RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: marcophoto1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

d3 新手 , 吾知點學好cs Drift

SPAWN 發表於 2013-5-31 10:40:06 來自手機 | 只看該作者
裝gyro不如唔好玩,教人用咬地胎仲錯得交關!
SPAWN 發表於 2013-5-31 10:52:23 來自手機 | 只看該作者
胎反而要用硬!要改飘移用軟彈簧,大轉向打盡唔kick萬向,大把野要試同操車,真係有排你玩!
bookkeyhk 發表於 2013-5-31 15:13:32 | 只看該作者
樓主講明純粹唔想令個仔失望,果個ching先提起gyro呢樣嘢,已經講明玩壞手勢,如果真係中意玩飄移,有幾多人會裝丫,用on-road呔我就唔想多講。
bookkeyhk 發表於 2013-5-31 15:22:18 | 只看該作者

Ching 其實你自己真係想玩飄移定純粹唔想個仔失望呢!
 樓主| marcophoto1 發表於 2013-5-31 15:36:24 | 只看該作者
SPAWN 發表於 2013-5-31 10:52
胎反而要用硬!要改飘移用軟彈簧,大轉向打盡唔kick萬向,大把野要試同操車,真係有排你玩! ...

我諗要比心機玩下,可以在那裏睇到人玩飄移車?小弟在將軍澳出入的,多謝回復
 樓主| marcophoto1 發表於 2013-5-31 15:41:49 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-5-31 15:22
Ching 其實你自己真係想玩飄移定純粹唔想個仔失望呢!

我要識玩,先可帶佢一齊,我想用車來練佢專注力,因佢好喜歡車,我細路個陣都玩過幾架,自己都喜愛,咪順理成章,莫見笑
bookkeyhk 發表於 2013-5-31 18:05:15 | 只看該作者
marcophoto1 發表於 2013-5-31 15:41
我要識玩,先可帶佢一齊,我想用車來練佢專注力,因佢好喜歡車,我細路個陣都玩過幾架,自己都喜愛,咪順 ...

CS1.5玩飄移係最易上手ching都應該知,ching改咗中皮帶齒我怕個CS唔知有無計錯咗,最好攪清楚先。
bookkeyhk 發表於 2013-5-31 18:33:06 來自手機 | 只看該作者
marcophoto1 發表於 2013-5-31 15:41
我要識玩,先可帶佢一齊,我想用車來練佢專注力,因佢好喜歡車,我細路個陣都玩過幾架,自己都喜愛,咪順 ...

如果換咗頭單向,仲有須要換係頭萬向,原裝果支角度細,大d角度好易瓜,最好換支三節棍
油壓你試下原裝果套得唔得,我果部就升起 1 個轆30-40mm其餘 3 個轆都仲貼地,我果套係TRF油壓換咗軟彈弓,d3個尾咁輕應該甩得好穩,我就yokomo-04呔玩地台瓦都好穩,仲有其他嘢㗎,你可以試咗先。

albert0329 發表於 2013-5-31 19:26:23 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-5-31 18:33
如果換咗頭單向,仲有須要換係頭萬向,原裝果支角度細,大d角度好易瓜,最好換支三節棍
油壓你試下原裝果 ...

我仲走去落左硬彈弓Tim,今晚返去換返至得,個尾仲超硬。
albert0329 發表於 2013-5-31 19:28:18 | 只看該作者
marcophoto1 發表於 2013-5-31 15:36
我諗要比心機玩下,可以在那裏睇到人玩飄移車?小弟在將軍澳出入的,多謝回復
...

去JVB場
bookkeyhk 發表於 2013-5-31 19:52:48 來自手機 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-5-31 19:26

D3個頭比一般車重,個頭睇下用唔用倒,但都係要長彈弓,個尾用返長軟彈弓,甩到穩好多㗎,之前你唔講,仲走去6超硬,哈哈.......!
bookkeyhk 發表於 2013-5-31 20:11:50 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-5-31 19:26

D3算係唔太多嘢set,部VDF先set死人呀。
albert0329 發表於 2013-5-31 20:15:38 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-5-31 19:52
D3個頭比一般車重,個頭睇下用唔用倒,但都係要長彈弓,個尾用返長軟彈弓,甩到穩好多㗎,之前你唔講,仲 ...

OH....一路玩都唔知,正朱仔,收工啱啱去偉高買左對呔,因上次喺JVB飄左埋櫈腳即刻KO左條軨。
下次都淘多幾套MST,都幾正㗎。
LOSE 發表於 2013-5-31 20:32:52 | 只看該作者
larry1234 發表於 2013-5-31 09:05
各位 Ching,請問那處可找到裝 Gyro 玩漂移的資料,我無玩車,但有玩直升機,好奇想知道控制原理,謝謝!
...

咪同直升機一樣SET法囉,直升機尾舵咪即是轉向,只不過放落車頭度,我最初都係你咁好好奇,本身有兩隻係度拆落黎試下,先發覺勁到低能.......BUT好奇完,了解完,太悶,好快就折左落黎,其實對於好多新入門玩RC飄移,有一定難度,用唔用GYRO好個人,亦因人而異,如果純粹玩樂,又唔係認真到要落場比賽,又真係玩唔到又想玩,或純粹好奇,了解下....等等理由,裝黎試下玩下,有乜問題?在於我黎講等同由細到大,又玩下TANK,又玩下直升機,又玩下慢爬,又玩下.....想玩咪試下囉,何況個GYRO可以隨時係個控度關左佢,又操下,唔係完全冇用,都操到油門手指,雖然我都唔主張用GYRO,但如果我見到有人裝GYRO黎玩,我真係冇諗過叫人不如唔好玩
cylpeter71 發表於 2013-5-31 23:18:06 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-5-31 20:15
OH....一路玩都唔知,正朱仔,收工啱啱去偉高買左對呔,因上次喺JVB飄左埋櫈腳即刻KO左條軨。
下次都淘多 ...

Ching, I also have CS, can you tell me what kind of drift tyre (MST?) to be used on JVB course? if possible, can you provide the url of those tyre. Thanks
Ivansiu666 發表於 2013-5-31 23:51:10 | 只看該作者
marcophoto1 發表於 2013-5-30 19:43
而家改左如下 , 前單38\13 ,中皮帶13\15,尾皮帶16\37

前單38\13 ,中皮帶13\15,尾皮帶16\37<<<<師兄你這是cs 1.1
bookkeyhk 發表於 2013-6-1 00:03:56 | 只看該作者
Ivansiu666 發表於 2013-5-31 23:51
前單38\13 ,中皮帶13\15,尾皮帶16\37

我計法都係,所以叫佢試清楚,但叫過2次摟主都無復實我,究竟部車E加CS係幾多。
LOSE 發表於 2013-6-1 00:07:22 | 只看該作者

可以同個仔一齊玩,共同嗜好,好羨慕,努力
bookkeyhk 發表於 2013-6-1 00:18:08 | 只看該作者
Ivansiu666 發表於 2013-5-31 23:51
前單38\13 ,中皮帶13\15,尾皮帶16\37

說明書中皮帶齒係13除13=1,說明書又唔清色,前除後定後除前摟主可能攪錯咗,改咗中皮帶齒我果部係前齒除後齒先啱數。
 樓主| marcophoto1 發表於 2013-6-1 04:04:34 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-5-31 18:33
油壓你試下原裝果 ...

而家原裝個轉向,小弟SET到最盡 , 是否巳足夠度數 , 還是有得買大轉向+頭萬向換三節棍? 是否買原廠大轉向 , 和原廠三節棍?
今日我見到個仔試車個樣超頭入 , 同多謝哂你地 , 如果有一大班人玩車 , 其實好開心的