RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 22670|回復: 255
打印 上一主題 下一主題
收起左側

d3 新手 , 吾知點學好cs Drift

marcophoto1 發表於 2013-5-30 02:57:33 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

好耐之前玩過搖控車 [快車] , 前幾曰帶個仔去睇下見原來而家出到有飄移車 , 心想和個仔一齊玩 , 一次過買兩部 ,  搞左四日 , 落地試下車 , 好難玩! 車的cs當初時常白鴿 , 而家改左如下 , 前單 , 頂前齒改15 , 頂尾齒改16 , 後中改雙星 37齒, 怒響10.5t馬達 , 電變買錯左無感60a 好瑩[不過學住先] , 想問各ching , 有什麼可提點一下 , 我而家CS落到几多 ? 點做先可今頭輪行多一點?或要不再減尾頂?  點可以玩得到呢? 今早落去球場玩都飄到小小 [好勁太陽] , 但夜晚又去 , 不過成曰白鴿 , 吾知係味今早熱所以好D ,  吾想令個仔失望 , 希望大家指示 THX SO MUCH !!
dandanhk 發表於 2013-5-30 07:05:52 | 只看該作者
油門控制要更細緻,cs車對油門好敏感,加得快少少就會開始飄。
我都諗緊用on-road呔練下cs(或者軟身的drift呔)....可能會易控制d…(不過就…)
我都學緊,一齊努力。
albert0329 發表於 2013-5-30 07:34:02 | 只看該作者
其實前面唔使改,中帶都唔使改,凈改後面做15/30或16/30已經好D,但尾帶都要改174mm。咁你而家CS齒比係幾多?
albert0329 發表於 2013-5-30 07:48:32 | 只看該作者
D3 原裝車係CS 2.14,係幾難玩,改15齒=1.46 改16齒=1.55 會比較易控D。希望幫到你。
 樓主| marcophoto1 發表於 2013-5-30 14:43:18 來自手機 | 只看該作者
先多謝各車友回復,而家用本說明書後面方法去計出來是,CS1點48,甘是不小了一點Cs,目標是CS1點5,定係而家已相近就ok?上面CHing講用軟呔應買那種,努力中
doc 發表於 2013-5-30 16:34:35 來自手機 | 只看該作者
內地網友教改cs另一種方法係
尾38T 轉 30T , 換195mm皮帶。=1.6x
 樓主| marcophoto1 發表於 2013-5-30 18:21:21 | 只看該作者

On road ,什麼功能?軟身呔好似聽落冇甘滑?我在球場綠色的地面應該用那種?
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 19:08:45 | 只看該作者
marcophoto1 發表於 2013-5-30 14:43
先多謝各車友回復,而家用本說明書後面方法去計出來是,CS1點48,甘是不小了一點Cs,目標是CS1點5,定係而 ...

Ching想攪清楚先,有d唔清色(頭皮帶即頭單叉速齒及細齒係幾多)(中皮帶2個齒有無改)(尾皮帶叉速齒及細齒幾多)我計到唔啱數。
albert0329 發表於 2013-5-30 19:10:00 | 只看該作者
marcophoto1 發表於 2013-5-30 18:21
On road ,什麼功能?軟身呔好似聽落冇甘滑?我在球場綠色的地面應該用那種?

不如去JVB 試下。
 樓主| marcophoto1 發表於 2013-5-30 19:43:33 | 只看該作者
而家改左如下 , 前單38\13 ,中皮帶13\15,尾皮帶16\37
albert0329 發表於 2013-5-30 20:03:29 | 只看該作者
marcophoto1 發表於 2013-5-30 19:43
而家改左如下 , 前單38\13 ,中皮帶13\15,尾皮帶16\37

等於1.45到。
albert0329 發表於 2013-5-30 20:05:47 | 只看該作者
其實佢原裝呔幾好用㗎。不過嘈D。
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 20:15:47 | 只看該作者
marcophoto1 發表於 2013-5-30 19:43

Ching中皮帶條數可能出咗d問題,Ching可在前轆及後轆中線高位貼2快膠紙,然後前轆向後轉1圈,睇睇尾轆轉咗幾多圈,如果CS1.48就會頭轆轉1圈,尾轆就會轉咗1.48個圈,即大約1圈半。
albert0329 發表於 2013-5-30 20:22:02 | 只看該作者
其實一嚟就2.14 真係好難玩,你不如試下用番1比1去玩即頭尾都用13/38,練下油門,軚盤咁,慢慢加大個CS嚟玩,其實玩飄移真係要時間,慢慢學無得急,我有個朋友玩快車,佢話玩飄移要好有耐性及投入感唔同一般快車,要慢慢摸。
LOSE 發表於 2013-5-30 20:42:42 | 只看該作者
吾想令個仔失望 ,衛"信"電"信"........真係想快,終極矛招,氹下個仔,你有兩部車,可以揾一架出矛招用gyro,包你個仔玩緊架冇gyro望住你話:爸爸你好勁呀不過小心玩慣左返唔到轉頭(玩壞手,唔建議)
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 20:56:50 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-5-30 20:03
等於1.45到。

我估CS唔係1.4幾,因為我部改咗中皮帶齒唔係尾除頭。
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 21:02:37 | 只看該作者
LOSE 發表於 2013-5-30 20:42
吾想令個仔失望 ,衛"信"電"信"........真係想快,終極矛招,氹下個仔,你有兩部車,可以揾一架出矛招用gyro ...

唔係gyro,係差佬,用咗差佬就梗係勁啦,打撗行,都有得諗喎,係個仔面前威下都好喎。
albert0329 發表於 2013-5-30 21:07:28 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 21:02
唔係gyro,係差佬,用咗差佬就梗係勁啦,打撗行,都有得諗喎,係個仔面前威下都好喎。
...

thank you $780 HPI DBox
LOSE 發表於 2013-5-30 21:07:36 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 21:02
...

公安先至係打撗行的..........
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 21:12:27 | 只看該作者
LOSE 發表於 2013-5-30 21:07
公安先至係打撗行的..........

咁我收返先..........!
純粹係個名似啫,原來公安先打橫行既。