RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: batcat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

非常開箱文 Porsche 959 Rally (2016 元旦日updated)

965 發表於 2015-12-23 10:55:48 | 只看該作者
You hv to pay first...from their site.

可以上去睇完,即刻網上比錢,攞貨。
solid 發表於 2015-12-23 12:25:22 | 只看該作者
Thx 師兄
peter7 發表於 2015-12-23 17:46:12 | 只看該作者
師兄真係毒,我今日都買咗一部加燈set
 樓主| batcat 發表於 2015-12-24 07:05:16 | 只看該作者
peter7 發表於 2015-12-23 17:46
師兄真係毒,我今日都買咗一部加燈set

恭喜,賀喜。
3rock3rock 發表於 2015-12-24 12:52:42 | 只看該作者
how about play together in JV
965 發表於 2015-12-24 14:38:27 | 只看該作者

好好玩,千二蚊吾洗真係比 double 都冇部車近!真實 Size 係近 1:9, 同 Kyosho DRX 咁上下大,但 DRX 個 Shell 到吾止千二。。。   

轉向太小太慢,我諗係 JV 吾得,始终係 越野車 。。。

我行排 5200mah 既平3s 己 OK ...速度啱啱好,stock setting 冇问题。。再快 d 可能要要改野。。 都係果句,千幾蚊,有市場上面最正最 sexy 最 legend 既 Rally body, 又係正品牌 Carisma, 又吾洗驚好似 Traxxas 咁化學,真係超值!
kty1353 發表於 2015-12-25 09:30:16 來自手機 | 只看該作者
樓主like個部Audi offroad 都好正,但底盤似onroad
kty1353 發表於 2015-12-25 09:32:18 來自手機 | 只看該作者
965兄,traxxas如何化學呢? 我見佢大多既車超過8成物料都係以膠為主
 樓主| batcat 發表於 2015-12-25 10:05:52 | 只看該作者
kty1353 發表於 2015-12-25 09:30
樓主like個部Audi offroad 都好正,但底盤似onroad

原理跟老孖 TT02係一樣,一架多用。  架Audi 同TT02也相似,同是高效益主流設計。  Rally 能力與buggy 比亦屬「有限公司」級,但是走像真路缐⋯⋯有興趣可以去呢樹 http://www.carisma.com.hk/catalog/product.php?cid=1_9_21。看看。
 樓主| batcat 發表於 2015-12-25 10:30:03 | 只看該作者
965 發表於 2015-12-24 14:38
好好玩,千二蚊吾洗真係比 double 都冇部車近!真實 Size 係近 1:9, 同 Kyosho DRX 咁上下大,但 DRX 個 Sh ...

同意師兄所說的轉向較慢,3S 夠強⋯⋯我花上幾天研究解決方案。  咩都吾重要,最緊要好玩。

另外Traxxxx  跟959設計取向有點不同,一個六成像真,四成越野; SC 講求九成幾跑跳碰之能,要夠戰鬥力! 買959 的我想要享受的應該是其走姿,動態展示的欣賞,飛沙走石,塵土飄楊的美態。
 樓主| batcat 發表於 2015-12-25 10:39:15 | 只看該作者

這個算是暫時我架959 戰鬥模式⋯⋯花上了好幾晚先至研究好個製作方案,針對性改善架車架跑平路上出入灣能力。
1- 換了那條陽春様的servo 推桿模組連servo 臂,用意加大轉向角度。   2-  DIY 自製防傾桿 anti roll bar ,原料來自老孖 TA系列。 注意:要求有一定工藝水平及工具方可以完成。
3- 改用有型又靚仔大口徑 85mm G made damper set 配 hard spring set。
(注意:廠方膠避震機質量非常之不錯,我在別一架M40 buggy 測試,又跑又跳幾排電後,完全唔覺有變形、漏油。)
4- 改用孖星車殼柱,升高車身。 原廠 approach 低矮-型! 不過我都係喜歡升高了的959 ,有rally feel 嘛。

樓主| batcat 發表於 2015-12-25 10:40:55 | 只看該作者
3rock3rock 發表於 2015-12-24 12:52
how about play together in JV

Good idea, but I guess most of "man" may not be get time to race during Xmas time, especial for family Man.  May be next month.
wingk960 發表於 2015-12-25 11:18:44 | 只看該作者
1/10 RALLY係香港難搵,,但我又只喜歡RALLY個重入彎形態.
真係好正..
kty1353 發表於 2015-12-25 11:48:49 來自手機 | 只看該作者
batcat 發表於 2015-12-25 10:05
原理跟老孖 TT02係一樣,一架多用。  架Audi 同TT02也相似,同是高效益主流設計。  Rally 能力與buggy 比 ...

哈哈,我比較中意純正offroad車+底盤,因為我喜歡睇offroad車既各條獨立避震互相同A臂配合個種動態感
chilebb 發表於 2015-12-25 13:43:14 來自手機 | 只看該作者
想問,前后避震是否都是 100mm? Thx
 樓主| batcat 發表於 2015-12-25 16:10:18 | 只看該作者
chilebb 發表於 2015-12-25 13:43
想問,前后避震是否都是 100mm? Thx

非也,
Standard 959 = F 83 / R 86
peter7 發表於 2015-12-25 21:53:09 | 只看該作者
我反而想攪下個外觀,令佢更像真
chilebb 發表於 2015-12-25 22:37:45 | 只看該作者
batcat 發表於 2015-12-25 16:10
非也,

Thanks
改左前后避震,再改長了 Servo horn,推頭改善好多!
在停車場試完3s, D 街坊灣,甩尾入,介乎失控與受控之間,爽死了

怕醜草 發表於 2015-12-26 01:40:10 來自手機 | 只看該作者
其實  http://h5.m.taobao.com/awp/core/detail.htm?id=525270582165&toSite=main
yesken 發表於 2015-12-26 02:37:13 | 只看該作者
batcat 發表於 2015-12-25 16:10
非也,

Ching, 咁你支g made 用幾長?