RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cs1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FERRX 加航拍相機 SJ4000或SJ6000決定 (價格相差一百元)

mwheel 發表於 2015-3-1 18:55:27 來自手機 | 只看該作者
睇網頁見SJCAM好似出左隻SJ5000Plus,可拍1080p 60fps,咁係同Hero4銀版差不多?
 樓主| cs1 發表於 2015-3-2 01:17:02 | 只看該作者
maxto 發表於 2015-2-28 19:07
無打定點係會飄,因室外點都有風

我買咗紅 / 黑版本 3000MAH 電二件連鋁箱 , 未有調較修正過就試飛 , 我確實未知是否最新版款型號 V2.  3.3  <<<<

我原本考濾  ( 白色 ) 最就型號 , 但店方建議可買紅 / 黑版 , 內肉件是原全一樣 , 飛上半空也不會自動隱形 , 更耐看一點 .

上網看了多次後 , 二個色系於較正及 GPS 定位步姿是不一樣 , 推杆也不一樣 .

我唔知上月所買入  FREEX 係咪最新款可升級版 , 可選無限高及無遠設置更新  ?  

[img=300,180]https://sp.yimg.com/ib/th?id=HN.608012909689439103&pid=15.1&=0[/img]  

[img=300,199]https://sp.yimg.com/ib/th?id=HN.608007137246183572&pid=15.1&\"\"=0[/img]

樓主| cs1 發表於 2015-3-2 01:31:51 | 只看該作者

請問如何改控及在那裡買配件 , 可遥控至多小距離 ?  
 樓主| cs1 發表於 2015-3-2 01:38:38 | 只看該作者
MY  FREEX  

登錄/註冊後可看大圖
  <<<<<< V2 . 33 NEW MODE ???
abyss 發表於 2015-3-2 02:53:56 | 只看該作者
VER 1 or 2 外表看不到
其中一個分別是
新 VER 2 版本會銷死在 GPS or RTH MODE 時在地面是不能直接開麼打起飛
如果是這樣就是新 VER2
 樓主| cs1 發表於 2015-3-2 22:14:16 | 只看該作者
abyss 發表於 2015-3-2 02:53
VER 1 or 2 外表看不到
其中一個分別是
新 VER 2 版本會銷死在 GPS or RTH MODE 時在地面是不能直接開麼打 ...

謝謝師兄提點及指敎 , 確實在GPS及RTH之下推左杆拉下推左不能啟動電機 ,  知道係 V2  升級版 , 終於成功用GPS 鎖定操作方向 ,

及 RTH 自動回航 , 今曰買埋 SJCAM SJ4000 , 不加雲台之下準備空檔時拍高空風景 .   暫時未設置升級軟件提升距離及高限提升 ,  

試爬升距離高度不足 120 米就無控 . ( 無法上升 )

樓主| cs1 發表於 2015-3-2 22:36:27 | 只看該作者

FREEX 飛行姿態確實很美 , 價格較合理 , 唯美中不足是欠一個 ON / OFF 設於飛行器作定位設定開關 , 電量

承餘顯示器 , ( 飛行器載上 11.1 V  3000 MAH 電池仍存有小空位令電池在內有機會滾動 ) 引至尾電池門不時

受飛行之中影响撞開了門蓋露出接線 , 整體評價是很好玩及樂趣滿分的航拍系統 , 由其合理價格 .

改用 DJI 9443 OR 9450 槳翼較為安全一點 , 完全不建議太多人行點放飛 .
 樓主| cs1 發表於 2015-3-2 22:45:25 | 只看該作者
該 FREEX  11.1V  3000MAH 電池改用上另購 B3 2S / 3S 义電機 $ 88 .原成义電要 3 小時至  3小時25分鐘 ,

今天測試飽滿電 12.6V 飛行及多次爬升用了 11分鐘 ( 計時器 ) 响鬧 , 電量只降至 11.4V .
markmok1707 發表於 2015-3-2 23:51:26 | 只看該作者
我的5400 電還沒有好好的用上一次
lung14682 發表於 2015-3-3 00:22:39 來自手機 | 只看該作者
請問師兄們,freex 孭 sj4000 無刷雲台玩fpv
要另外加圖傳嗎?
markmok1707 發表於 2015-3-3 03:48:48 | 只看該作者
lung14682 發表於 2015-3-3 00:22
請問師兄們,freex 孭 sj4000 無刷雲台玩fpv
要另外加圖傳嗎?

當然要啦

maxto 發表於 2015-3-3 13:01:14 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-3-2 01:31
請問如何改控及在那裡買配件 , 可遥控至多小距離 ?

寫錯是換了控 devo7

feverx 發表於 2015-3-3 16:51:54 | 只看該作者
今晚入手, 請問C兄一般帶幾多粒電出去玩...先夠喉?
 樓主| cs1 發表於 2015-3-3 17:19:49 | 只看該作者
maxto 發表於 2015-3-3 13:01
寫錯是換了控 devo7

謝謝 maxto  兄指敎 .  

1 ) 請問對飛行器特大 ( 起落架 ) 係咪另配 , 降落安全性會否更平衡隱陣 ?

2 ) 圖傳M0N 可否用內置 SD 咭録取所有飛行數據 ?  

3 ) 除 FREEX 外 >>>>  DJI P2V+ V3 又可否共用這一套圖傳及MON 作使用 ?  

4 ) 雲台要幾錢 ?  是否一定要買 FREEX 專用 雲台 .

5 ) 雲台 + 團傳 + MON 所須費用多小 ? 在那裏有售及更新 ( 改裝 )

有勞 Maxto 多多提點指敎 , 免小弟走多寃(枉)路 . 謝謝^^
maxto 發表於 2015-3-3 17:20:56 | 只看該作者
feverx 發表於 2015-3-3 16:51
今晚入手, 請問C兄一般帶幾多粒電出去玩...先夠喉?

我就4粒
feverx 發表於 2015-3-3 17:33:28 | 只看該作者

Thanks! C兄

feverx 發表於 2015-3-3 17:47:29 | 只看該作者
請問FreeX友有沒有聚腳點?
hcfken 發表於 2015-3-3 23:25:39 來自手機 | 只看該作者
feverx ,我和幾位朋友也是飛freex 的,有興趣約一齊飛啦
hcfken 發表於 2015-3-3 23:47:04 來自手機 | 只看該作者
CS1: (小弟得閒下試吓回答你的問題)1)大起落架較原装腳架安全(冇咁易向前仆) 2)市面有些7吋mon可入sd咭記錄飛行數據 3)可以的. 4)雲台有其他牌子可以用上freex,價錢3xx-800$內(2D雲台) 5)很難回答,毎樣野有平有貴
feverx 發表於 2015-3-3 23:59:03 來自手機 | 只看該作者
hcfken, 好呀……不過等我操熟少少先, 因為從未玩過大機…一陣連你地D機都撞毀埋就唔好la!