RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: X-POWER
打印 上一主題 下一主題
收起左側

號外: 觀塘車場(RCPHK)正式開放喇!!! Our new opening hours

rcphk 發表於 2015-9-9 21:54:31 | 只看該作者

非常多謝各方好友對本場嘅支持,興趣及鼓勵.  本場使用日本京商原廠Mini-Z Grand Prix Circuit鋪砌賽道.  由於含矽膠油膠胎會殘留矽油於賽道表面, 令traction大大減低, 亦令賽道極難清潔, 所以禁止使用所有含矽膠油胎.  歡迎使用純橡膠胎及海棉胎.  

藉著呢個機會順便跟大家分享下一啲常見問題.
1. 橡膠胎定海棉胎好啲?
- 其實唔一定話邊種好啲. (包括含矽膠油胎,我地禁止使用並不代表佢唔好,禁止原因以上已解釋.) 或者我地可以從一啲事實講下兩者分別.
♣        海棉胎比橡膠胎抓地力高 (以RCP賽道講. 或以冇矽膠油佈滿表面嘅地毯來講), 所以用海棉胎車速更高.
♣        棉胎比膠胎襟用 – 一套棉胎可玩40+排560mAh鋰電, 膠胎8至10排電左右胎紋差不多冇曬,變光頭,玩到15-20排電都非換不可. 換個角度講,棉胎由頭玩到尾,traction變化不大, 膠胎8-10排電後跌watt厲害.
♣        棉胎唔使自己貼軨, 但冇得換軨.
♣        棉胎須要定時調車高, 因為車胎會愈跑愈薄.  膠胎其實都會被不斷磨薄, 只係時間較長, 而一般情況下未到要調車高前早已換新胎.
♣        棉胎連Rims一套街價約$90-$130
♣        膠胎一套$40-$60, Rims一套約$40-$50

建議:
o        想玩快車, 操控穩定啲,易揸啲,用海棉胎.
o        想慢啲(其實都唔會慢, 只係唔夠棉胎快), 操控想像真啲,用橡膠胎.

待續...
mary123 發表於 2015-9-10 13:07:05 | 只看該作者
師兄,其實你講牛角尖都幾串,但你又幾對,我驚你得罪兩个場的人,都幾好笑
dick8746 發表於 2015-9-10 13:21:40 來自手機 | 只看該作者
人地都不知幾和諧,你担心下自己好過啦。
200sxsr20 發表於 2015-9-11 02:49:46 來自手機 | 只看該作者
mary123 發表於 2015-9-8 21:31
兩位場主大老,上面D人笑你地牛角尖真可憐????收家!!!!!!!

上面d人? 請問邊度係上面? 而邊度係下面? 點解個帖講左咁耐, ``上面d人'' 冇一個出下聲撑你?
ZeroKwok 發表於 2015-9-11 03:08:23 | 只看該作者
rcphk 發表於 2015-9-9 21:54
非常多謝各方好友對本場嘅支持,興趣及鼓勵.  本場使用日本京商原廠Mini-Z Grand Prix Circuit鋪砌賽道.  由 ...

謝謝分享!
200sxsr20 發表於 2015-9-11 03:10:53 來自手機 | 只看該作者
mary123 發表於 2015-9-10 13:07
師兄,其實你講牛角尖都幾串,但你又幾對,我驚你得罪兩个場的人,都幾好笑 ...

我第一次聽過一個車場制定規則會得罪其他車場囉, 如果用海綿呔會得罪人, 用胶呔又得罪人, 咁大家跑飄移呔算啦。
ZeroKwok 發表於 2015-9-11 03:17:04 | 只看該作者
200sxsr20 發表於 2015-9-11 03:10
我第一次聽過一個車場制定規則會得罪其他車場囉, 如果用海綿呔會得罪人, 用胶呔又得罪人, 咁大家跑飄移呔 ...

只跑條鈴最好
mary123 發表於 2015-9-12 10:59:12 | 只看該作者
不如直接D,5好兜圈,禁止玩B廠全件令件和車因他直係好5得
AFminiz1 發表於 2015-9-12 12:01:14 | 只看該作者
mary123 發表於 2015-9-12 10:59

好似除了你,以上100多個post都冇人話B廠啲嘢唔得,這個場亦歡迎客玩B廠的車,看來師兄對B廠真是很不滿,不如你另開post討論啦!
cptkirk9 發表於 2015-9-12 13:16:38 | 只看該作者

直係好5得?
唔通要灣先至得?
sum 發表於 2015-9-12 13:19:40 來自手機 | 只看該作者

你都唔係好得,快啲入廠維修下
bumper 發表於 2015-9-12 13:52:06 | 只看該作者
睇來睇去都唔明123嗡乜
mary123 發表於 2015-9-12 15:10:53 | 只看該作者
恭喜!!,你買多D  B 廠D野啦!!多謝你支持B廠!!!,好假呀!!!!!
batcat 發表於 2015-9-12 19:31:19 | 只看該作者

多謝塲主攪個靚塲出來,的確好玩,nice track, 大家玩得好有禮。  今日有機會與各車種同場走走,已經知道我架GT24B 有咩欠缺,改之再上。  另外多謝一 位好nice既師兄借架xpower 車仔一試,真係好似給毒一樣⋯⋯一試就毒死我了。

GTRTam 發表於 2015-9-13 05:35:47 | 只看該作者

圖片分享玩過好得嘅mini cars & parts. 這個年代玩mini parts, 冇乜邊個牌子真係好唔掂, 就算真係唔得, 我諗大部份都可以退換甚至退款.間中有D part唔太順太fit位覺得可以理解, 就算Kyosho出的我買過3枝同款油壓都有一枝都唔太順, 原裝跟車牙差珠差kingpin等moving parts都要撞手神有時順有不順.
或者係因為我年代認真玩過的人個個都識得自己動手執執佢, 1/10大車亦然, 何況重咁細.
這個年代可能要即食的, 同情及理解.

kcliu02 發表於 2015-9-13 12:33:05 來自手機 | 只看該作者
前日上左觀塘場見識一下,太早冇咩人玩。老細好nice,重借左架IDT我玩一陣,架車重心好低好靈敏,有Turbo功能,個有感摩打一落brake架車就可以急停,跟玩開嘅mini-z係唔同層次。  玩番我架MA020,膠地原來咬得咁交關,另外係我車身set 得唔夠低,加上用錯太咬的頭胎,結果反車多過玩車。
rcphk 發表於 2015-9-13 12:43:29 | 只看該作者
Sep 13 星期日車場休息一天
由於場地緊急維修,9月13 星期日車場休息一天,不便之處,請諒。
Yoda 發表於 2015-9-13 15:20:15 | 只看該作者
Thank You Master GTRTam!!!!!! Very Professional Information sharing!!!!!!!!  
sum 發表於 2015-9-13 16:13:49 | 只看該作者
kcliu02 發表於 2015-9-13 12:33
前日上左觀塘場見識一下,太早冇咩人玩。老細好nice,重借左架IDT我玩一陣,架車重心好低好靈敏,有Turbo功 ...

多啲黎玩下,做個朋友
ZeroKwok 發表於 2015-9-13 18:47:03 | 只看該作者
kcliu02 發表於 2015-9-13 12:33
前日上左觀塘場見識一下,太早冇咩人玩。老細好nice,重借左架IDT我玩一陣,架車重心好低好靈敏,有Turbo功 ...

歡迎多來車場玩車