RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 56570|回復: 159
收起左側

各類型遙控車急症室專頁

樓主| stickking 發表於 2016-3-29 15:58:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

以後大家有咩各方面遙控問題,都可在這個平台研究一下,盡量去問,去講下,你知啦,唔講唔問又點自問題發生在車上還是在其他地方上呢
carven.chow 發表於 2016-3-29 16:39:05 | 顯示全部樓層
支持!
 樓主| stickking 發表於 2016-3-29 17:14:24 | 顯示全部樓層
我的贊助
#亞洲第一個Awesomatix廠車手,亦只有一個,無其他
#scorpion
#protoform
#teampowers
#speedpassion
#GQracing
#wtf
#jet hobby
#roche
想要知這些品牌的最新動向亦可問我架
 樓主| stickking 發表於 2016-3-29 17:19:32 | 顯示全部樓層
我自家做貼紙,t shirt, 衛衣産品專頁,可直接去rc penny 下單 http://goo.gl/yaIwQ9
得閒咪睇下羅
 樓主| stickking 發表於 2016-3-29 20:23:40 | 顯示全部樓層

https://m.youtube.com/results?q=titc&sm=12

andy888 發表於 2016-3-29 23:11:00 | 顯示全部樓層
支持!!!
sean2013 發表於 2016-3-30 16:16:04 | 顯示全部樓層
請問棍兄,牙差油希杰問題,多彎細彎埸,是不是用希油較合適?
 樓主| stickking 發表於 2016-3-30 17:56:43 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2016-3-30 16:16
請問棍兄,牙差油希杰問題,多彎細彎埸,是不是用希油較合適?

通常都係,但希都要有程度,要睇下你自己本身的楂法係點,如收油轉彎的,希油計大約2000-4000,俾油轉的,希油計大約4000-5000
sean2013 發表於 2016-3-30 18:23:51 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-3-30 17:56
通常都係,但希都要有程度,要睇下你自己本身的楂法係點,如收油轉彎的,希油計大約2000-4000,俾油轉的 ...

咁一般 你入幾多最常用,果幾個場黎計

樓主| stickking 發表於 2016-3-30 19:21:12 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2016-3-30 18:23
咁一般 你入幾多最常用,果幾個場黎計

Jv 我未玩過,但我諗大場大彎咬呔應可用到10000以上,pyc咬地時用5000-7000,唔咬用2000-4000左右
sean2013 發表於 2016-3-30 21:28:51 來自手機 | 顯示全部樓層
另外油壓油前後應該點先為之啱?希杰既作用?
brianych 發表於 2016-3-31 00:06:53 來自手機 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-3-30 19:21
Jv 我未玩過,但我諗大場大彎咬呔應可用到10000以上,pyc咬地時用5000-7000,唔咬用2000-4000左右
...

咁你得閑要去 JV 玩吓啦,雖然麻煩啲。小強兄有時都上去玩。星期二,四晚多快車呀P.S. 你唔上去玩我哋邊有 setting抄教吓。
 樓主| stickking 發表於 2016-3-31 00:20:34 來自手機 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2016-3-30 21:28

一般都會用前杰小小,差5度左右,用意係因入彎或高速轉向時,因重量轉移問題,大部分重量去到車頭,所以用杰D等佢落得慢D, 尾又點解要用希呢,係因為有尾toe in ,因toe in 另整個尾supension 向上動作會慢左,所以要用希一點平衡返,油夏天我通常用頭ae37.5尾ae32.5冬天常用32.5,尾30,我常用缩心的,無咩時候用彈心
 樓主| stickking 發表於 2016-3-31 00:20:58 來自手機 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2016-3-30 21:28

一般都會用前杰小小,差5度左右,用意係因入彎或高速轉向時,因重量轉移問題,大部分重量去到車頭,所以用杰D等佢落得慢D, 尾又點解要用希呢,係因為有尾toe in ,因toe in 另整個尾supension 向上動作會慢左,所以要用希一點平衡返,油夏天我通常用頭ae37.5尾ae32.5冬天常用32.5,尾30,我常用缩心的,無咩時候用彈心
 樓主| stickking 發表於 2016-3-31 00:25:56 | 顯示全部樓層
brianych 發表於 2016-3-31 00:06
咁你得閑要去 JV 玩吓啦,雖然麻煩啲。小強兄有時都上去玩。星期二,四晚多快車呀P.S. 你唔上去玩我哋邊 ...

甘我帶支遙控去玩你架車得唔得呀,最多我帶幾粒電去啦
kevin-ysl 發表於 2016-3-31 09:42:24 | 顯示全部樓層
先多謝stickking大佬先!!!
pixmaRC 發表於 2016-3-31 11:55:40 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-3-31 00:20
一般都會用前杰小小,差5度左右,用意係因入彎或高速轉向時,因重量轉移問題,大部分重量去到車頭,所以 ...

油壓做縮心有D難度, 有時得有時吾得
有咩辦法可以減低難度?
請指敎下
kitkitrc 發表於 2016-3-31 13:29:33 來自手機 | 顯示全部樓層

棍兄見你好多次想問你是不是全識車手呢
sean2013 發表於 2016-3-31 14:43:21 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-3-31 00:20
一般都會用前杰小小,差5度左右,用意係因入彎或高速轉向時,因重量轉移問題,大部分重量去到車頭,所以 ...

其實仲有好多問題,多謝stickking兄肯教路,最困擾既差速,油壓,防傾桿,呔,胆,希望逐一指導下

點樣先可以你地比賽咁D彎咁靈活?
出入彎都好快,現在小弟常遇到係入彎前要收油,出彎就西左D出去,應點set?

油壓做縮心彈心既作用同反應?

防傾桿到底作用何在,試過拆除都唔覺其作用,前粗後幼會點? 前幼後粗又會點?

前toe out 多會點? 好D彎?

camber 前后負一?負二?

呔胆既軟硬其作用?軟好呆?硬好靈?

小弟玩BD7  4.5T 都做唔到D師兄13.5T果種快同好彎 請指教
nel3838 發表於 2016-3-31 15:11:37 | 顯示全部樓層