RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: markpo
打印 上一主題 下一主題
收起左側

來~! 發展自制YOKOMO 車頭車尾燈SET~

rk2 發表於 2006-4-1 11:24:44 | 只看該作者
原帖由 markpo 於 2006-4-1 09:59 發表

好多謝多謝你ar~
但...
可唔可以影個底ar, 要睇到個線路ga.....
另外, 可唔可以每粒零件上面寫的字比一比我ar~ 如原子粒, ic d number, 仲有電阻d 色碼我都唔係睇得清楚...
我佑我係煩......但可唔可以 ...

唔熟電子野, 俾晒 d 料你,都未必砌得番佢出呢, 熟電子的話, 一看已經明晒啦.
 樓主| markpo 發表於 2006-4-1 13:28:50 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2006-4-1 11:24 發表

唔熟電子野, 俾晒 d 料你,都未必砌得番佢出呢, 熟電子的話, 一看已經明晒啦.

我當然熟電子la~ 如果唔係點叫你地幫手oY, 個問題係, 電阻都有成千上萬咁多阻值, 一模一樣的原子粒都可以有幾百個型號, 而粒IC 都可知道佢會用邊隻, 但想確定下。所以.... 就算你叫個三四十年經驗的老手都味必能睇一睇張相就知道個線路點行。
謝謝各位~~
AIBO 發表於 2006-4-1 13:42:12 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-4-1 09:40 發表
呢SET咁既電路,我公司睇完啦.基本上係做的話可以細一半都得!不過要特別搵人做粒IC咁解.

好........如果你公司出的話,我第一個走去買.
monkichi0210 發表於 2006-4-2 18:41:36 | 只看該作者
原帖由 markpo 於 2006-4-1 13:28 發表

我當然熟電子la~ 如果唔係點叫你地幫手oY, 個問題係, 電阻都有成千上萬咁多阻值, 一模一樣的原子粒都可以有幾百個型號, 而粒IC 都可知道佢會用邊隻, 但想確定下。所以.... 就算你叫個三四十年經驗的老手都味必 ...

既然係咁......不如你真係去買一套返屋企慢慢睇.....然後用你最專業o既ee知識做一套...然後再大量生產啦......我估門外漢給你的資料未必可靠的.....一於自己買一套啦......
我睇電視...d古惑仔開檔做老翻.....都會添置好多個電腦...好多器材o架.......如果唔係點會做到呢.......仲有就係...佢地老翻d game或者4仔...都要買隻正版先有得翻啦.....想造福我地.....犧牲少少啦.......
hc1309 發表於 2006-4-7 11:55:10 | 只看該作者
Agree~~
slau01b 發表於 2006-4-7 13:02:02 | 只看該作者
駛乜大量生產喎,有人公開左個圖,再簡化,大家跟住做咪得囉;

問題係,而家個requirement係乜野?閃?點閃法?brake?似乎連requirement都未出到,呢個project有代開發。

btw,係咪一定要IC控制,仍要視乎REQUIREMENT為何。
AMAT 發表於 2006-4-21 18:05:26 | 只看該作者
擒日正式開始搞個電子部份啦,公司個電子,用咗一日時間就已經搞咗個WORKING線路出嚟!勁呀!哈!
完全做到晒YOKOMO果O的閃法!

宜家係諗緊點樣將佢簡單化咁解.

不過聽佢講返,佢話果SET電路入面部份電子零件其實係幾貴,但又未必有用.....所以宜家就要CUT CUT CUT!!哈!
平價做到一樣效果!又要仲細隻過佢添!哈哈!

至於線路係點.....公司機密,不便公開~!哈!
slau01b 發表於 2006-4-21 18:13:50 | 只看該作者
咁奇怪?
會唔會係有隱藏工能呀?
AMAT 發表於 2006-4-21 19:16:47 | 只看該作者
原帖由 slau01b 於 2006-4-21 18:13 發表
咁奇怪?
會唔會係有隱藏工能呀?

唔係咩隱藏功能嚟O既.....主要係因為佢用果個IC,可能唔識得攞個摩打轉果時個SIGNAL.....
問過個師傅,因為YOKOMO SET燈當個摩打轉果時呢,佢橙色果O的燈係會熄O既,如果攞接收個SIGNAL呢,明顯係訊號太弱(度過),所以要係摩打到攞SIGNAL.而果兩粒IC主要作用就係要一粒收摩打SIGNAL解碼,然後再話俾另一粒IC聽叫佢控制O的燈做O野,所以要有成兩粒IC係到,所以就貴!

另外YOKOMO果SET燈個主要控制燈IC呢,係有個插座O既,理論上應該係唔駛O既.但我個人係到諗可能YOKOMO係諗住可以俾人自己SET唔同閃法都唔出奇.....但係呢個過程亦都唔係簡單...

拿,彈咗好多料出嚟啦!哈哈!
AMAT 發表於 2006-4-25 13:49:16 | 只看該作者
SET BRAKE燈已經搞掂啦~!做到晒YOKOMO果O的FUNCTION,個電路仲要細隻過佢~!正!
有勇冇謀 發表於 2006-4-25 14:28:48 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-4-25 13:49 發表
SET BRAKE燈已經搞掂啦~!做到晒YOKOMO果O的FUNCTION,個電路仲要細隻過佢~!正!

咩價先, 好有興趣,如果平平地好過diy la....
AMAT 發表於 2006-4-25 14:30:37 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2006-4-25 14:28 發表

咩價先, 好有興趣,如果平平地好過diy la....

價錢未答到你.