RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9899|回復: 53
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[轉發] 航拍機實拍將軍澳「空運」朱古力到淺水灣

desmondluk123 發表於 2015-1-27 10:46:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
https://www.youtube.com/watch?v=bvVu3qfADgw
solaris8x86 發表於 2015-1-27 11:26:52 | 只看該作者
極之不負責任之飛行,更橫越多條高速公路行車缐及維港上空,已轉交民航處跟進,以作出起訴。
fa36 發表於 2015-1-27 11:37:11 | 只看該作者
Good job 跟巨ip上門拉人
soup_soup 發表於 2015-1-27 12:20:29 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-1-27 11:26
極之不負責任之飛行,更橫越多條高速公路行車缐及維港上空,已轉交民航處跟進,以作出起訴。 ...

支持!
cocoaninja 發表於 2015-1-27 15:03:30 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-1-27 11:26
極之不負責任之飛行,更橫越多條高速公路行車缐及維港上空,已轉交民航處跟進,以作出起訴。 ...

solaris8x86 師兄,不好意思,維多利亞港係個 Lei Yue Mun 燈塔以西先係,佢地嗰 crossing 位,係東面。

solaris8x86 發表於 2015-1-27 15:33:28 | 只看該作者

已無所謂,民航處玩具飛機組一向對衣一類無責任飛行非常仇視,並丁祝過我要多做有問題舉報,片內多次飛越本港東區高速公路輸杻及飛近建築物亦係事實。已明顯完全違反指引飛行,現呼籲將軍澳地區之屍兄弟,若發現未能操流利廣東話人仕玩4軸GPS(包括鬼佬或半唐番),應即場制止,若不合作,可用貴機,以神風式玩法將其撃落,以敬效尤。
arigato 發表於 2015-1-27 17:22:17 | 只看該作者
玩低調D, 吾好上載罪證上網,真係出左事大把手尾跟
f6f 發表於 2015-1-27 17:26:06 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-1-27 15:33
已無所謂,民航處玩具飛機組一向對衣一類無責任飛行非常仇視,並丁祝過我要多做有問題舉報,片內多次飛越本 ...

將軍澳己經成為四軸天堂, 每逢周日有好多人玩四軸, 我見過有成十架四軸在天上飛, 你講果個人唔知點找到, 好易點錯相因實在太多人啦.....
solaris8x86 發表於 2015-1-27 17:48:59 | 只看該作者
f6f 發表於 2015-1-27 17:26
將軍澳己經成為四軸天堂, 每逢周日有好多人玩四軸, 我見過有成十架四軸在天上飛, 你講果個人唔知點找到,  ...

有機型,有身才大少,有言語障外,有幾難。
lom1234 發表於 2015-1-27 21:11:11 | 只看該作者
BTW...點解禁遠都重遙控到??
kendcsxaz 發表於 2015-1-27 21:28:39 | 只看該作者
潮流興航拍,或者你都玩過,但航拍達人Sky Frog最近完成一壯舉,經過嚴謹又繁複準備,在小小航拍機上固定一包朱古力,由新界將軍澳飛到港島淺水灣送給朋友,歷時約14分鐘,航程在地圖上直線距離超過10公里。

Sky Frog將短濃縮至2分鐘多上載到YouTube,短片可見小型航拍機由將軍澳站對出空地起飛,並非以直線飛行,多次調整方向,避過小山或高樓,並且會停以及拍攝美麗景觀,最後在淺水灣降落,將朱古力交到朋友手中。

據Sky Frog介紹,這次超長程航拍有多人沿途操作和監察,以確保航程沒有影響飛機航道,以及不會有意外發生。他更撰寫了詳文分享準備過程,並再三提升「拍友」必需小心謹慎,以免發生意外。

詳情請留意《蘋果日報》。
Annie268 發表於 2015-1-27 23:18:24 來自手機 | 只看該作者
Very good
法師傅 發表於 2015-1-27 23:35:55 | 只看該作者
早幾日係屋企附近見倒個相熟差佬 , 佢話叫我地玩四軸0既醒水 , 有幾個區份開左FILE , 嚴打四軸 ,
仲話近排太多人玩 , 開始亂 , 要做D野 !
965 發表於 2015-1-28 01:10:37 | 只看該作者
Wow... That thing is fast..... Or just fast forward video?

Probably illegal to do so??  Sound and look like ABC style.....
solaris8x86 發表於 2015-1-28 01:56:52 | 只看該作者
kendcsxaz 發表於 2015-1-27 21:28
潮流興航拍,或者你都玩過,但航拍達人Sky Frog最近完成一壯舉,經過嚴謹又繁複準備,在小小航拍機上固定一 ...

有趣,頻果日報早幾個月前佔中時用phamtom作商業用途已違法,一個違法嘅報社再去介紹一個違反民航指引嘅鬼佬點點點....唔怪得黎智英屋企要比人搞。
solaris8x86 發表於 2015-1-28 02:05:29 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-27 23:35
早幾日係屋企附近見倒個相熟差佬 , 佢話叫我地玩四軸0既醒水 , 有幾個區份開左FILE , 嚴打四軸 ,
仲話近排 ...

捉能囇啲唔識講中文嘅外國人先,嚟到我哋城市仲4Q維亂飛,入鄕唔隨俗,唔好怪人。
965 發表於 2015-1-28 06:33:20 | 只看該作者
洋鬼子 來架咩?  吾怪得大Q晒....

不過似漢人講番話 wor ....
oasis 發表於 2015-1-28 07:45:12 來自手機 | 只看該作者
老實講!其實如果要拉人,上得天空要拉既,我相信香港大把機友都有機會,何必太激進呢。
oasis 發表於 2015-1-28 07:54:03 來自手機 | 只看該作者
本人立場,為何這麼激進,我明白機主都係分享極限啫,要犯法好多機友一早就给告票呢,香港地玩機冇辦法呢!而且他也有一定技術和信心才實行這以任務。
solaris8x86 發表於 2015-1-28 08:30:53 | 只看該作者
oasis 發表於 2015-1-28 07:54
香港地玩機冇辦法呢! ...

On-9,係人都知我放飛機夠有信心喇,你唔見我去市中心喥飛? 因為一個有責任嘅人會有責任認知,唔會為咗個人名利而做出嚴重危及公衆至命安全行為,香港有唔少屍兄都有衣種自我認知,係我哋城市嘅美德,死鬼佬為求個人明利,嚟到我地城市"揪水",若佢真係咁能想出名嘅,應該死反去佢自己國家搞衣一類"壯具活動",唔能好嚟人哋屋企玩火。衣個死鬼佬,自私到不得了! 仲有,條契弟事前未知會民航處同買保險!

現再次呼籲將軍奧丶富山丶南生圍各屍兄及日常飛行部隊,如發現未能操流利廣東話人仕 (包括鬼佬及半唐蕃),應多留意其行為,若有反坑,應即場義務幹掉,以保證本港市內空域丶駕駛人仕及市民安全。