RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11730|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FERRX 加航拍相機 SJ4000或SJ6000決定 (價格相差一百元)

cs1 發表於 2015-2-28 00:02:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| cs1 發表於 2015-2-28 00:04:06 | 只看該作者
SJ4000

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| cs1 發表於 2015-2-28 00:15:30 | 只看該作者
原定 SJ-6000 , 因價格相差不大 , 同樣有wi fi 設定  , 唯 SJ-4000 , M0N 為1.5寸 , SJ-6000 達 2 寸 ( M0N ) 顯示屏,

但店員認為 SJ -4000 效果色差較好 .     

大家會揀 SJ4000 或比多小小買 SJ6000呢?
isaac006 發表於 2015-2-28 00:17:38 來自手機 | 只看該作者
其實好多人都唔知,如果你去佢官網睇係冇sj6000架,同埋佢全部機都有佢個logo,你相嗰隻得個 Wi-Fi logo,一睇就知係老翻 www.sjcam.com
 樓主| cs1 發表於 2015-2-28 00:30:18 | 只看該作者
.SJ6000 Wifi VS Sj4000 wifi Underwater .

https://www.youtube.com/watch?v=AjRveTLUjlA

樓主| cs1 發表於 2015-2-28 00:49:25 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-2-28 00:17
其實好多人都唔知,如果你去佢官網睇係冇sj6000架,同埋佢全部機都有佢個logo,你相嗰隻得個 Wi-Fi logo, ...

我考濾這裏師兄意見後之後先作決定 .

1 ) 耐用性防水性及口啤 .

2 ) W i  F i  接收距離可以遠小小 .

3 ) 色彩豐富層次較好 .

4 ) 貴小小用行貨 , 畫面大小小 .

5 ) 間中玩樂游泳與小孩玩樂享用 .
asaq-wong 發表於 2015-2-28 01:09:38 | 只看該作者
最靚畫質應該係sj4000冇wifi版, 不過無wifi版又有好多款chipset...
khho01 發表於 2015-2-28 01:14:44 | 只看該作者
真是沒SJ6000 ...
http://www.sjcam.com/en/
但ー定要買有LOGO ..好多假貨!
maxto 發表於 2015-2-28 01:39:38 | 只看該作者
我都係 FERR X 航拍 , sj4000冇wifi及有wifi版本人都有及用過的,有wifi版係靚啲的
 樓主| cs1 發表於 2015-2-28 10:17:16 | 只看該作者
maxto 發表於 2015-2-28 01:39
我都係 FERR X 航拍 , sj4000冇wifi及有wifi版本人都有及用過的,有wifi版係靚啲的

店主話 SJ 4000 有Wi  Fi  可接收距離高度約 80 呎 <<<    我一般都爬升上 100 -180呎以上 , 避開大樹拍高空景物 .

至於 FERR X 原裝控 / 及飛行器 , 冇改之下又可否飛 1 KM 距離呢 ?   

maxto 發表於 2015-2-28 14:37:52 | 只看該作者
FERR X 原裝冇改之下,600距離300高度,老老實實佢套控真係麻麻
maxto 發表於 2015-2-28 14:42:40 | 只看該作者
所以我改咗控
maxto 發表於 2015-2-28 14:49:54 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-2-28 10:17
店主話 SJ 4000 有Wi  Fi  可接收距離高度約 80 呎

唔好開SJ 4000 個WiFi可能會干擾 個控的
defido666 發表於 2015-2-28 15:19:37 來自手機 | 只看該作者
請問各位師兄既freex用邊隻雲台?我用freex2d雲台+sj4000會飛飛下側埋一邊..
 樓主| cs1 發表於 2015-2-28 18:39:29 | 只看該作者
maxto 發表於 2015-2-28 14:49
唔好開SJ 4000 個WiFi可能會干擾 個控的

SJCAM SJ5000 WI FI 又會否好一些  ?

距離 600 M 還是呎 ?  

唔夠控會否自動回航  ( 新機是否一定要上網下載更新調準一次 ) 今曰試放飛行器有飄 , 向前後左右不段偏 .

THANKS.

maxto 發表於 2015-2-28 19:05:38 | 只看該作者
600 M
maxto 發表於 2015-2-28 19:07:28 | 只看該作者
無打定點係會飄,因室外點都有風
maxto 發表於 2015-2-28 19:10:04 | 只看該作者
defido666 發表於 2015-2-28 15:19
請問各位師兄既freex用邊隻雲台?我用freex2d雲台+sj4000會飛飛下側埋一邊..

側埋一邊是跳幾下之後又正常返嗎㓁?
maxto 發表於 2015-2-28 19:11:24 | 只看該作者
defido666 發表於 2015-2-28 15:19

側埋一邊是跳幾下之後又正常返嗎?
 樓主| cs1 發表於 2015-2-28 19:13:13 | 只看該作者

今曰下午首試 FERR X 動態及操控 未能簡單了解定位及GPS , 當然未有上網下載調整功能及升級 ( 要找相熟友人  

幫忙 ) 因試後飛行器未能定位 , 有二位師兄突然走近又拍照又拍Video 自導自拍自演 , 我即時在大片草地相勸不

要走近會好危險 , 佢地話唔怕 , 自己有玩開 .

之後冇人才再試 FREE X 操控 , 飛行器起降爬升力好好 , 像一隻小牛般 , 動力十足似有一定水準設計 , 用的是

原廠槳 . ( 沒有雲台及拍照器下測試基本飛行器功能 ) 所以試盡動態 .

如果有雲台相機 我估一定甩晒報消