc未買, 小年時無機會玩rc, 到今時今日好想玩.....
正想了解rc, 上這裡了解了一點, 比較對普通鬥快有興趣, monstor, m仔, drift一類就興趣不大.
在了解後, 比較對油車(fw-06)有興趣, 其次是mini-z(awd)
油車我都有朋友玩, 但一個在大埔, 一個在石門.....(我住藍田, office在quarry bay}
問題1. 每次玩都要去好遠
問題2. 朋友說10:00pm-2:00am, 每次走都要打的
我是否應該放棄, 我所擔心的正確嗎? 還是有其他地點可以玩?
我在想, 如果每次都要去到大埔, 石門先可以玩, 我好難堅持.....
 樓主| 任天九 發表於 2008-8-25 14:51:21 | 顯示全部樓層
請師兄們指點, 尤其是有同樣情況的師兄請分享一下情況, thanks!!!!
blee 發表於 2008-8-25 14:53:40 | 顯示全部樓層
原帖由 任天九 於 2008-8-25 14:32 發表
小弟住藍田, 無車, rc未買, 小年時無機會玩rc, 到今時今日好想玩.....
正想了解rc, 上這裡了解了一點, 比較對普通鬥快有興趣, monstor, m仔, drift一類就興趣不大.
在了解後, 比較對油車(fw-06)有興趣, 其次是mini ...

梗係去賽車場先至好玩啦.......... 喺街玩, 又傷車, 兼夾多塵........
 樓主| 任天九 發表於 2008-8-25 14:59:21 | 顯示全部樓層
原帖由 blee 於 2008-8-25 14:53 發表

梗係去賽車場先至好玩啦.......... 喺街玩, 又傷車, 兼夾多塵........

元朗? 我都想, 但萬事起頭難, 有朋友一起去玩下都ok既.....如果自己去會好無聊, 玩下手連車都唔敢出, 因為其他人太快, 自己連想讓車都控制唔到...

pskyng 發表於 2008-8-25 15:43:44 | 顯示全部樓層
原帖由 任天九 於 2008-8-25 14:32 發表
在了解後, 比較對油車(fw-06)有興趣, 其次是mini ...

問題1. 每次玩都要去好遠 <<<
你可以去TKO.我有時0係0個度玩,依家係用膠紙鋪track(不過好多都luck左,若師兄去玩可買一兩卷去補補,我都係咁), http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=59417&extra=page%3D4,

一係依個九龍灣. 我上次去好好玩. 0的師兄仲好nice tim.
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=92296&extra=page%3D1

問題2. 朋友說10:00pm-2:00am, 每次走都要打的..
去得太遠. 時間同金錢都唔小. 若有近自己屋企0既街場會多個選擇. 你玩一兩個鐘即走又得, 壞車走又得, 落雨即走又得. 賽場車係好好玩,又有設備,不過若去賽場車(e.g PYC), 因為淨來回車錢+入場費+70%爛尾呔+加一餐出街食都成二百幾蚊.同因為比左錢.一般都會玩番咁上下時間.油都用你1L.. 若你想個個星期去都咪話唔重皮.. 同個人覺得賽場(PYC)因為用石屎角鉄間track,車速也較快,新手會較易爛車. 街場係新手操熟架車0既好場方.

不過街場又好賽場又好.. 個人覺得冇車友一齊玩就會好快放棄.... 去打籃球好過
 樓主| 任天九 發表於 2008-8-25 16:03:49 | 顯示全部樓層
多謝師兄回覆
冇車友一齊玩就會好快放棄.....絕對同意, 正是小弟擔心的!
請問TKO師兄們一般星期幾會放車, 見link已是 20/10/07, 現時還有師兄會在tko定時玩嗎?
九龍灣我都見有聚會, 不過好似是drift, 油車不歡迎吧.
tomatchinhk 發表於 2008-8-25 16:13:48 | 顯示全部樓層

我提以你先玩 mini-z >>> mr-02
無論車價及洗費都比其他少
但差電快及行車時間長
可以令你更加專注練習

但強烈提以你上車場玩... !!
pskyng 發表於 2008-8-25 16:21:59 | 顯示全部樓層
原帖由 任天九 於 2008-8-25 16:03 發表
多謝師兄回覆
冇車友一齊玩就會好快放棄.....絕對同意, 正是小弟擔心的!
請問TKO師兄們一般星期幾會放車, 見link已是 20/10/07, 現時還有師兄會在tko定時玩嗎?
九龍灣我都見有聚會, 不過好似是drift, 油車不歡迎吧 ...

九龍灣那個是油車電車M車同場架. 好多05, 放心la. 架車著燈衝街真係好好玩.(因為係"掃把地",海綿呔會傷0的)
至於TKO, 我都係依個零月冇muk去姐(唔知0的膠紙luk成點呢.. ) , 我一般都係星期六下午多. 隔離有電車車友都鋪左條細小小for 電車用. 都不時有電車車友放架.

smallfaifai 發表於 2008-8-25 16:24:51 | 顯示全部樓層
原帖由 任天九 於 2008-8-25 16:03 發表
多謝師兄回覆
九龍灣我都見有聚會, 不過好似是drift, 油車不歡迎吧 ...

九龍灣有兩班的,一班係臨華會,1:10真係玩電車/drift多…
另一班逢星期五晚o係三湘,油電齊飛……想玩油車落三湘啦!
同埋你返藍田都算好近!打的都唔係貴先啦!再唔係十分鐘行到返德福轉車都得!

pskyng 發表於 2008-8-25 16:34:39 | 顯示全部樓層
其實你不如去下九龍彎那個look look.係"三湘"喎 ,(冇車咪當觀眾.都好好睇). 我去年都係在TKO看完0的師兄玩油車覺得好玩至走去買架RTR.當時我只係攞架TA03+AM控去會佢地.

至於車種..都係看你0的friend玩咩同自家喜好. 各有各好玩同唔好0既地方 .  以自己為例..因為冇人同我玩drift.. 我架drift電車玩左幾次就冇郁過lu.
 樓主| 任天九 發表於 2008-8-25 16:50:00 | 顯示全部樓層
九龍彎三湘好好多  方便多了
我會星期五去look look, 之後想買車又要師兄們幫手了.
打算先買fw-06玩住先, 請問知唔知fw-06有無2.4g ready set 咖?
pskyng 發表於 2008-8-25 17:08:54 | 顯示全部樓層
原帖由 任天九 於 2008-8-25 16:50 發表
九龍彎三湘好好多  方便多了
我會星期五去look look, 之後想買車又要師兄們幫手了.
打算先買fw-06玩住先, 請問知唔知fw-06有無2.4g ready set 咖?

好似冇..
你有冇諗過自己會"投資"幾多落油車.
 樓主| 任天九 發表於 2008-8-25 17:17:08 | 顯示全部樓層
開波$2500, 之後就好難計啦....不過我都想知, 如果唔炒, 係咪每次只是買車胎同油就ok?
around 一次$100 ok嗎?
pskyng 發表於 2008-8-25 17:50:51 | 顯示全部樓層
原帖由 任天九 於 2008-8-25 17:17 發表
開波$2500, 之後就好難計啦....不過我都想知, 如果唔炒, 係咪每次只是買車胎同油就ok?
around 一次$100 ok嗎?

電子野可能係你第二大投資. 你要預多二千幾..
R32 發表於 2008-8-25 17:51:10 | 顯示全部樓層
落湾仔橋底啦.....新手操車都幾好
下面有幾個師兄都係玩06
 樓主| 任天九 發表於 2008-8-25 18:00:53 | 顯示全部樓層
原帖由 pskyng 於 2008-8-25 17:50 發表

電子野可能係你第二大投資. 你要預多二千幾..

電子野即係咩呀? 控?
落湾仔橋底啦.....新手操車都幾好
下面有幾個師兄都係玩06

我都希望四維去玩下啦 我個大埔fd都有出橋底玩, 仲比過d片我睇, 見到架mini走線好勁, 快過一班油車..

pskyng 發表於 2008-8-25 18:11:49 | 顯示全部樓層
原帖由 任天九 於 2008-8-25 18:00 發表

電子野即係咩呀? 控?

我都希望四維去玩下啦 我個大埔fd都有出橋底玩, 仲比過d片我睇, 見到架mini走線好勁, 快過一班油車..

控同servo.
 樓主| 任天九 發表於 2008-8-25 18:28:52 | 顯示全部樓層
開頭玩住原裝控同servo先, jam的情況嚴重嗎? 還是反應有問題呢?
真係擔心自己連直線都行唔到, 此終自己未玩過, 或者去到個場, 15min ko左.....整車多過玩車

checkie 發表於 2008-8-25 18:53:45 | 顯示全部樓層
開頭玩住原裝控同servo都可以既,不過servo應該都會好快打柴啦
如果你玩miniz awd的話,開波$2500,都已經好唔錯啦,不過當然唔好買錯野啦
chr 發表於 2008-8-25 21:19:50 | 顯示全部樓層
原帖由 任天九 於 2008-8-25 18:28 發表
開頭玩住原裝控同servo先, jam的情況嚴重嗎? 還是反應有問題呢?
真係擔心自己連直線都行唔到, 此終自己未玩過, 或者去到個場, 15min ko左.....整車多過玩車

去九龍灣三湘玩啦,個場大d先有多d位走下無咁易撞......去多幾次同d師兄熟落咗咪唔駛怕無人同你玩車啦!!!