RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7514|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手250獻醜加求教 ...

amlzeus 發表於 2015-1-11 10:32:04 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手250獻醜加求教 ...

新手先上圖獻醜先:

developer 發表於 2015-1-11 18:01:41 | 只看該作者
你可以試下,完成左個控的 setup 後,再去 Flight mode 個 page, 先 set 佢有 3 段(圖中的右上角),再係個搖控入面 set 佢無段的百份比. 其實好難叫佢 detect 有幾多段,係要慢慢 adjust 個 搖控每一段的比例的
 樓主| amlzeus 發表於 2015-1-11 18:37:14 | 只看該作者
先多謝CHING回覆 ... 呢PART有呀 , 我完成左個控既SETUP之後 , 呢頁個FLIGHT MODE係有3段架 , 不過控上面FLIGHT MODE 個位置走左去GEAR果度 , 跟手我上網查到話要先將控個GEAR同FLIGHT MODE個制車轉云云 , 響非常之不明所意既情況下(估計應該)轉左 , 到CC3D再SET控既FMOD果PART , 終於認到 , 但係就到D方向杆既方向全部反轉哂上去下左去右甘 ... 諗住唔理住 , 著左機先算 , 但SET完之後一樣解唔到鎖 , 個控對隻250好似完全無反應一樣 ...
法師傅 發表於 2015-1-12 15:42:20 | 只看該作者
小機減輕負重 , 其實都唔洗用針插 , 你反而用咁大個 , 攪到好似咩住12支飛彈咁 .....
 樓主| amlzeus 發表於 2015-1-12 16:14:49 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-12 15:42
小機減輕負重 , 其實都唔洗用針插 , 你反而用咁大個 , 攪到好似咩住12支飛彈咁 .....  ...

多謝CHING回覆 ... 哈哈哈 ... 係呀 , 一來純粹個人覺得好睇D , 二來我真係超新手 , 覺得好難控制 , 手指輕輕推推就去到無雷公甘 , 所以一直加野落去 , 希望隻機重小小 , 郁起上黎無甘快 , 唔知甘既方向岩唔岩 ???
法師傅 發表於 2015-1-12 16:30:50 | 只看該作者
amlzeus 發表於 2015-1-12 16:14
多謝CHING回覆 ... 哈哈哈 ... 係呀 , 一來純粹個人覺得好睇D , 二來我真係超新手 , 覺得好難控制 , 手指 ...

你都未加埋鏡頭 , 例如GOPRO !!!
阿昌 發表於 2015-1-12 19:15:31 | 只看該作者
師兄會吾會Set控嗰版未set啱啲方向呀,你去番set控睇啲方向嘅頁面,如果方向錯就剔上面個幾個格仔,啱哂方向先揀arm嘅方法,save咗先可以解鎖架
 樓主| amlzeus 發表於 2015-1-12 21:10:36 | 只看該作者
阿昌 發表於 2015-1-12 19:15
師兄會吾會Set控嗰版未set啱啲方向呀,你去番set控睇啲方向嘅頁面,如果方向錯就剔上面個幾個格仔,啱哂方向先 ...

多謝CHING回覆 ... 試過喇 , 都係唔得 , 研究左成日 , 我覺得好大機會係隻接收同cc3dd線插錯 , 但係搵左成日都搵唔到rx1201同rx601接cc3d既接線圖 , 請問有無ching可以教教路應該點插呢 ??? THX ...

我試過照網上甘講 , 順序插落rx1201既aux1~6 , 一樣d方向亂哂 , 但係rx601除左aux1 , 就係得elev , aile , thro , rudo 同 gear ... 但係cc3d邊條線打邊條真係一頭霧水 ... 唉 ...
developer 發表於 2015-1-13 23:24:16 | 只看該作者

Ching 用 CPPM 定 PWM? 即一條線(CPPM) from receiver 去個 CC3D, 定係每個 channel 一條(PWM)

我用 Frsky receiver 之前用 CPPM(FrSKY D8Rii-plus) 都有咁既問題,後來買換左 (FrSKY V8R7) PWM 就無事
法師傅 發表於 2015-1-14 10:43:38 | 只看該作者
amlzeus 發表於 2015-1-12 21:10
多謝CHING回覆 ... 試過喇 , 都係唔得 , 研究左成日 , 我覺得好大機會係隻接收同cc3dd線插錯 , 但係搵左 ...

CC3D有8條線 ------------------

1-3 > AILE
4 > ELEV
5 > THRO
6 > RUDO
7 > GAIN
8 > PIT
------------------
PS : 我唔係你果隻接收

solaris8x86 發表於 2015-1-14 13:46:10 | 只看該作者
goood!!!!!!
cat5354 發表於 2015-1-14 18:54:29 來自手機 | 只看該作者

我同你情況一樣,devo 10+RX1202set完都係前後左右返轉左,你方向桿打圈轉,轉到隻cc3d粒藍燈快閃個位就係解鎖位,解鎖之後搵反前後左右有錯的话,係控逆轉程式校正。
 樓主| amlzeus 發表於 2015-1-15 01:06:53 | 只看該作者
實在感謝甘多位高手教路 ... 終於 ... OK左喇 !!!

終於可以開始試下用CC3D學飛 ... 真係多得樓上D高手幫忙 , 如果唔係真係唔知要攪幾耐 .... THX ^^

之前用QQ , 真係超級簡單 , 但係用QQ , 感覺就好似玩緊 X4 H107D 甘 , 一放假立即去試下先 ...
takuma 發表於 2015-1-15 19:28:42 | 只看該作者
amlzeus 師兄
想請問你支 devo10黑色版本同白色版本是否一樣功能??
 樓主| amlzeus 發表於 2015-1-15 19:48:24 | 只看該作者
takuma 發表於 2015-1-15 19:28
amlzeus 師兄
想請問你支 devo10黑色版本同白色版本是否一樣功能??

係呀 ... 不過係二手既 , 賣我個人話改左高頻頭同改左個扭制落黎 , 玩航拍會就手D ... BUT , 玩唔夠兩星期 , 我就已經轉左F12E ...
takuma 發表於 2015-1-15 20:29:35 | 只看該作者
amlzeus 師兄....咁f12e有咩功能上比 devo10優勝??
(因小弟到諗住入250玩下)
 樓主| amlzeus 發表於 2015-1-15 21:49:48 | 只看該作者
其實CHING你真係問著人 ... 我都係岩岩先識將控D方向反轉 ...
我新仔黎架咋 ... 所以真係唔識答你 , 最簡單既就係F12E多左個5"電視仔 , 內置5.8G接收 , 圖傳淨係買發射就OK了 ... 整體重量比控+7"電視仔輕 , 同埋左右共有4個扭制可以控制雲台 ... 最重要既係外型先決 , 正所謂唔打得都睇得
TheWolf 發表於 2015-1-15 23:50:16 | 只看該作者
Hi, I hit the same show-stopper as you before.....frustrated....mine is kim240, cc3d, Devo 8s with RX802.
"一直到要SET隻控 , 起初要我跟住佢上下左右郁搖杆都無問題 , 但係一到要郁隻FMOD既時候就出問題 , 點開關都無反應".
How do you fix it by "好不明所意既情況下將個控既GEAR同FMOD調轉左??",
TheWolf 發表於 2015-1-15 23:54:29 來自手機 | 只看該作者
TheWolf 發表於 2015-1-15 23:57:51 來自手機 | 只看該作者