RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5261|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

X350 更換 ZeroUAV S4V2 飛控

pc8888 發表於 2014-3-10 11:25:36 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位ching

小弟現有華記 X350 , 發覺跟機的 DEVO-FCS350 飛控不太 Stable (由奇於有風時唔識自已Cal 番, 成日要救機), 想換飛控.
有以下選擇, 請問各Ching 有乜好提議比小弟.

1. Naza M Lite (尼隻見其他Forum Ching 講過要set 佢返航 , 要用失控方式 set 佢, 但其間係完全由飛控自已控制, 如果Comprass 有干擾咁就預咗收屍, 所以心大心細)
2. Devo M
3. 其他.

謝謝!!
byuen 發表於 2014-3-10 12:15:54 | 只看該作者
可以考慮下靈度飛控 s4 v2, 價錢平 naza-m v2 一半, 但貨比悟空!
 樓主| pc8888 發表於 2014-3-10 12:21:29 | 只看該作者
都有研究中, 但最主要佢個抗風阻能力掂唔掂, 如果得飛起上來安心大好多.
byuen 發表於 2014-3-10 12:58:22 | 只看該作者
齋睇片仲以為 DEVO-FCS350 飛控抗風幾好添.
https://www.youtube.com/watch?v=Fh-ylI3bX9A
 樓主| pc8888 發表於 2014-3-10 13:21:47 | 只看該作者
完全唔掂, 玩一次要食成樽驚風散. 同鄭伊健 - 極速支歌一樣
膽粗粗, 睇過片 ZeroTech 隻 S4 V2 同 Naza M V2 差不多, 價錢平成60% , 一於搵佢試試.  買埋個Wifi Module 做地面基站.
byuen 發表於 2014-3-10 13:47:48 | 只看該作者
pc8888 發表於 2014-3-10 13:21
完全唔掂, 玩一次要食成樽驚風散. 同鄭伊健 - 極速支歌一樣
膽粗粗, 睇過片 ZeroTech 隻 S4 V2 同 Naza M V ...

靈度隻 ZerOSD 都好抵玩下, 好過 DJI 隻 iOSD mini 多多聲, pc ching 可以諗諗.
 樓主| pc8888 發表於 2014-3-10 14:01:04 | 只看該作者

先攪好佢 Stable 咗先
跟住研究將X350 改成Pro 個機殼, 貪佢用到 5200mAh 電.
下一步先再唸 OSD.
 樓主| pc8888 發表於 2014-3-10 15:48:00 | 只看該作者
byuen 兄 , 頭先望過吓個Manual , S4V2 真係好似幾堅咁喎, 又可以用Wifi set . 但都要等隻嘢返咗尼試咗先有答案.
byuen 發表於 2014-3-10 17:20:59 | 只看該作者
pc8888 發表於 2014-3-10 15:48
byuen 兄 , 頭先望過吓個Manual , S4V2 真係好似幾堅咁喎, 又可以用Wifi set . 但都要等隻嘢返咗尼試咗先有 ...

點都好過砌隻 Naza M Lite 機啦, 乜都冇得搞.
gogotommy 發表於 2014-3-10 21:16:44 來自手機 | 只看該作者
有冇人用KK控,佢可以調到最好係點
byuen 發表於 2014-3-11 15:44:02 | 只看該作者
pc8888 發表於 2014-3-10 15:48
byuen 兄 , 頭先望過吓個Manual , S4V2 真係好似幾堅咁喎, 又可以用Wifi set . 但都要等隻嘢返咗尼試咗先有 ...

pc ching 何不順手試埋呢隻, 零度 S4 X4 X6 S4V2 WIFI 模塊, ¥150

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.5.GhPNhf&id=36164151810

樓主| pc8888 發表於 2014-3-11 16:20:58 | 只看該作者
byuen 兄, 好彩未買原裝嗰隻 , 尼隻好介紹. 正!! 而家買埋. Thanks!
試咗OK 的話會入埋個 ZeroOSD 玩吓.
byuen 發表於 2014-3-11 16:47:15 | 只看該作者
pc8888 發表於 2014-3-11 16:20
byuen 兄, 好彩未買原裝嗰隻 , 尼隻好介紹. 正!! 而家買埋. Thanks!
試咗OK 的話會入埋個 ZeroOSD 玩吓. ...

零度 com 出嚟 d 數據嘅 protocol 其實俾鬼佬 hack 晒, 如果嫌 7 舊水人仔 ZeroOSD 太貴, pc ching 你又有時間試, 可以 diy 隻窮人 osd, 成本唔洗佰五蚊.

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1893795

樓主| pc8888 發表於 2014-3-11 16:55:50 | 只看該作者
費事煩! 買算喇!
byuen 發表於 2014-3-11 17:15:12 | 只看該作者
pc8888 發表於 2014-3-11 16:55
費事煩! 買算喇!

不過我都 like 原廠隻 ZerOSD, 有得插 micro sd 嚟 flight logging, 拍得住大疆隻 iOSD MARK II, 但只係大疆嘅一半價.
 樓主| pc8888 發表於 2014-3-11 19:06:50 | 只看該作者
到咗喇 , 今晚同佢做手術...

Vickyjim007 發表於 2014-3-11 20:22:22 來自手機 | 只看該作者
QrX350 你是否最新版firmware ,我試過大風做原停,同dji FC40 差不多,2 隻大風都會走,想大風定買6槳機會好D
 樓主| pc8888 發表於 2014-3-11 20:31:30 | 只看該作者
Vicky : 已是最新Firmware , 未Update 之前好似隻癩馬咁. 還掂都買咗, 試吓都冇壞嘅. 玩模型就係試吓試吓咁先過癮嘛...
Vickyjim007 發表於 2014-3-11 23:31:52 來自手機 | 只看該作者
不過我都想裝套玩下零度好似易set過APM
 樓主| pc8888 發表於 2014-3-12 01:42:19 | 只看該作者
剛剛裝完 , 用PC set 真係幾方便. 而家最大問題係點放個GPS 接收器. (我係X350機身)