RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4170|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

來~! 發展自制YOKOMO 車頭車尾燈SET~

markpo 發表於 2006-4-1 02:46:30 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位,小弟想大家幫手發展下自制YOKOMO 車頭車尾燈SET(10粒LED)。
有以上燈SET的朋友, 可否幫幫我,打開它的黑膠套, 拍下它的線路板,零件等(要每樣零件都睇到佢的NUMBER, IC NUMBER, 電阻色),小弟打算跟住照做,試下得唔得.
可以的話, 大量掣造, 再平售比大家~~ 好無~
謝謝各位~
rk2 發表於 2006-4-1 08:50:40 | 只看該作者
Support ! However, it may not be easy to buy some of the ic and other components if you only want some small qty like 50 to 100 pcs.
天照 發表於 2006-4-1 08:51:57 | 只看該作者
原帖由 markpo 於 2006-4-1 02:46 發表
各位,小弟想大家幫手發展下自制YOKOMO 車頭車尾燈SET(10粒LED)。
有以上燈SET的朋友, 可否幫幫我,打開它的黑膠套, 拍下它的線路板,零件等(要每樣零件都睇到佢的NUMBER, IC NUMBER, 電阻色),小弟打算跟住照做 ...

呢SET燈我有呀....哈哈!

不過唔影俾你睇~!哈哈!
rk2 發表於 2006-4-1 08:57:18 | 只看該作者
知識產權 !!
 樓主| markpo 發表於 2006-4-1 09:07:18 | 只看該作者
唔好la~ 我都係為大家姐~
將我擁有的知識分享比大家wor~

而且, 我會改得更好ga ma~
 樓主| markpo 發表於 2006-4-1 09:08:28 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2006-4-1 08:50 發表
Support ! However, it may not be easy to buy some of the ic and other components if you only want some small qty like 50 to 100 pcs.

唔會,鴨記大把ar~~
天照 發表於 2006-4-1 09:10:26 | 只看該作者
原帖由 markpo 於 2006-4-1 09:07 發表
唔好la~ 我都係為大家姐~
將我擁有的知識分享比大家wor~

而且, 我會改得更好ga ma~

我都係要嚟搵錢....嘿嘿!

等我地出咗先啦~!嘿嘿!
J 發表於 2006-4-1 09:16:01 | 只看該作者
咁markpo 自己去買一套, 同amat 鬥快出... 睇下邊個改得好囉~
做福普羅大眾, so great!
 樓主| markpo 發表於 2006-4-1 09:34:58 | 只看該作者
唔好咁la~
幫我影la~
謝謝~~

J 發表於 2006-4-1 09:37:57 | 只看該作者
比多少少開發成本啦... good luck!

天照 發表於 2006-4-1 09:39:07 | 只看該作者
都咪話我唔好人喇~!哈!

唔好問我有冇MARCO,我得部S700唧!
唔好叫我用DC影,因為我O的DC係香港,套野係公司唔可以拎返香港!哈!
rk2 發表於 2006-4-1 09:39:22 | 只看該作者
可唔可以係網上 SEARCH 到D 料呢 ? 如 線路圖咁 !
天照 發表於 2006-4-1 09:40:26 | 只看該作者
呢SET咁既電路,我公司睇完啦.基本上係做的話可以細一半都得!不過要特別搵人做粒IC咁解.
rk2 發表於 2006-4-1 09:41:11 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-4-1 09:39 發表

唔好叫我用DC影,因為我O的DC係香港,套野係公司唔可以拎返香港!哈!

睇落去就唔複雜羅,
天照 發表於 2006-4-1 09:42:34 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2006-4-1 09:39 發表
可唔可以係網上 SEARCH 到D 料呢 ? 如 線路圖咁 !

其實當口講呢,個電路就唔係O的咩好難O既東西.....

主要係控制白色燈,頻閃兩下
橙色燈就左右頻閃,加行車時熄燈,要攞個摩打SIGNAL.
紅燈就都係頻閃.

問題只係你要控制到閃完左閃右果下,冇乜好特別O野,又冇BRAKE燈效果O既.
天照 發表於 2006-4-1 09:43:32 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2006-4-1 09:41 發表

睇落去就唔複雜羅,

你要寫教粒IC做野唧.其他電容就係穩壓,因為唔同色燈唔同A數電阻.
rk2 發表於 2006-4-1 09:48:04 | 只看該作者
寫IC, 之後 MOQ IS 5,000 PCS OR 10,000 PCS ?
天照 發表於 2006-4-1 09:49:13 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2006-4-1 09:48 發表
寫IC, 之後 MOQ IS 5,000 PCS OR 10,000 PCS ?

電子野我唔識~!哈!唔好問我!
 樓主| markpo 發表於 2006-4-1 09:59:45 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-4-1 09:39 發表

好多謝多謝你ar~
但...
可唔可以影個底ar, 要睇到個線路ga.....
另外, 可唔可以每粒零件上面寫的字比一比我ar~ 如原子粒, ic d number, 仲有電阻d 色碼我都唔係睇得清楚...
我佑我係煩......但可唔可以影埋佢d led 點去, 成個 picture 比我睇睇ar.....
謝謝你~
天照 發表於 2006-4-1 10:10:23 | 只看該作者
原帖由 markpo 於 2006-4-1 09:59 發表

好多謝多謝你ar~
但...
可唔可以影個底ar, 要睇到個線路ga.....
另外, 可唔可以每粒零件上面寫的字比一比我ar~ 如原子粒, ic d number, 仲有電阻d 色碼我都唔係睇得清楚...
我佑我係煩......但可唔可以 ...

底有O野痴住唔想撕.算了吧~!哈!
唔識電子野,我唔會識讀.哈哈!

算啦~!自己買套返嚟慢慢睇啦你~!哈!