RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 24045|回復: 138
打印 上一主題 下一主題
收起左側

砌車post -- 新手玩Team C T8EV3 (更新組裝注意事項)

ricksonchow 發表於 2014-9-25 12:50:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟玩開traxxas Slash 4x4, 比D車友毒下毒下,  結過入左第一部1/8 電buggy, 由於 slash 係RTR, 所以已經好耐冇砌過車 (上一部好似係TA04)

登錄/註冊後可看大圖

點解會簡t8e?  最主要當然係價錢親民, 同埋圍內都多c hing 玩, 有咩問題都有個照應
加返個索引先, 放便其他Ching 睇

T8E車友 同TEAM C 最好睇下我遇到既問題 - 組裝注意事項:

1. 轉向編
2. 底板編, 3. 差速編 3.5. 差速裝配注意事項
4. 前軸編
5. 摩打座, 中差編
6. 尾軸編
7. 摩打編
8. 油壓編
9. 接收箱, servo 電架編
10. 車殼編

由於係kit 車, 電子野都要自已配, 我既配置如下:

HOBBYWING 8bl150a ESC (經朋友測試, 反而SC8 120A 果隻電變較果仲好, 又平D, 冇咁熱)
Tenshock x802v2 motor
KKpit S-16 servo

登錄/註冊後可看大圖

最開心一刻莫過於托左部車返去開盒既一刻

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

對比上次砌既TA04, 好似多左少少件, 不過好彩份manual 都算清楚, 係漏左講咩位置要落咩油/ 螺絲膠之如似類

登錄/註冊後可看大圖

另外玩8仔有一樣工具係必買既, 就係17MM 車轆絲帽批  

****不過唔好學我買LEE 隻, 係FIT 的, 之後我用返TEAM C 果野就FIT*****

登錄/註冊後可看大圖

DLAM 發表於 2014-9-25 12:56:38 | 只看該作者
依家啲車友真係好鬼毒架
euro614 發表於 2014-9-25 13:05:52 | 只看該作者
我的RC生路歷程好似樓主,由slash4x4開始,之係就係T8E
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-9-25 13:43:18 | 只看該作者

DLAM, 就係你地班毒友, 人地玩緊slash 就放哂D 電8 出黎玩

euro614 , 之後EB48 XD

響砌之前睇下份manual , 又睇下 Losi, Tekno 果份, 發現其實大家都好似樣, 最大既分別都係底板Layout,  不過前後波箱, 四隻腳同轉向系統都十分相似.   

好! 開波!

Step 1:

首先由轉向系統開始, 所有相關既組件都響BAG A 入面, 呢方面我覺得好貼心, 可能我out dated , 不過我上次砌TA04 係成日都週圍搵parts

登錄/註冊後可看大圖

所有相關既螺絲都分包裝同lable 好,  唔似得之前砌車搵有一半時間要花響搵縲絲

登錄/註冊後可看大圖

首先係組裝好推杆, 冇咩難度可言

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

不過響夾上波頭之前細心留意一下, 推杆頭係有分方向的, 有一面個位大D (上面果張) , 響果邊夾波頭入會比較容易用冇咁傷[size=14.3999996185303px]推杆頭

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

之後就到servo saver, 雖然team C 冇提, 但Losi 同Teckno都有標示要使用縲絲膠

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

砌LEE部分果陣發現左D 完全冇諗過會發生既事情, 大家有冇留意過果兩粒六角縲絲有咩唔同?

登錄/註冊後可看大圖

再睇真D. . . .  叫我點扭. . . .

登錄/註冊後可看大圖

好彩買果間舖頭都幫得手, 補返粒比我, 得以繼續砌

george519 發表於 2014-9-25 14:23:45 | 只看該作者
DLAM 發表於 2014-9-25 12:56
依家啲車友真係好鬼毒架

我已經比人毒到去LOSI SCTE.......當然slash,t8e同t8te已有.....
yoyobaby 發表於 2014-9-25 14:59:37 | 只看該作者
正呀, SUPPORT~
ikesan 發表於 2014-9-25 15:02:36 | 只看該作者
越野版巳静左好耐。見返里d熱血Post真係開心!Ching加油、T8e無買錯。好車一部。快d砌好入倉玩
ikesan 發表於 2014-9-25 15:06:08 | 只看該作者
佐治兄是否被隻手毛神神個位Ching途毒左呢
阿邊個 發表於 2014-9-25 15:23:32 | 只看該作者
我已經有部SC, 身痕緊買部呢一類buggy定直頭整部好似E Revo , 電虎, 之類既大腳,

我想問題係, T8 呢類車, 個玩法會唔會同SC 太接近? 定還是都幾唔同?
euro614 發表於 2014-9-25 15:40:13 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-9-25 15:23
我已經有部SC, 身痕緊買部呢一類buggy定直頭整部好似E Revo , 電虎, 之類既大腳,

我想問題係, T8 呢類車, ...

SC vs Buggy,差別好大。Buggy重心低, power 大,速度快好多。
TIERIA 發表於 2014-9-25 15:45:45 | 只看該作者

RICKSON,你唔好講到好似得你一個比人毒害咁喎,你當我地其他6,7位新T8E車主冇到架?
manfail1122 發表於 2014-9-25 15:46:08 | 只看該作者
  1. DLAM, 就係你地班毒友, 人地玩緊slash 就放哂D 電8 出黎玩
複製代碼
邊個毒友攞電8引你什衰?
DLAM 發表於 2014-9-25 16:14:29 來自手機 | 只看該作者
manfail1122 發表於 2014-9-25 15:46
邊個毒友攞電8引你什衰?

我都係俾人毒咗,唯有毒返人!
tsfai 發表於 2014-9-25 16:29:59 | 只看該作者
我都係俾人毒咗T8E, 真係開心
george519 發表於 2014-9-25 16:47:28 | 只看該作者
ikesan 發表於 2014-9-25 15:06
佐治兄是否被隻手毛神神個位Ching途毒左呢

唔係佢, 我身邊太多毒王
george519 發表於 2014-9-25 16:48:59 | 只看該作者
DLAM 發表於 2014-9-25 16:14

你諗好入邊架未
george519 發表於 2014-9-25 16:52:15 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-9-25 15:23

我想問題係, T8 呢類車, ...

E Revo , 電虎, 之類既大腳, 上山就好玩
要買唔同場地嘅車先得
你架SC去邊度玩多?
george519 發表於 2014-9-25 16:53:19 | 只看該作者
DLAM 發表於 2014-9-25 16:14

係, 一定要咁做
george519 發表於 2014-9-25 16:55:01 | 只看該作者
TIERIA 發表於 2014-9-25 15:45
RICKSON,你唔好講到好似得你一個比人毒害咁喎,你當我地其他6,7位新T8E車主冇到架? ...

6,7位新T8E車主咁多
但我只係T8e v1, 其實同V3有咩分別?
stam28 發表於 2014-9-25 17:01:08 | 只看該作者
Rickson nice post !!!
我都要快D開工先得