RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ricksonchow
打印 上一主題 下一主題
收起左側

砌車post -- 新手玩Team C T8EV3 (更新組裝注意事項)

TIERIA 發表於 2014-9-25 17:25:47 | 只看該作者
唔知會唔會捲起一陣電8既瘋狂熱潮呢?
andrew88888 發表於 2014-9-25 23:21:16 | 只看該作者
我都係T8新手,幾時約埋一齊入倉玩下
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-9-26 04:29:43 | 只看該作者

估唔到大家反應咁熱烈,  多謝支持!!     係我都同另外6,7位 C HING 前後中毒入手T8E 一試電8既激情   咁就唔好比佢停LA!~

STEP 2 , 底板, Bag b 入面既野唔多

登錄/註冊後可看大圖

金屬底板有3MM 厚, 感覺都幾硬淨, 不過佢冇好似其他高級車款咁挖好多坑偷輕

登錄/註冊後可看大圖

兩邊的泥擋用4粒縲絲上實, 不過膠比較軟, 太大力會滑牙, 小心為妙 (**** 其實呢兩塊可以最尾先裝, 裝摩打果陣會輕鬆一點)

登錄/註冊後可看大圖

有C HING 報告過底板上圖中既縲絲孔位開得唔好, 會頂住波箱, 好彩好快可以更換到, LEE 個亦都係我簡TEAM C 既原因, QC 可能冇大廠咁好, 但勝在本地公司, SUPPORT 都比較完善

登錄/註冊後可看大圖

將早前完成既轉向組件裝上, 留意返左右連杆上既六角縲絲有冇上得太緊, 令轉向組件唔順

登錄/註冊後可看大圖

再裝上轉向固定頂板.  值得一提係好多C HING 都建議換左前後支撐杆做金屬 option parts, 提升車架既剛性去應附入倉玩飛JUMP, 而且價錢都好合理, 係其他廠既半價

STEP 3, 前後差速

登錄/註冊後可看大圖

一如BAG A同B, 所有相關零件都響BAG C 入面

登錄/註冊後可看大圖

一個令我喜出望外既DSIGN, 斜齒可以承受較高既動力輸出

登錄/註冊後可看大圖

原裝建議頭5000, 尾2000 度差速油, 我LEE D 新手更係跟佢

登錄/註冊後可看大圖

開始組裝! 我另外都有睇過其他8仔既說明書, 大家既設計都相似, 亦都建議使用黑油同綠油做防漏 (TEAM C 完全冇提及)

登錄/註冊後可看大圖

差速小配件

登錄/註冊後可看大圖

TEAM AE 既黑油, 用黎做金屬之前既防漏, 十分烋

登錄/註冊後可看大圖

問過LOSI 老師 (說明書XD)  , 佢話黑油用響輸出軸既坑上防漏

登錄/註冊後可看大圖

而O RING 就用綠油做防漏同保護

登錄/註冊後可看大圖

兩組差速既行星齒輪同介子, 跟住說明書組裝好先發現中伏 (之後再解說)

登錄/註冊後可看大圖

留意行星齒軸上有坑位, 對返好差速殼裝上

登錄/註冊後可看大圖

而底果條軸中間都會有個坑位, 對應返頂果條軸

登錄/註冊後可看大圖

加入差速油, 加到高過十字軸已經可以

登錄/註冊後可看大圖

差速密封圈, 裝上前兩邊塗上差速油, 防漏效果會較好

登錄/註冊後可看大圖

使人興奮的畫面

登錄/註冊後可看大圖

差速既縲絲要對角順序收緊

登錄/註冊後可看大圖

前後差速完成, 響外殼上標示返前後

** 後話:
組裝好差速之後, 發現前後兩隻都夾得好緊, 幾乎分唔出邊隻前邊隻後, 打開再組裝都係咁, 用力扭會感覺到咬緊既齒輪.....

其後響joho c hing 既EB48 砌車post (http://rc-evo.com/xbbs/forum.php ... 368876&fromuid=1077) 入面發現TEKNO 都出左份野講其實入面四隻介子係有一定磨損先使用, 新車可以唔裝:
http://www.teknorc.com/tekno5/wp ... ctions_addendum.pdf

我就照樣拆開差速出黎拎起果四隻介子, 砌返埋之後完全順返哂, 天與地既分別

登錄/註冊後可看大圖

andyccf2004 發表於 2014-9-26 06:40:35 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-9-26 04:29
估唔到大家反應咁熱烈,  多謝支持!!     係我都同另外6,7位 C HING 前後中毒入手T8E 一試電8既激情   咁 ...

Rickson 加油!
711leung 發表於 2014-9-26 09:18:35 | 只看該作者
加油,努力
阿邊個 發表於 2014-9-26 09:55:12 | 只看該作者
正! 學到嘢! 我就黎打持唔住啦!!!!!!!!!!!!
fr888 發表於 2014-9-26 10:01:51 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-9-26 09:55
正! 學到嘢! 我就黎打持唔住啦!!!!!!!!!!!!

出野未.......?
阿邊個 發表於 2014-9-26 10:14:03 | 只看該作者
寫錯字, 係把持, 唔好意思令大家諗多左

我部SC 主要都係屋企附近小草地及停車場放下狗咁樣. 而家係諗緊buggy 定大腳, 都係諗緊邊個玩法啱自己多D 啦.
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-9-26 10:23:34 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-9-26 10:14
寫錯字, 係把持, 唔好意思令大家諗多左

我部SC 主要都係屋企附近小草地及停車場放下狗咁樣. 而家係諗緊b ...

hahaha, 仲有truggy,  兩者之間
tsfai 發表於 2014-9-26 13:25:03 | 只看該作者
Rickson hing you play jet too?
pingon 發表於 2014-9-26 13:52:31 | 只看該作者
請問ching幾錢入手?
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-9-26 15:14:21 | 只看該作者
pingon 發表於 2014-9-26 13:52
請問ching幾錢入手?

around 2千頭
sum306gti 發表於 2014-9-26 19:30:09 | 只看該作者
加油
hoyinyin624 發表於 2014-9-26 19:33:09 | 只看該作者

係邊間買?2千頭?我有架team c Tm4有無得一齊玩先?
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-9-26 19:45:37 | 只看該作者
tsfai 發表於 2014-9-26 13:25
Rickson hing you play jet too?

Yes, but only small E jet not the turbine one, just flew it early this month

https://www.youtube.com/watch?v=RRuLUFUxuQ0
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-9-26 19:55:40 | 只看該作者
hoyinyin624 發表於 2014-9-26 19:33
係邊間買?2千頭?我有架team c Tm4有無得一齊玩先?

我響golden water 度買, 好AR,  可以一齊玩
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-9-26 19:58:56 | 只看該作者

Thanks! 今晚再update
hoyinyin624 發表於 2014-9-26 20:21:58 來自手機 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-9-26 19:55
我響golden water 度買, 好AR,  可以一齊玩

可否pm地扯俾我?
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-9-27 06:05:51 | 只看該作者
Step 4:   前軸總成

登錄/註冊後可看大圖

雖然尺寸同我部slash 差唔多, 但係前A 臂等主要結構組件都粗壯好多

登錄/註冊後可看大圖

所有縲絲都分別包裝, 十分貼心

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

先組裝好驅動傘齒, 驅動萬向機米記得落縲絲記得落縲絲膠

登錄/註冊後可看大圖

我之前玩車防傾杆都係option parts 要自已另外買, 而家已經變左標準配備

登錄/註冊後可看大圖

前差跟說明書裝兩隻介子響齒果一邊 (LEE度又係另一個中伏位)

登錄/註冊後可看大圖

差速裝入後, 合上差速波箱, 另外防傾杆機米記住要落膠

登錄/註冊後可看大圖

組裝轉向杯, 萬向軸同C座

登錄/註冊後可看大圖

響萬向既pin 上面用黑油去潤滑, 唔使太多, 太多會食好多沙塵

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

完成左右

登錄/註冊後可看大圖

組裝轉向組件落前下搖臂

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

之後張左右搖臂組件裝落前差波箱

登錄/註冊後可看大圖

組裝完成

登錄/註冊後可看大圖

裝上前油壓架, 成舊都係7075, 好重料

登錄/註冊後可看大圖

Camber link 推杆好粗壯, 出動虎鉗輕輕鬆鬆就可以裝好

登錄/註冊後可看大圖

之後可以穿縲絲/ 六角批去扭波頭落支推杆度

登錄/註冊後可看大圖

camber link 同轉向推杆組裝完成

登錄/註冊後可看大圖

[size=13.63636302948px]反轉波箱露出差速齒, 呢個時候最啱塗上黑油做潤滑

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

之後可以裝落底板上, 前軸總成組裝完成

阿邊個 發表於 2014-9-28 00:19:46 | 只看該作者

"前差跟說明書裝兩隻介子響齒果一邊 (LEE度又係另一個中伏位)"

然則係咪唔應裝介子?

同埋呢部車有冇中央差速呢?