RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: terence0103
打印 上一主題 下一主題
收起左側

parrot bebop / AR Drone 3.0交流

mgbb2005 發表於 2015-1-7 13:42:28 來自手機 | 只看該作者
iodin 發表於 2015-1-7 13:22
YouTube 德國人用果條都係 12V 的,已試可用沒問題。

多謝確認!
hon214 發表於 2015-1-7 13:46:12 來自手機 | 只看該作者
深表同情!
billybala 發表於 2015-1-7 15:01:25 來自手機 | 只看該作者
新手來報到
yaukai 發表於 2015-1-7 17:45:01 | 只看該作者
http://youtu.be/C74EwS5r3_U

有無人知道點整?
iodin 發表於 2015-1-7 20:23:53 | 只看該作者
走機固然係唔開心,但都多謝大家問候,亦要同大家報告一下今朝 Extender 既詳情。
材料:
-Parrot Bebop Drone 一架
-Extender 一個(Router 要走 script ,冇咁方便)
-尿袋一個及5V升9-12V升壓器一個

詳情自己睇片: https://www.youtube.com/watch?v=hOKAjuiRh_c

我用既係 TP-Link TL-WA830RE ,旺電約 HK$260-290,原裝 firmware 連唔上,一定要去官網update;
升壓器就淘寶貨(老鴨搵唔到),約RMB$20-40左右。

荃灣西站旁草地,全長 200 米,側邊每個圈圈大約廿五米,所以用來計算飛行距離都算幾準確
冇 Extender 情況下,我既飛行紀錄係 50米 FPV 開始 lag,水平飛行最多 90 米斷線(2.4GHz);
今朝有 Extender 情況下,FPV 大約係 80-90 米開始 Lag,
係好 Lag 既情況下 Lag 住咁捱到差多到尾就斷,估計約為 180 米左右。
但由於 FPV 窒到冇朋友,差唔多接近 Blind flight,我唔太建議用作增強距離之用
建議只用作增加安全距離之用,見到窒機就好收手,
唔好好似我咁貪勝不知輸,連架機飄左去邊都唔知(哭哭)
mgbb2005 發表於 2015-1-7 21:54:50 來自手機 | 只看該作者
iodin 發表於 2015-1-7 20:23
走機固然係唔開心,但都多謝大家問候,亦要同大家報告一下今朝 Extender 既詳情。
材料:
-Parrot Bebop D ...

再次感謝iodin兄之無私奉獻!

同意extender可增加安全,小弟唔會飛多過100m。請問安全高度有咩建議?頭頂50m以下ok?
iodin 發表於 2015-1-7 22:01:34 | 只看該作者
mgbb2005 發表於 2015-1-7 21:54
再次感謝iodin兄之無私奉獻!

同意extender可增加安全,小弟唔會飛多過100m。請問安全高度有咩建議?頭 ...

本來想試埋,而家冇得試了...
joesample 發表於 2015-1-7 22:27:11 | 只看該作者
terence0103 發表於 2015-1-7 12:06
其實淘寶上面賣緊果隻1600mah同原廠係咪唔爭得幾遠?

Ching, you can use any 10C,11.1V 3 Cell 2000 to 3000 mAh lipo,
the bebop can still fly without any problem (no matter it is a bit heavilier or a bit longer)
 樓主| terence0103 發表於 2015-1-7 22:37:10 | 只看該作者
iodin 發表於 2015-1-7 22:01
本來想試埋,而家冇得試了...

師兄整多隻淨機黎試啦 多d人一齊玩過癮d嘛
 樓主| terence0103 發表於 2015-1-7 22:43:40 | 只看該作者
joesample 發表於 2015-1-7 22:27
Ching, you can use any 10C,11.1V 3 Cell 2000 to 3000 mAh lipo,
the bebop can still fly without an ...

唔該師兄先! 以前玩車個叉機都唔知去左邊
如果買市面上2000-3000果d lipo又要焊過線果d 唔係太想搞
有現成買都想買現成 可以即飛
iodin 發表於 2015-1-7 22:45:14 | 只看該作者
terence0103 發表於 2015-1-7 22:37
師兄整多隻淨機黎試啦  多d人一齊玩過癮d嘛

大拿拿三四千...
lschun 發表於 2015-1-7 23:24:47 | 只看該作者
iodin 發表於 2015-1-7 20:23
材料:
-Parrot Bebop D ...

嚇襯,以為走左機都重有片睇, 下次小心D
又多個機會比你直升INSPIRE ONE
等我聽日去試下ROUTE MOD 既水平距離~
想問平日入唔入到去將軍澳天晉旁? (草地)
lschun 發表於 2015-1-7 23:28:53 | 只看該作者
joesample 發表於 2015-1-7 22:27
the bebop can still fly without an ...

LIPO 2600MAH 飛到16~17分鐘, 2粒LIPO加2粒原裝已夠玩接近一個鐘
新手David 發表於 2015-1-7 23:41:33 | 只看該作者
lschun 發表於 2015-1-7 23:24
嚇襯,以為走左機都重有片睇, 下次小心D
又多個機會比你直升INSPIRE ONE
等我聽日去試下ROUTE MOD 既水平 ...

平日都可以入到
software2 發表於 2015-1-8 06:35:31 | 只看該作者

我都想知道會唔會俾人趕架?同平日有冇人玩架?
新手David 發表於 2015-1-8 07:05:58 | 只看該作者
software2 發表於 2015-1-8 06:35
我都想知道會唔會俾人趕架?同平日有冇人玩架?

平日都有見過有人玩, 不過係一個人OR兩個人玩, 唔似星期日咁多人, 應該唔會有人趕, 但係要小心, 因為周圍都開緊工, 唔好飛左入人地地盤.
moschichi 發表於 2015-1-8 13:13:16 | 只看該作者
lschun 發表於 2015-1-7 23:28
LIPO 2600MAH 飛到16~17分鐘, 2粒LIPO加2粒原裝已夠玩接近一個鐘

ching 想問下 個2粒LIPO OK 嗎? 控制上有冇問題. 因我都想買.

Thanks
lschun 發表於 2015-1-8 13:39:56 來自手機 | 只看該作者

無問題好正常,我學youtube個鬼佬加個勾仔做保護

leeoneng 發表於 2015-1-8 14:17:20 | 只看該作者
我的機都要修理了,不能對焦
moschichi 發表於 2015-1-8 14:39:02 | 只看該作者
thanks ching