RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12890|回復: 66
收起左側

打風最佳節目,砌 EB48.3

blackshark3 發表於 2015-7-9 19:18:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新鮮熱辣
cmm512 發表於 2015-7-9 19:24:23 | 顯示全部樓層
Annie268 發表於 2015-7-9 19:44:40 來自手機 | 顯示全部樓層
Very good..
cmm512 發表於 2015-7-9 19:50:18 | 顯示全部樓層
有無開箱相睇呢
Chungyin3610 發表於 2015-7-9 20:51:25 來自手機 | 顯示全部樓層
good..
724811 發表於 2015-7-9 22:30:04 | 顯示全部樓層
快快加圖
 樓主| blackshark3 發表於 2015-7-10 12:04:41 | 顯示全部樓層

開盒包裝一貫係每一步獨立一包,非常方便。Tekno係砌咁多車中最好砌嘅其一,parts準,包裝方便用家,砌圖紙清楚,係好砌到笑嘅車。

第一part砌牙差,牙差同舊款一樣冇變,但好似個牙差殼個模改咗小小,藏o ring個位深咗,個口位好滑好平唔使加工,但我都係落silicon封口確保唔漏。膠料一貫高水準。唔想扭到手軟嘅電批係必需。我唔跟廠setting,行5/7/3。砌完倒轉擺咗一晚,冇漏
roywai1682 發表於 2015-7-10 13:22:14 | 顯示全部樓層
請問師兄在何處入手? 幾錢? 謝謝!
DLAM 發表於 2015-7-10 13:26:31 | 顯示全部樓層
師兄,十分期待你的試車包膠
GTBB 發表於 2015-7-10 13:35:35 來自手機 | 顯示全部樓層
平實嘅装車報告, 讚! 吾會一味show off D option灑命。
Nori 發表於 2015-7-11 00:14:51 | 顯示全部樓層
枝綠油系邊買禁大枝?
 樓主| blackshark3 發表於 2015-7-11 00:25:33 | 顯示全部樓層
GTBB 發表於 2015-7-10 13:35
平實嘅装車報告, 讚! 吾會一味show off D option灑命。

我又唔係好似某啲師兄咁乜嘢香港第一㗎呀,首版呀未出街呀咁。香港咁多高人,係又點,唔係又點呢?
至於補品,我都鍾意㗎,但講真Tekno真係唔使點補。
去番砌車
跟住砌前後波箱,砌咗頭先到尾。波箱殼好似冇變,裝大bearing嗰兩塊薄介子好多車手都話裝唔到,有啲仲話搞到隻薄介子孿晒都涉唔落,其實喺bearing位搵把戒刀刮刮啲水口,就順利放得落。Tekno波箱有樣好係封密嘅,斜牙落多啲油都唔怕。
跟住頭波箱就上油壓神主牌,呢樣係全新設計。新車一個改動就係油壓全部加長,頭油壓用48.2尾嗰條,尾就用truggy嗰條,所以頭尾油壓神主牌都好高,放落48.2比高一橛。
跟住砌尾波箱,上尾油壓神主牌(又係全新設計),然後就新設計嘅low profile風翼架。呢個新款風翼架好處係小好多parts,舊款架長啲同駁位多我玩咗3個月就責孿晒,換咗新款好似硬淨啲。
然後就砌尾A臂同upright。呢一部嘅parts除條antiroll bar、camber link同條狗骨軸外差唔多所有parts都係新設計。首先前後下hinge pin座由以前橢圓形嘅insert轉咗方型,好處係setting由以前嘅5個位變咗25個位。下A臂,泥擋同upright都係新設計,下A臂封晒底,4mm pin位順滑唔使好似説明書講要搵枝4mm鑽加工。値得贊係droop screw改咗,以前要反轉車set droop,新款粒冬菇螺絲改咗另一邊都有2mm 6角位可以唔使返轉車set droop,値得一贊!加埋新A臂droop screw位凹入嘅,唔要droop粒螺絲全入都唔會底板磨住,減低底板droop screw位磨蝕機會。
後antiroll bar改咗用2.4mm (以前係2.6mm)。
upright geometry改咗,hinge pin得返一個,但hinge pin位有兩粒機米上住條軸,減低虛位。wheel hub改咗偷輕款,但實際上作用唔大。

樓主| blackshark3 發表於 2015-7-11 00:30:39 | 顯示全部樓層
Nori 發表於 2015-7-11 00:14
枝綠油系邊買禁大枝?

呢隻係SF3,我喺亞蘇士做嘅朋友話我知其實就係佢地枝錄油。美國買唔貴,我冇記錯一舊水港幣唔使。其實呢啲shock seal greese仲有其它好用又抵過小牙糕裝嘅產品,上A Main check吓啦,有隻黃色嘅聽講幾好㗎
965 發表於 2015-7-11 16:56:50 | 顯示全部樓層
正!
 樓主| blackshark3 發表於 2015-7-12 16:20:15 | 顯示全部樓層
跟住輪到砌頭A臂同轉向。呢一部嘅parts大部份都係新設計。首先發現係C座同steering block hinge 位全部有機米上住條軸,減低虛位。砌C座留意kingpin同下hinge位兩粒螺絲長短差小小(kingpin要短啲),唔好搞錯。C座係現時新款車都用嗰種轉向offset設計,應該會令轉向感覺靈啲。頭A臂pin位就要要搵枝4mm reamer加工。頭antiroll bar一樣改咗用2.4mm (以前係2.5mm)。
跟住砌成份轉向組件,成組嘢冇變。轉向組件切好後就連接成份頭波箱,個轉向碼我用咗KKPit金屬補品,係貪靚啫,其實原裝夠晒。

跟住成份頭就收落底板,塊底板冇變,一貫Tekno窄設計令架車好轉,但因為呢塊底板冇其它1/8 buggy闊底板咁喺邊位有骨,架車又冇2樓,所以行車時塊底板其實一路前後摺緊,咁樣有兩個問題。首先,如果照用原裝前後車殼柱去裝殼,會發現好快頭殼窿位爆晒,因為個殼頂唔住㗎車跳緊時塊底板前後摺嘅力。所以我唔用頭殼柱,改喺兩邊用魔術貼固定個車殼,咁就唔會爆殼,個殼亦黐得實,未甩過。第二係,雖然架車有3個補強碼去加強底板前後,但就算三個都用晒底板都後摺,但會頂得住唔會責孿底板。最衰係鬆咗中同尾補強碼我試過會令架車轉啲,但咁做會換來塊底板好容易喺後波箱同中波箱之間因跳jump嘅力責到孿咗,一孿咗就要使8舊買過新底板,所以我三個碼用齊,情願用其它setting 就。

頭bumper係新款冇咗底下防磨底板嗰橛,但我唔鍾意呢個設計,下次入倉買番舊款用。

跟住砌中波箱。中波箱係全新快拆設計,而家鬆4粒螺絲可以攞中差出嚟,唔同舊款要拆餐懵。但Tekno跟車套快拆設計中波箱件唔係全金屬,淨係摩打座嗰邊係金屬,要全金屬就要俾多啲錢。

跟住上埋全份尾落底板,尾我落咗DE塊保護膠,減低磨蝕尾底板。

cmm512 發表於 2015-7-13 22:26:59 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄請問一下的,塊DE 底保護膠系邊樹買到架?
 樓主| blackshark3 發表於 2015-7-13 23:34:08 | 顯示全部樓層
cmm512 發表於 2015-7-13 22:26
師兄請問一下的,塊DE 底保護膠系邊樹買到架?

倉有,或者喺Tower訂
cmm512 發表於 2015-7-14 13:23:31 來自手機 | 顯示全部樓層
收到
wingkuen 發表於 2015-7-18 18:53:26 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄,仲有咩要補補架。小弟都被毒訂左架。唔該師兄
 樓主| blackshark3 發表於 2015-7-18 19:49:45 | 顯示全部樓層
師兄,Tekno一向真係唔使點補,個人建議買Tekno隻金屬servo臂加DE後底板保護膠夠晒