RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7282|回復: 35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

dji 2212摩打有問題!

siuwai999999 發表於 2014-2-23 02:12:02 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

-
  • 玩左好幾次vision 好地地突然有隻摩打有野cake 住,初期以為改钛螺絲頂底,但念念下晤對路,定子線圈頂底最多咪燒摩打,之後拆來睇下,即吊……原來用來平衡的膠水在磁石上,加上定子和轉子得0.05mm 距離,晤cake之其,清潔後正常冇問題,但其後發現一個好離譜的事!就是撓線的手工,直鋼片内有甘多位晤撓系要撓外邊,攪到有線太近轉子,這問題好危險,鈎到漆皮線包炸機!好彩上次飛剛imu故障晤比飛,晤系收得皮!一定要去5imx 插下dji .
byuen 發表於 2014-2-23 08:39:30 | 只看該作者
我聽人講, dji 啲 2212 其實係銀燕嚟, 仲諗緊如果砌多隻 F550 機, 不如用晒銀燕算了.
但見  siuwai ching 發現問題, 咁係咪唔好諗用銀燕 motor 呢? ching 有咩好 2212 介紹? 謝謝.
 樓主| siuwai999999 發表於 2014-2-23 10:50:56 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-2-23 08:39
我聽人講, dji 啲 2212 其實係銀燕嚟, 仲諗緊如果砌多隻 F550 機, 不如用晒銀燕算了.
但見  siuwai ching  ...

ching 我覺得2212都冇乜好撰擇 , 因為新手晤熟 , sorry , 我有好多地方要跟ching 學習
solaris8x86 發表於 2014-2-23 11:57:27 | 只看該作者
可能個個下江工人手㙯唔同,始終過完年後又第二批工人生產,而且DJI於美國出名對工人待薄極差....
ken.8298 發表於 2014-2-23 17:29:55 | 只看該作者
因為靚我買左佢,我係youtube 見D鬼佬測試好似比完裝好D
 樓主| siuwai999999 發表於 2014-2-23 18:50:22 | 只看該作者
Ching 如果用t~motor 都成$1200~1400 , 可能用e300 比較低用,有自鎖槳,摩打四個,四個高線性4cell esc ,esc 連接板,小量雜件约$1400 !但各有所長,要byuen ching 撰擇一下,我覺得450 用e300 比較化算d . Thx
ken.8298 發表於 2014-2-23 19:44:05 | 只看該作者
siuwai999999 發表於 2014-2-23 18:50
Ching 如果用t~motor 都成$1200~1400 , 可能用e300 比較低用,有自鎖槳,摩打四個,四個高線性4cell esc ,e ...

其實我係買完t motor先係現代同1樓見到套e300套裝.不過佢係黑色摩打我想要白色摩打(自我安慰)
byuen 發表於 2014-2-24 12:25:37 | 只看該作者
siuwai999999 發表於 2014-2-23 18:50
Ching 如果用t~motor 都成$1200~1400 , 可能用e300 比較低用,有自鎖槳,摩打四個,四個高線性4cell esc ,e ...

E300 套嘢我都有諗過下, 就係等極都唔見 DJI 出 E300 嘅電變, motor 單一隻賣, 咁唔通壞咗一隻又買番晒全套咩? 唔明點解咁耐, 都好似冇得散賣.
ken.8298 發表於 2014-2-24 13:09:23 | 只看該作者
 樓主| siuwai999999 發表於 2014-2-24 18:26:39 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-2-24 12:25
E300 套嘢我都有諗過下, 就係等極都唔見 DJI 出 E300 嘅電變, motor 單一隻賣, 咁唔通壞咗一隻又買番晒全 ...

Ching 我在淘宝見到有散裝,電變$160 人仔,摩打兩個裝$320人仔,有dji 包裝,古計不是用戶散貨出售!但不知道是否老反,所以ching 要留意下,淘宝都有,我念遲d香港都有散買,thx
ken.8298 發表於 2014-2-24 18:48:40 | 只看該作者
siuwai999999 發表於 2014-2-24 18:26
Ching 我在淘宝見到有散裝,電變$160 人仔,摩打兩個裝$320人仔,有dji 包裝,古計不是用戶散貨出售!但 ...

會唔會係D商户自己拆散賣呢
 樓主| siuwai999999 發表於 2014-2-24 19:01:27 | 只看該作者
ken.8298 發表於 2014-2-24 18:48
會唔會係D商户自己拆散賣呢

Ching 不是呱摩打有box set ,但我晤很定!
DJI E300 MOTOR 配件 F450 F550 四轴配件 http://a.m.taobao.com/i370460991 ... Copy.Page_ShareItem

DJI E300 配件 15A电调 F450 F550 四轴 配件 http://a.m.taobao.com/i373610115 ... Copy.Page_ShareItem
ken.8298 發表於 2014-2-24 19:45:51 | 只看該作者
siuwai999999 發表於 2014-2-24 19:01
Ching 不是呱摩打有box set ,但我晤很定!
DJI E300 MOTOR 配件 F450 F550 四轴配件 http://a.m.taobao. ...

真係兩隻裝喎,可能真係出左唔奇,但係用自緊槳摩打有分正反牙喎
ken.8298 發表於 2014-2-24 21:12:34 | 只看該作者
ching你imu有事之後你點處理?我尋晚飛既時候一樣係閃紅綠黃,手册講係imu異常但我可以繼續飛,咁我再一次校准指南針(上下啪6次個隻)之後就正常返,所以我想G你點處理,麻烦哂
 樓主| siuwai999999 發表於 2014-2-24 21:55:56 | 只看該作者
ken.8298 發表於 2014-2-24 21:12
ching你imu有事之後你點處理?我尋晚飛既時候一樣係閃紅綠黃,手册講係imu異常但我可以繼續飛,咁我再一次校 ...

ching 我要上電腦做高級校準 , 之後正常反 . 如果晤好彩reset 晤到,我念反深圳維修了. ching 我念你可能,紅 , 王 , 紅 , 王 ....姐 . 我個 gps switch 壞左 , 有時姿太模式都晤知 , 買左個一無一樣的制 $8.5 =.=" 得行先換反 .
 樓主| siuwai999999 發表於 2014-2-24 22:03:05 | 只看該作者
ken.8298 發表於 2014-2-24 19:45
真係兩隻裝喎,可能真係出左唔奇,但係用自緊槳摩打有分正反牙喎

ching 可能怕人買錯 , 一盒有[size=13.333333969116211px]正反牙各一呱
 樓主| siuwai999999 發表於 2014-2-24 22:20:08 | 只看該作者
ken.8298 發表於 2014-2-24 22:28:36 | 只看該作者

睇緊:lol:lol:lol
 樓主| siuwai999999 發表於 2014-2-24 22:31:12 | 只看該作者

哈哈 , 又晤識國語 , 大拿獲 , 求其9 up 下 , see see dji 有什麼反應啦 , 各位 ching

http://bbs.5imx.com/bbs/forum.ph ... &extra=page%3D1
 樓主| siuwai999999 發表於 2014-2-24 22:35:13 | 只看該作者
同d now 鬆 駁命中