RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: terence0103
打印 上一主題 下一主題
收起左側

parrot bebop / AR Drone 3.0交流

樓主| terence0103 發表於 2014-12-30 16:19:16 | 只看該作者
lschun 發表於 2014-12-30 11:40
iphone plus 用NORMAL 想練ACE

ace如果想rotate左右係咪就咁按left right rotate就得? 唔駛禁住中間推左推右?
未有時間出outdoor玩 屋企太細太難玩....
lschun 發表於 2014-12-30 16:43:46 | 只看該作者

_

terence0103 發表於 2014-12-30 16:19
ace如果想rotate左右係咪就咁按left right rotate就得? 唔駛禁住中間推左推右?
未有時間出outdoor玩 屋 ...

無錯left right rotate

今日係將軍澳踩架單車行左好耐拉位放機, 但入唔到坑口海邊大草地圍住晒,
同麻發現都幾多地方貼左唔比放搖控飛機, 終於知道各位師兄既辛酸~~
最後都係去左康城巴士站旁邊放風都幾大...
iodin 發表於 2014-12-30 17:15:06 | 只看該作者
約個時間等我地呢班 Bebop 愛好者/苦主大聯盟一齊出來飛下?我到時拎個成日都連唔到線既 Skycontroller 一齊出來玩
 樓主| terence0103 發表於 2014-12-30 19:02:52 | 只看該作者
iodin 發表於 2014-12-30 17:15
約個時間等我地呢班 Bebop 愛好者/苦主大聯盟一齊出來飛下?我到時拎個成日都連唔到線既 Skycontroller 一 ...

連線唔係關個ipad/iphone事咩?
iodin 發表於 2014-12-30 20:22:21 | 只看該作者
terence0103 發表於 2014-12-30 19:02
連線唔係關個ipad/iphone事咩?

我都唔知... 好似唔係個個都有事。但 iPad/iPhone 認到 Bebop,亦認到 Skycontroller,但佢地互相之間居然硬認唔到...
 樓主| terence0103 發表於 2014-12-30 20:37:23 | 只看該作者
iodin 發表於 2014-12-30 20:22
我都唔知... 好似唔係個個都有事。但 iPad/iPhone 認到 Bebop,亦認到 Skycontroller,但佢地互相之間居 ...

你地去開邊度飛架?搵日放假想出去飛下....
我仲未飛過室外 係屋企飛冇乜癮
iodin 發表於 2014-12-30 20:45:52 | 只看該作者
terence0103 發表於 2014-12-30 20:37
你地去開邊度飛架?搵日放假想出去飛下....
我仲未飛過室外 係屋企飛冇乜癮
...

元旦一齊去將軍澳飛一轉?我都想試試 Skycontroller 個極限去到邊處。
 樓主| terence0103 發表於 2014-12-30 22:19:07 | 只看該作者
iodin 發表於 2014-12-30 20:45
元旦一齊去將軍澳飛一轉?我都想試試 Skycontroller 個極限去到邊處。

要番工 師兄係度約下其他人之後拍d video share黎睇下
lschun 發表於 2014-12-30 23:44:39 | 只看該作者

新手今日係康城試機, 好大風唔敢飛太遠, 更新左firmware好似少D斷線~~

software2 發表於 2014-12-30 23:50:38 | 只看該作者
iodin 發表於 2014-12-30 20:45

我是剛剛買 Phantom,不如約埋我一齊出去飛一轉!
iodin 發表於 2014-12-31 11:13:11 | 只看該作者
terence0103 發表於 2014-12-30 22:19
要番工 師兄係度約下其他人之後拍d video share黎睇下

我係第一批愛好者/苦主,已經拍左好多啦XD

Parrot Bebop Drone Review

Parrot Bebop Drone with Skycontroller 2nd Test Flight

Parrot Bebop Drone 3rd party daylight test
iodin 發表於 2014-12-31 11:14:33 | 只看該作者
software2 發表於 2014-12-30 23:50
我是剛剛買 Phantom,不如約埋我一齊出去飛一轉!

星期日下午 4:30 TKO 如何?
仲有冇愛好者/苦主有興趣來玩玩?
lschun 發表於 2014-12-31 17:33:09 | 只看該作者
無買搖控既師兄唔洗擔心, 我已測試過Z3TC及手掣完美起飛同控制(X制起機用兩個東菇控制)
其他android機種可能要ROOT機,
遲少少試麻 IPHONE PLUS JB 加controller for all 睇下行唔行到~

新手David 發表於 2014-12-31 17:55:20 | 只看該作者
lschun 發表於 2014-12-31 17:33
無買搖控既師兄唔洗擔心, 我已測試過Z3TC及手掣完美起飛同控制(X制起機用兩個東菇控制)
其他android機種可 ...

師兄, 你哩個好野喎, 用手制感覺應該好好多
software2 發表於 2014-12-31 19:05:16 | 只看該作者
iodin 發表於 2014-12-31 11:14
星期日下午 4:30 TKO 如何?
仲有冇愛好者/苦主有興趣來玩玩?

好呀,我 pm 你聯絡方法!
iodin 發表於 2014-12-31 21:35:56 | 只看該作者

試過幾個舊 Router 都不能連上 Bebop ,結果還是狗衝了一台像 YouTube 影片中的那台 TP-Link TL-WA830RE 的 WiFi Extender,似乎想用增幅器來加強 Bebop ,用橋接是不行,只能用 Extender 的方式。

登錄/註冊後可看大圖

由於已經是夜晚,明天我再去測試一下 WiFi Extender 的實際效果。但單從數據看,似乎 Bebop 的訊號比 WiFi Extender 的還要好,究竟 Extender 是否有實際作用還是成疑... 但有一點肯定的是 WiFi Extender 的速率比較好,最少在 FPV 上應該有改善吧。

kentang 發表於 2014-12-31 22:01:07 | 只看該作者
lschun 發表於 2014-12-29 22:20
說明書話 The left handed option reverses the controls on your smartphone. To do so, press
Joypad i ...

thx C Hing

kentang 發表於 2014-12-31 22:02:54 | 只看該作者
請問Skycontroller 可以轉mode 1?
lschun 發表於 2015-1-1 04:37:47 | 只看該作者
kentang 發表於 2014-12-31 22:02
請問Skycontroller 可以轉mode 1?

Skycontroller 原理同我接手掣差唔多, 應該都係可以用Joypad inverted轉MODE1
lschun 發表於 2015-1-1 04:41:03 | 只看該作者
iodin 發表於 2014-12-31 21:35
試過幾個舊 Router 都不能連上 Bebop ,結果還是狗衝了一台像 YouTube 影片中的那台 TP-Link TL-WA830RE 的 ...

多謝師兄測試, 我原本都係想用舊ROUTER TPLINK1043(2.4G出名唔差)做EXDENDER
刷左DDWRT 應該可以, 我試清楚再報告~~