RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: tc3driver
打印 上一主題 下一主題
收起左側

清水灣飛行場地的飛行安全

jackyjacky 發表於 2014-3-24 21:38:33 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-3-24 19:57
咁我又黎清水灣搞搞振lu...飛啲條航線大家覺得安唔安全呀?

太陽兄 ..... 該處三級以上東風日子 AR.Drone 應該有難度
有了計劃, 決定日期, 通知小弟一聲, 我都去見識吓
solaris8x86 發表於 2014-3-24 21:41:00 | 只看該作者
jackyjacky 發表於 2014-3-24 21:38
太陽兄 ..... 該處三級以上東風日子 AR.Drone 應該有難度
有了計劃, 決定日期, 通知小弟一聲, 我都去見識 ...

Don't worry, 吐露港5丶6級風力一樣得....但大前題f6f師兄一定要包容....
jackyjacky 發表於 2014-3-24 23:46:23 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-3-24 21:41
Don't worry, 吐露港5丶6級風力一樣得....但大前題f6f師兄一定要包容....

你一 Takeoff 就蒲係水面, 飛到冇雷公咁遠, 冇人會話你阻掟的 !
不過, 該處有幾位 Phantom "過馬路" 高手, 隨便都飛 2, 3 KM 遠 ..... 你實包尾 !
記得到時叫埋我去睇吓你點包尾 ! .......

solaris8x86 發表於 2014-3-25 00:03:50 | 只看該作者
飛到2, 3公里好似MH370返唔到嚟嘅Phantom, 我哋南生圍已有唔少....
包尾無問題,但佢志在回航成功率達百份之一百....haha....包容我啦.. f6f師兄包容我啦.。
f6f 發表於 2014-3-25 09:27:41 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-3-24 21:41

言重啦, 我只是一個普通市民點可從阻止你飛.........,
另外你post出來的路線沿海飛沒有經過有人的地方沒有什麼問題, 你飛完記得post D片來睇下, 我相信風景一定優美........

請問你之前有冇去過清水灣飛?

我記得數月前我自己去清水灣飛滑翔機, 有一C個兄一個人玩4軸. 果日係閒日得我佢2個, 我同佢吹左2句水, 佢同我講想用佢果架4軸在大澳門郊野公園飛去大清放滑翔機那邊. 飛的路線和你所post出來的路線有點像. 之後佢又話揸架車去視察那裏環境. 請問你是這個師兄嗎?

f6f 發表於 2014-3-25 09:45:09 | 只看該作者
bumper 發表於 2014-3-24 16:17
噢!咁我真係少見多怪啦,
希望咁多位師兄玩得安全D啦,

"[size=13.333333969116211px]噢!咁我真係少見多怪啦," 你禁講係人之常情.......

我成日同D朋友講, 估勿論你技術點好, 你D飛機唔好飛禁埋D人度.

佢地唔係玩開飛機, 你會嚇親人地架......

我除了星期日早上飛滑翔機外, 下午亦會去放TKL電機. 通常我會見到D遊人有2個反應.

第一種人就會行埋你果度睇你表演, 之後話你好嘢.

第二種人就會一路行一路念念有池, 內容話你隻飛機飛得禁埋好危險. 要行快2步. 又話之前TKO工業村直昇機意外等等.

我們生活在一個人煙x密的地方, 所以在公衆地玩樂都要固及別人呀.......

註: 讀書小有D生字唔識寫用了別字唔好笑我呀........
solaris8x86 發表於 2014-3-25 10:18:18 | 只看該作者
f6f 發表於 2014-3-25 09:27
言重啦, 我只是一個普通市民點可從阻止你飛.........,
另外你post出來的路線沿海飛沒有經過有人的地 ...

包容喇,包容喇,太好啦,太好啦。
No, 我不是那個師兄....
bumper 發表於 2014-3-25 10:44:28 | 只看該作者
f6f 發表於 2014-3-25 09:45
"噢!咁我真係少見多怪啦," 你禁講係人之常情.......

師兄,奉勸你一句,
意外嘅野講唔埋,做事永遠要留一線好D,
好多意外係因為操控者覺得自己有經驗豐富,技術到家而做成,
f6f 發表於 2014-3-25 10:48:42 | 只看該作者
bumper 發表於 2014-3-25 10:44
師兄,奉勸你一句,
意外嘅野講唔埋,做事永遠要留一線好D,
好多意外係因為操控者覺得自己有經驗豐富,技術到 ...

完全同意你的說法,

我放電機的時候, 果度有D飛3D電直師兄飛得好埋, 雖然佢技術高超但我仍然怕佢抄埋離. 正如你的說法一樣........
f6f 發表於 2014-3-25 10:51:44 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-3-25 10:18
包容喇,包容喇,太好啦,太好啦。
No, 我不是那個師兄....

駛唔駛禁高與.........
不如擺翻圍賀一賀佢........

solaris8x86 發表於 2014-3-25 10:54:26 | 只看該作者
f6f 發表於 2014-3-25 10:51
駛唔駛禁高與.........
不如擺翻圍賀一賀佢........

吓...突然間又轉軚唔包容呀....