RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5510|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

清水灣飛行場地的飛行安全

tc3driver 發表於 2014-3-22 22:04:15 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

今日在清水灣行山,途中見有位師兄駕駛一架黃色滑翔機不斷在行山人士頭上飛來飛去,其實在山坡上這個地點玩是否有點危險?(見圖1,2,3)

樓主| tc3driver 發表於 2014-3-22 22:08:01 | 只看該作者
剛剛下山,話口未完就有另一架Delta wing失控跌下來(見圖4,5),很快就有位師兄從對面馬路衝過來執機和講對吾住,但一對坐在櫈上的男女都被嚇一跳
其實大家可否注意多一點安全,玩模型飛機時盡量在對住海那邊玩,在人頭頂或太近人群玩真是有危險的.有任何傷亡事故發生並非一句對吾住就可解決.
令到封場就大家無得玩.
solaris8x86 發表於 2014-3-22 22:45:53 | 只看該作者
你三年前有個一模一樣個貼喎,你係咪同佢有個人仇厚哎? 下次你可唔可以有勇氣offline直接行過去同當事人反影你意見哎?
http://rc-evo.com/xbbs/thread-209442-1-1.html
kinkin8888 發表於 2014-3-22 22:48:06 | 只看該作者
solaris8x86 Ching you are very king
 樓主| tc3driver 發表於 2014-3-22 22:59:38 | 只看該作者
師兄不要誤會,並非有什麼仇怨,我就是以前行山途經這裡見有此危險情況,現在行山又見這類似情況才提出注意飛行安全問題,至於為何不直接向當事人反應,是因為當時我得一個人,所以不夠勇氣出聲,師兄請見諒
solaris8x86 發表於 2014-3-22 23:30:31 | 只看該作者
問題係本飛機論壇幾乎清一色都係多軸直升機啲師兄,因為玩滑翔機的事主明顯不是本論壇的一員,故你的議建三年來一直無法傳達,基於你出pos的本意應該是希望傳遞議建,所以除非你有勇氣直接接觸事主,否則你三年又三年再三年亦很難達成動機目標。
f6f 發表於 2014-3-23 10:20:43 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-3-22 23:30
問題係本飛機論壇幾乎清一色都係多軸直升機啲師兄,因為玩滑翔機的事主明顯不是本論壇的一員,故你的議建三 ...

I am 玩滑翔機 every sunday and stay in this forum ................

我琴日都有去飛架..........
kinkin8888 發表於 2014-3-23 11:13:51 | 只看該作者
其實安全要靠自己的,,,超級市場都會比手推車撞,,,行街會有私家事衝上行人路撞,,不必介壞....各有所讓................人家都去到西貢玩又唔係在市區玩..................
bumper 發表於 2014-3-23 11:26:27 | 只看該作者
昨日早上我都在清水灣見到呢個位置有人玩滑翔機,
其實下面近海位置都可以玩,亦無乜人,
點解一定要在山坡上玩,
響下面馬路睇風景,玩飛機嘅人頭上飛,
呢D人唔會覺得對人危險咩,
架滑翔機又大架,又高速,重要不斷飛近D人,真係痴線
下次我都拎架4軸響呢D人頭髮頂飛,睇下D人乜反應
solaris8x86 發表於 2014-3-23 13:48:56 | 只看該作者
咁我想問滑翔機係咪一定要係山坡玩? 佢係咪一個定要食住山坡個氣流玩架? (Sorry, 滑翔機我知識一般,我未玩過)....
kinkin8888 發表於 2014-3-23 14:40:26 | 只看該作者
solaris8x86.........滑翔機.........食住山坡個氣流...............yes  100分
jackyjacky 發表於 2014-3-23 19:27:28 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-3-23 13:48
咁我想問滑翔機係咪一定要係山坡玩? 佢係咪一個定要食住山坡個氣流玩架? (Sorry, 滑翔機我知識一般,我未玩 ...

要用山坡氣流是正確
問題係多年來一直都是在馬路前山坡玩 ..... 現在有人在馬路後 (上) 山坡玩 .......
仲有一些飛四軸的在涼亭處起飛, 即係 Takeoff 及 Landing 時飛機在上空橫過馬路
其實, 飛動力機好多地方都可以飛, 不一定在清水灣 ...... 留返呢個福地玩滑翔機比較靠譜
 樓主| tc3driver 發表於 2014-3-23 22:32:42 | 只看該作者
玩什麼機都好,只要大家玩時顧及他人安全,在馬路前向海的山坡玩,就算失控都不會釀成意外,如果撞傷人自己都玩得吾開心
gogotommy 發表於 2014-3-24 11:06:46 來自手機 | 只看該作者
有係一樣,但安全都一定要第一
f6f 發表於 2014-3-24 15:30:27 | 只看該作者
bumper 發表於 2014-3-23 11:26
昨日早上我都在清水灣見到呢個位置有人玩滑翔機,
其實下面近海位置都可以玩,亦無乜人,
點解一定要在山坡上 ...

因為原本飛開果個位....... "其實下面近海位置都可以玩,亦無乜人"....... 因為比政府剪曬D草, 而有D師兄隻機比較貴, 飛機降落時是需要靠草來減速的.沒有草飛機降落時很容易做成損壞. 因此有些C兄會在你所說的位置飛.

註: 因我肥怕行山昨天我是在下面近海位置飛的.

其實清水灣玩滑翔機這個地點已有很久的歷史, 滑翔機傷人事件 都時有發生. 我覺得整件事做好像在馬路揸車一樣, 你安安全全慢慢揸架車同響曬呔好似賽緊車2者都係揸車,2者都有機會發生意外只不過好似賽緊車果個直覺上好似易出事D.

另外果D人在車來車往或在人的頭頂做花式事實上危險D, 不過你叫佢唔好禁做, 有D人可能會收儉下但有D人就會話關你X事. Lee D咪叫做措手囉. 香港地系禁, 到出事就後悔莫及........

無類玩飛機, 玩直昇機, 玩多軸或其它RC玩意, 唔好淨掛住自己享樂都要留意四週環境及身邊所有人的安全. 而我地玩RC的人都要有多點包容, 人地同你講要你飛得安全些都是為了不想出現一些不快事件,我地咪合作下囉. 如果真係想練下你的技術咪早D去玩囉(無禁多人無禁多車). 而其他路人都要有多點包容心, 香港地小人多睇諒下我地Lee D 玩RC朋友, 如果連玩RC地方也沒有我地真係好慘架.我地玩RC時避避你, 你路過時避避我們好嗎.........
bumper 發表於 2014-3-24 15:58:54 | 只看該作者
f6f 發表於 2014-3-24 15:30
因為原本飛開果個位....... "其實下面近海位置都可以玩,亦無乜人"....... 因為比政府剪曬D草, 而有D師兄隻 ...

無錯就係措手問題,
清水灣呢個地方放滑翔機已經歷史悠久,
十幾廿年前D師兄唔會響山坡玩機,
大多數響馬路向海果邊玩,
現在D師兄又山坡,又馬路上空,
遲早實有意外,
到時俾人投訴咪又係冇得玩,

f6f 發表於 2014-3-24 16:11:12 | 只看該作者
bumper 發表於 2014-3-24 15:58
無錯就係措手問題,
清水灣呢個地方放滑翔機已經歷史悠久,
十幾廿年前D師兄唔會響山坡玩機,

C兄其實上面好早己經有人飛, 我記得我以前學飛, 好似係二十年都在上面飛過...........

不過兒加肥左小上去飛.................
bumper 發表於 2014-3-24 16:17:56 | 只看該作者
f6f 發表於 2014-3-24 16:11
C兄其實上面好早己經有人飛, 我記得我以前學飛, 好似係二十年都在上面飛過...........

不過兒加肥左 ...

噢!咁我真係少見多怪啦,
希望咁多位師兄玩得安全D啦,
f6f 發表於 2014-3-24 16:37:00 | 只看該作者
bumper 發表於 2014-3-24 16:17
噢!咁我真係少見多怪啦,
希望咁多位師兄玩得安全D啦,

好似最近lee 半年多人玩多軸, 我係清水灣見到D四軸在我地玩滑翔機的地方飛, 我第一個感覺不太高興因為好似D四軸雀巢溝戰禁, 又怕我D滑翔機撞到佢D四軸陪唔起.

不過我同自己講要包容下別人, 個場又唔係你一齊玩咪好囉, 最緊要互相尊重互相注意安全...........

所以我都係人唔係神人, 我都有七情六肉, 唔係時時都做到包容架..........
solaris8x86 發表於 2014-3-24 19:57:21 | 只看該作者
f6f 發表於 2014-3-24 16:37
好似最近lee 半年多人玩多軸, 我係清水灣見到D四軸在我地玩滑翔機的地方飛, 我第一個感覺不太高興因為好似 ...

咁我又黎清水灣搞搞振lu...飛啲條航線大家覺得安唔安全呀?