RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: stickking
收起左側

各類型遙控車急症室專頁

樓主| stickking 發表於 2016-4-14 03:11:25 | 顯示全部樓層
19R 發表於 2016-4-13 00:07
請教您, 可否詳細並具體地指導, 如何為Formula 1以及Touring去平衡重量的分佈

先講F1,電和servo 位置應沒有太多的選擇,但esc和接收就有左右擺位,我一般都把esc放左面近中,但電線就靠中間出,其一好處是可以避車殼,中間最多位又不會阻住馬達,左右動作較平衡,電的+-極方向就會放向esc,因要放入蕉通+-極,所以這一邊會有空位,會比另外一邊輕小小,而esc一定比另一邊重小小,所以電要甘放,esc右面放接收和gyro,我唔會刻意把車放上電子磅去平衡,因你就算左右加磅加到平衡,四邊四面都一樣,到你鄧車時都係唔會平,都係高底腳的,原因好多,彈弓唔係一定百分百一樣啦,呔有做工唔一樣啦,波頭唔順啦,底板舊左啦等等講唔哂的原因,所以我成日好強調要鄧車,這動作係要另架車平衡,通常一架新車平衡唔會超過左右彈弓一圈,超過的話就係時候要爆開成架check邊度死左,F1扭腰好緊要,要順唔好一格一格,撞過或反車後都要check,又講下電的擺住,向馬達就會好彎一點,向車頭會定一點,我車頭彈弓如玩膠呔通常用星星銀色,
到房車都係一樣,唔會刻意上電子磅,但一定每排電都鄧車,確保唔會特然推一邊或甩一邊情况出現,加重只是用來改变行車動態或特性,想頭反應好一點就加磅在servo和電前方,想架車俾油向前感覺多一點就加磅在馬達和電後方,在極端情况下也會加在遙脾上,路面感會好一點,又係一樣,新車時左右彈弓圈數唔會差最多一圈,所以咩車都一樣,鄧車,check 車會緊要過你好俾心機去加磅平衡,你每排電玩完返黎都會變,加磅平衡係解決唔到和確保唔到架車同所有野的變化,所以係應該塭辦法去減輕減小或解決目前的問題,唔哂太在意一D我地控制唔到的變化上,如果你可以做到架車超平衡,1g都無差,但架車依然都係高底腳甘我地應要點呢,出黎效果就保正一定推一邊甩一邊的,甘都要想辦法解決呢,到時會去諗自己平衡得未夠好定係車本身問題呢,對嗎?甘樣件事就會沒完沒了,但又唔知個問題係邊,試試我的辦法,你會慳好多時間
hung1980 發表於 2016-4-14 13:21:50 來自手機 | 顯示全部樓層
可否講吓schmacher mi5eve車 setting  如jv玩  thx
hung1980 發表於 2016-4-14 13:24:18 來自手機 | 顯示全部樓層
mi6 快出,有什麼意見?thx
Pinger 發表於 2016-4-14 17:03:54 | 顯示全部樓層
StickKing Sir, 唔係好明 "唔會刻意上電子磅,但一定每排電都鄧車", 可唔可以講下點 鄧車
Thank you.
 樓主| stickking 發表於 2016-4-14 17:24:29 | 顯示全部樓層
hung1980 發表於 2016-4-14 13:21
可否講吓schmacher mi5eve車 setting  如jv玩  thx

無在jv玩所以不能答你準確,講講我感受啦,這車俾我感覺好奇怪,係咩地佢都能跑,不用太多改setting,佢第一下反應比一般車慢但彎心好,我只用原裝的跟車彈弓綠色,其他都怪怪的,這車我通常彈油壓心,因車架軟,二樓板中間會加硬,反應好一點,頭roll bar 如場地高速多可用1.4,roll center 0.5mm,油壓油可用希一點,想要第一下快一點,頭尾camber link 介子低一點,外面就加0.5mm,出弯好一點,尾toe in 我用3度,大場可用2.5,牙差我用2000,試試,試完話我知行唔行到
 樓主| stickking 發表於 2016-4-14 17:29:51 來自手機 | 顯示全部樓層
hung1980 發表於 2016-4-14 13:24

正,幾好,遙脾用v型,油壓在脾再下面,會用多左油壓,底左又會感覺慢一點,可能會似依家其他車的短肥油壓感,用脾碼加啤呤勁好多,虛位又小,試得過
 樓主| stickking 發表於 2016-4-14 17:30:09 來自手機 | 顯示全部樓層

正,幾好,遙脾用v型,油壓在脾再下面,會用多左油壓,底左又會感覺慢一點,可能會似依家其他車的短肥油壓感,用脾碼加啤呤勁好多,虛位又小,試得過
 樓主| stickking 發表於 2016-4-14 17:30:30 | 顯示全部樓層

樓主| stickking 發表於 2016-4-14 17:46:19 | 顯示全部樓層
Pinger 發表於 2016-4-14 17:03
StickKing Sir, 唔係好明 "唔會刻意上電子磅,但一定每排電都鄧車", 可唔可以講下點 鄧車
Thank you. ...

原因係架車唔平衡,有高低腳,首先你要量好downstop ,量好caster camber toe in out 後装車呔量好車高後,就要做不樣最緊要的動作,就係(鄧)車,先把車頭或尾向自己,把車壓一壓,後用枇在車底中間舉起架車至兩個呔離地,你會發現車可能會高低腳,我地要的是兩邊呔要同時着地,這時不是調downstop使它平衡,而係如你舉起的是車尾,車尾如左面着地先,我地就把左車頭車高缧絲加,右車頭缧絲減,但一定要兩邊加減數一樣,如左5分鐘,右就要5分鐘,直到兩邊同時着地,前後都係甘做,完後再要量一次車高後,你會發現四邊都無左虛位的
你都可去我的awesomatix family 睇一下,大家都可用得到的經歷
Pinger 發表於 2016-4-14 18:12:48 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-4-14 17:46
原因係架車唔平衡,有高低腳,首先你要量好downstop ,量好caster camber toe in out 後装車呔量好車高後 ...

明白, 多謝 StickKing Sir
hung1980 發表於 2016-4-14 19:13:18 來自手機 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-4-14 17:24
無在jv玩所以不能答你準確,講講我感受啦,這車俾我感覺好奇怪,係咩地佢都能跑,不用太多改setting,佢第 ...

多謝棍皇教路,要認真試試!
hung1980 發表於 2016-4-14 19:14:51 來自手機 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-4-14 17:29
正,幾好,遙脾用v型,油壓在脾再下面,會用多左油壓,底左又會感覺慢一點,可能會似依家其他車的短肥油 ...

好,一於等到貨
 樓主| stickking 發表於 2016-4-14 19:32:28 | 顯示全部樓層
Pinger 發表於 2016-4-14 18:12
明白, 多謝 StickKing Sir

客氣
亞標 發表於 2016-4-14 19:47:04 來自手機 | 顯示全部樓層
原因係架車唔平衡,有高低腳,首先你要量好downstop ,量好caster camber toe in out 後装車呔量好車高後 ...

請問車高鑼絲是指那裡?
 樓主| stickking 發表於 2016-4-14 20:21:34 | 顯示全部樓層
亞標 發表於 2016-4-14 19:47
請問車高鑼絲是指那裡?

因我係copy我在awesomatix family 的,車高你用縲絲的,一般車用避震搞牙控制車高來調高低腳問題
亞標 發表於 2016-4-14 20:50:15 來自手機 | 顯示全部樓層
我明啦!唔該晒!
brianych 發表於 2016-4-16 11:55:13 來自手機 | 顯示全部樓層

"鄧"尾是否要攪車頭? 其實有冇工具可以幫手鄧車?
 樓主| stickking 發表於 2016-4-16 12:26:11 | 顯示全部樓層
brianych 發表於 2016-4-16 11:55
"鄧"尾是否要攪車頭? 其實有冇工具可以幫手鄧車?

係,鄧頭這要搞尾,鄧尾就要搞頭,
有,hudy
但無必要買,有個唔哂錢又快又方便的辦法無理由唔用,好多朋友都都左但都放在台底了,
tc3driver 發表於 2016-4-18 21:11:02 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-4-8 16:34
松在彎心會好好,但可能在出彎時會唔太穩或在俾油時會甩,緊會穩一點,架車會有向前力多一點,但彎心會差 ...

Thx stickking sir, 試左用呔水, 已有明顯改善, 入灣無推, 出灣比大油有少少甩, 之後兩支damper tube拆出來抺走好多friction grease, 之後出灣都無甩了, 另一個問題想問damper tube, 請問正常情況下friction grease否要揸晒成條damper tube? 或揸幾多有無準則?
DLLL 發表於 2016-4-19 22:46:35 | 顯示全部樓層
棍哥, 見過你架M05係ACO真係好快又唔cup, 可否分享下有什麼setting要注意同如何可M05直路穩定d?