RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: X-POWER
打印 上一主題 下一主題
收起左側

號外: 觀塘車場(RCPHK)正式開放喇!!! Our new opening hours

cptkirk9 發表於 2015-9-4 17:39:44 | 只看該作者
mary123 發表於 2015-9-4 17:24
因為有某个埸講海棉磨爛地毯5比某D人玩,
跟以上説法如果係真的,一樣可以磨爛Rcp,?????我都係照道理講5 ...

We're using the Kyosho RCP track for almost three years. Although some high speed corners have a little bit worn off, the whole track is still in a very good condition.
GTRTam 發表於 2015-9-4 17:39:56 | 只看該作者
跟以上説法如果係真的,一樣可以磨爛Rcp,?????我都係照道理講5 ...

就這樣吧, 詳細的你可再問問有關車場.
至於RCPHK, 可跑foam 及 100% Rubber膠呔 i.e. PN RCP, ATM RCP, Kyosho rubber tires.

而不可跑含Silicium膠呔, 因Silicium會積於RCP, 令foam及rubber tire不咬地, 就是這些簡單的道理, 不要想得太多.
200sxsr20 發表於 2015-9-4 18:16:05 來自手機 | 只看該作者

如果海綿呔磨爛RCP,場主一早就禁啦。
可以解釋一下,何謂“照道理講”,什麼道理?
mary123 發表於 2015-9-4 21:57:43 | 只看該作者

MR-03人

MONSTER 重有PN,GPM,膠太又比5比玩呀!!!,請查清楚D先。哈哈!!,冇野講啦

casper 發表於 2015-9-4 23:16:18 來自手機 | 只看該作者

恭喜喇,努力為車友提供多一個選擇,記得多年前,有人出過用 kyosho 原裝RCP地既track,大家都係得個“恨”字,因成本好高,而且大家都知攪車場跟本就冇可能有錢賺,真係揾鬼做~
估唔到今日香港終於都有,仲要係全港最大,我相信一定係各車友之福,車場攪手,加油呀~
AFminiz1 發表於 2015-9-4 23:50:03 來自手機 | 只看該作者
casper 發表於 2015-9-4 23:16
恭喜喇,努力為車友提供多一個選擇,記得多年前,有人出過用 kyosho 原裝RCP地既track,大家都係得個“恨” ...

完全同意,短短3天,這個post已有3500個visits,大家一定支持。
200sxsr20 發表於 2015-9-4 23:57:22 來自手機 | 只看該作者
mary123 發表於 2015-9-4 21:57
MR-03人

MONSTER 重有PN,GPM,膠太又比5比玩呀!!!,請查清楚D先。哈哈!!,冇野講啦

你咁强調及介意d呔有油,有懷疑的話不如你自己訂一套PN呔,monster呔及GPM呔,然後攞去化驗,再開另一個帖將化驗報告公怖吧,口講冇用。
從miniz面世以來,就本地都起碼有5個牌子出過蚊車呔,Atomic,Xpower,3Racing,IMI,GPM,有d已經停產,如果你有心為香港蚊車界出少少力,你咪全部買番來做化驗吧。PN呔有分RCP版及Carpet版,都要外國訂,GPM呔一早已經停產,
你既然咁樣問,你係咪三種呔都有?如果你冇但又買唔到既呔,咁你點解又要問?你代邊個問?你有monster嗎?monsters跟車套呔唔係京商呔嗎?
prodanny 發表於 2015-9-5 00:00:49 | 只看該作者
好消息! 一定支持!

200sxsr20 發表於 2015-9-5 00:11:17 來自手機 | 只看該作者
MR-03人

你既然響呢度提左咁多意見,肯定對RCPHK車場很有興趣,我覺得你可以同車場既人提意,你去做車呔檢查員,檢查呔既人一定非常執着同非常介意d呔有油既人,你肯定勝任,以後落場既每一部車每一條呔都由你檢查,又仔細又公平。
svhk 發表於 2015-9-5 00:13:28 | 只看該作者
MR-03人

膠太老公姓膠,佢地生咗個囡,個囡叫膠膠,之後嫁咗個老公姓on.....(歡迎接龍)
mary123 發表於 2015-9-5 16:29:53 | 只看該作者
你同2个埸D人講提供化驗報告先可在工房內貼出禁止玩膠太和海棉太,如冇即5可以禁止人玩?有勞師兄!!!!!!
JKC710 發表於 2015-9-5 20:33:59 | 只看該作者
mary123 發表於 2015-9-5 16:29
你同2个埸D人講提供化驗報告先可在工房內貼出禁止玩膠太和海棉太,如冇即5可以禁止人玩?有勞師兄!!!!!! ...

呢樣野係你提出黎, 好應該由你推行.
如果唔係就請省點, 即係收皮
ZeroKwok 發表於 2015-9-6 15:20:03 | 只看該作者
恭喜喇,努力為車友提供多一個選擇,記得多年前,有人出過用 kyosho 原裝RCP地既track,大家都係得個“恨” ...

所以搞RCP HK個場主對迷你車的熱誠!熱愛!真是值得尊敬!
Pinger 發表於 2015-9-7 12:54:20 | 只看該作者

上星期日, 上左去, 車場地方好幹淨, RCP地 又好平, 好好跑
有Ching 玩 Buggy, 主要都係 Xpower , 真係好快好定!!
200sxsr20 發表於 2015-9-7 18:27:52 來自手機 | 只看該作者
你同2个埸D人講提供化驗報告先可在工房內貼出禁止玩膠太和海棉太,如冇即5可以禁止人玩?有勞師兄!!!!!! ...

在這個帖裏,由頭到尾只你一位神奇人物不段地提關於呔既事,亦只有你咁熱切關注呢方面既問題,咁咪由你同香港所有蚊車場場主提出要求對車呔進行化驗囖,我亦都好有興趣想知d場主聽完你既提意,會比d咩反應你。祝你好運。
AFminiz1 發表於 2015-9-7 20:18:17 | 只看該作者
AFminiz1 發表於 2015-9-4 23:50
完全同意,短短3天,這個post已有3500個visits,大家一定支持。

超過4500 個visits 啦
ZeroKwok 發表於 2015-9-7 23:39:49 | 只看該作者

都唔明你咁大個人扭乜?!每個場都有自己場地的規矩啦, 各個場主要求在自己的場地用相關物料的車胎, 一定有對場地保養的好處吧!才這樣要求到該車場玩的朋友跟隨。街客去到那個場玩, 咪跟該場規矩玩囉!!!你就偏偏要搞對抗, 問地毯場要玩海綿呔, 去到RCP場就要玩矽膠呔!場主和一些資深車友解釋了一輪, 你又要再扭, 扮唔明?!若你真的唔明!你的理解能力真係極度有問題了吧!!!若你真的理解力有問題, 唔會怪你的, 你認就得了!我相信大家非常樂意幫忙。若果你是借題發揮去暗示每個場地的不是!!!請直接點說明, 咁大個人不要轉彎抹角??!!
Yoda 發表於 2015-9-8 00:45:42 來自手機 | 只看該作者
有Mary 師兄係樹, 過萬view 好easy, 唔該曬Mary 師兄, 日日幫呢個Topic 排位上頂, 你呢位車場槍手真係好幫手, 化驗報告呢家嘢世俗嘢嚟㗎姐, 信唔過, 我係你就開個Topic 問晒每個車場, 我老實話你知, 你已經有一班fan 屎,你肯問實有人支持你, 你講呔果D問題大把人想知, 咪當比個機會大家學吓嘢囉. Mary師兄好嘢!!!!!
kcliu02 發表於 2015-9-8 09:56:41 來自手機 | 只看該作者
其實外國討論區 mini-zracer forums都有講RCP好難清理D積,所以大部分RCP場都唔比用有silicon成份的膠胎。大家search下internet就揾到。
svhk 發表於 2015-9-8 11:13:58 來自手機 | 只看該作者
不斷地轉牛角尖,放開唔到,其實係好可憐!