RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: stickking
收起左側

各類型遙控車急症室專頁

樓主| stickking 發表於 2016-5-6 22:48:28 | 顯示全部樓層
t2 發表於 2016-5-6 11:02
想請教棍王,如果部touring入灣第一下反應好弱,有咩setting可改善?

宜家既情況係,當由短直路(或直路)要 ...

首先要第一下的setting有好多,直頭油壓啦,希油啦,頭硬彈弓啦,頭camber link 高一點啦,頭toe out 大一點啦,頭camber 大一點啦,頭轉向推桿V 向車頭等等都係會有第一下反應的,但當然係對應唔同情况去用啦,如你例子的話,直路轉入u turn 之類,有可能未必關第一下事,當然我無睇你的實際情
况,但好大可能係你brake 太重的關系,因直路快,我地就成日late brake 入,但要late brake 就一定比正常brake 重,重心和重量轉移就會大,車頭一下子落得太快太多,車頭太重,無得俾佢再落就會推頭,而常人用brake 的習實係一下重的,所以好易推頭,我估你應該係其他彎的反應係正常的,只是直路尾u turn 會差D,是嗎,解決辦法係輕brake 一點,早一點收車或分幾腳brake會有幫助,頭直小小油壓洞都會好小小,但講到底,都係温柔D好,依家係夏天嗎,呔好易overheat
t2 發表於 2016-5-7 00:00:36 | 顯示全部樓層
多謝棍王, 會依你的寶貴提議續一測試
 樓主| stickking 發表於 2016-5-8 04:59:03 | 顯示全部樓層
t2 發表於 2016-5-7 00:00
多謝棍王, 會依你的寶貴提議續一測試

客氣
sean2013 發表於 2016-5-12 13:33:49 | 顯示全部樓層

請教棍兄
https://www.youtube.com/watch?v=lNFNX3Ue0nI
片中(埸中)的S灣問題,安頭部車我覺得佢入灣出灣都好快,唔覺有落迫,點樣set到可以只係收油入俾油出咁爽快,我就係刻服唔到,硬係無咁流暢,係手指還是車架setting問題

novafans 發表於 2016-5-14 09:05:46 | 顯示全部樓層
stickking師兄你好,請問有冇用過LRP work team esc?如果想用來玩stock是否不用轉stock firmware?
 樓主| stickking 發表於 2016-5-17 00:22:23 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2016-5-12 13:33
請教棍兄
https://www.youtube.com/watch?v=lNFNX3Ue0nI
片中(埸中)的S灣問題,安頭部車我覺得佢入灣出灣 ...

Setting 係可以就,但你要知道自己係咩楂法,brake 入彎的還是只放油順入呢,兩樣大唔同的set車方向,但唔講set車先,手法都有好多類,你睇佢似無brake,可能係drabrake 大一點幫手,所以唔哂人手brake,又或是早一一點收車,唔好用甘盡架車和呔又會好小小,你睇中間島,在島頭就一定要收車,因有小直路俾佢加速所以要早收,早收就可早俾油出,第二個島就可在紅白先收車,因無太遠的加速所以可遲收,玩車最緊要係要識收車,唔係識俾油,一般路drag brake 都在20-30之間,人手brake不要用得太強,記住,brake 的作用係要架車收慢不是收停,所以手法比set車緊要好多
 樓主| stickking 發表於 2016-5-17 00:24:36 | 顯示全部樓層
novafans 發表於 2016-5-14 09:05
stickking師兄你好,請問有冇用過LRP work team esc?如果想用來玩stock是否不用轉stock firmware? ...

這個我無用過,我想這方面我幫唔到你,香港較小人用,但現在的lrp是好東西
novafans 發表於 2016-5-17 18:08:45 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-5-17 00:24
這個我無用過,我想這方面我幫唔到你,香港較小人用,但現在的lrp是好東西
...

thanks!
GigaRacer 發表於 2016-5-19 13:05:31 來自手機 | 顯示全部樓層
請問在哪裡可以找到你的MTS FF PYC settings?
sean2013 發表於 2016-5-19 15:25:19 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-5-17 00:22
Setting 係可以就,但你要知道自己係咩楂法,brake 入彎的還是只放油順入呢,兩樣大唔同的set車方向,但 ...

thank you 棍兄
sean2013 發表於 2016-5-19 15:48:21 | 顯示全部樓層
請教棍兄
1 尾油壓訓斜D無咁甩ok了 咁前油壓直D同訓斜D 又會有咩分別同作用?
2 downstop 奇實作用係乜? 定死隻臂不俾佢下降,從而限制車高? , 但那邊相又set車高扭油壓搞牙都定到車高啦? 對不對?
3 軟彈弓部車好走,但在台上睇唔覺,在地面睇部車入彎係則來則去,用翻硬彈弓又無咁(靈)可以點解救?
可以提供一套好好走既秘決setting 俾所有車都基本上合用?  
 樓主| stickking 發表於 2016-5-19 22:12:34 | 顯示全部樓層
GigaRacer 發表於 2016-5-19 13:05
請問在哪裡可以找到你的MTS FF PYC settings?

我塭一塭
 樓主| stickking 發表於 2016-5-19 22:46:22 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2016-5-19 15:48
請教棍兄
1 尾油壓訓斜D無咁甩ok了 咁前油壓直D同訓斜D 又會有咩分別同作用?
2 downstop 奇實作用係乜? 定 ...

1. 如果是在同樣的彈弓和油的情况下,頭油壓直係反應快,因直左所以避震感硬左,會架車較閃一點,會無甘好彎心,斜係第一下慢一點,感覺軟左,易楂,彎心好一點,又通常咬地用,因太咬好難楂的,一般用都會係頭尾中間洞,不會太直的,
2.你無聽書啦,我有講過的, Down stop 限制脾的行程,積係限制車的動態,越高downstop,車就越反應和覆身都快,但因無行程俾佢bodyroll,所以會無彎心,起步點常用頭6尾5.如用頭5遲4的話,同頭6尾5比,就會發覺好似轉左D,易楂左,反應慢左,架車搖左,但無咩攻击性,同較車高絕對係兩樣野,如果現時係頭6尾5的話,你依家俾油出彎有小小推頭,你只要把頭downstop放小小,如去到5.8-5.6之類,就會好好多
3則係一定有的,車係要有則先識入的,down stop 就是控制這樣的setting,當然仲有rollcenter啦,簡單的較downstop就可控制,則咪由佢則羅,好跑就得,但當然唔好太過分啦,數子只是數子啫,感覺係最重要4. .呢個世上係無一個好好走的setting的,我都想塭,因你要明,天氣,濕度,温度,地的咬地力,架車的新舊,多車行定係無車行之類都會影響行走動態,你當日set好的,只是合當日的,不會是合所有日子,所以我成日講,首先唔係講咩setting,setting 只是硬件,要改的係個人本身,積係軟件,你要試多的,睇多的,知道邊度收邊度放,線位係點等等,改变自己的軟件,之後你會發覺其他setting都只是數子,自己才是setting吧

sean2013 發表於 2016-5-19 23:40:52 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-5-19 22:46
1. 如果是在同樣的彈弓和油的情况下,頭油壓直係反應快,因直左所以避震感硬左,會架車較閃一點,會無甘好 ...

感謝棍兄指導!!!獲益良多
HONGCFOO 發表於 2016-5-22 07:55:46 來自手機 | 顯示全部樓層
mts seting
 樓主| stickking 發表於 2016-5-31 15:02:03 | 顯示全部樓層

我反黎啦,因之前我evo户口有有問題不能進入,現在無事啦
Mts FF setting, 我pyc常用頭彈弓金,尾銀,油頭50尾40,down stop 頭5尾4,頭camber link 入面4mm,頭油壓洞外2洞,尾中間洞,二樓板全部加高2mm,camber 頭2.5尾2,尾toe in 原裝,車高頭5尾5.5,齒比84/24,之前用hobbywing v10 13.5,caster 2度,牙差油星星1000000
HONGCFOO 發表於 2016-5-31 22:48:30 來自手機 | 顯示全部樓層
麻煩晒晒棍兄!
Teddy 發表於 2016-6-13 12:11:38 | 顯示全部樓層

棍兄,有問題?FF頭彈弓點解 high traction 要用軟彈弓? Low traction 要用硬彈弓? 我以為high要用硬,low要用軟, 我係玩開地毯塲, 是不是都係一樣做法?
 樓主| stickking 發表於 2016-6-14 23:35:38 | 顯示全部樓層
Teddy 發表於 2016-6-13 12:11
棍兄,有問題?FF頭彈弓點解 high traction 要用軟彈弓? Low traction 要用硬彈弓?我以為high要用硬,low要用 ...

FF 頭軟尾硬係會易楂一點,唔會成日有一格一格的轉向反應,而彎心會好一點,這設定合温柔型駕駛,
咬地用軟彈弓係因為地己經夠咬,軟彈弓會易控制,唔會有鬼動作,過醒,反應過快,反車等問題,如你試過咬地時用硬野,你就知我講咩,又如你真係試過的話,架車會快反應好多,入又快,出又快,但就係時間唔快,係因為好多野都快左,快到閃到個人都錯過哂俾油時間又或者過哂龍咪慢羅,唔咬用硬野係要使架車有反應,要行多一點套呔,或小一點downstop,等d呔長期同地面有磨擦,可能再要加大一點camber,等佢反應再好d,4wd都是一樣道理,carpat 都係一樣,carpat 咬,你再用硬就一定反車,在carpat玩的先決條件唔係要架車轉,係要減反應先,但當然要睇係咩carpat 和咩呔啦,
Teddy 發表於 2016-6-16 01:20:29 來自手機 | 顯示全部樓層
唔該晒棍哥教路. Thanks