RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7485|回復: 40
打印 上一主題 下一主題
收起左側

AE SC10 4x4 FT 掃齒聲問題......

DLAM 發表於 2012-9-2 23:25:45 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
每次突然大力加速或轉彎加速時總會聽到響亮嘅掃齒聲,以為掃摩打齒,check過又唔係! 有冇玩開 Associated SC10 4x4 Factory Team嘅ching知道係乜問題? 點樣解決......

我用 HW 4000KV + Spur Gear:48P/93T + Pinion Gear: 22
sex8088 發表於 2012-9-3 00:00:18 | 只看該作者
same as me , same problem. what happen?
DoroSam 發表於 2012-9-3 00:03:23 | 只看該作者
Could be the clicker in the front gear box. Check out the below link for setup tips.
http://www.youtube.com/watch?v=XuKG7OClKjE
manfail1122 發表於 2012-9-3 00:07:16 | 只看該作者
係差速響,換油加介子,你可能保養少.........加上差速係AE近期的最大問題
benlau 發表於 2012-9-3 00:27:06 | 只看該作者
Cheak下皮帶頂得緊嗎?
steven008 發表於 2012-9-3 00:31:13 | 只看該作者
我都係咁,拆左後差睇睇,發現傘齒明顯蝕了
ThomasZ 發表於 2012-9-3 07:59:10 | 只看該作者
我都有呢個問題,諗起拆差速就煩,照玩到行唔郁先算。
 樓主| DLAM 發表於 2012-9-3 08:14:21 來自手機 | 只看該作者
manfail1122 發表於 2012-9-3 00:07
係差速響,換油加介子,你可能保養少.........加上差速係AE近期的最大問題

Ching,  請問换換邊隻weight嘅differential fluid? 另外係邊度加介子,煩請指點。
 樓主| DLAM 發表於 2012-9-3 08:18:46 來自手機 | 只看該作者
benlau 發表於 2012-9-3 00:27
Cheak下皮帶頂得緊嗎?

Ben ching,  已check過皮帶係前後都用setting "3",唔知啱唔啱?
 樓主| DLAM 發表於 2012-9-3 08:20:18 來自手機 | 只看該作者
steven008 發表於 2012-9-3 00:31
我都係咁,拆左後差睇睇,發現傘齒明顯蝕了

請問ching有乜方法解決?
 樓主| DLAM 發表於 2012-9-3 08:25:45 來自手機 | 只看該作者
仲有玩咗30分鐘後架車明顯加速差咗,一大力少少俾油就响,架車又唔去,越玩越灰,係唔係differential gear 出咗問題?前定後?
oscarchoi 發表於 2012-9-3 09:01:39 | 只看該作者
好明顯是后义速蝕了问题
manfail1122 發表於 2012-9-3 09:05:11 | 只看該作者
Ching,  請問换換邊隻weight嘅differential fluid? 另外係邊度加介子,煩請指點。

用番AE differential fluid 7000-10000,看你自己口味,我個人用10000....
介子加係大傘底,用離填補虛位(原廠本身有兩隻).
 樓主| DLAM 發表於 2012-9-3 09:39:50 | 只看該作者

ching, 是否要換晒成個後差? 有冇其他方法整? 另外應該點SET或有冇option parts可以避免呢個問題再出現? Thx
steven008 發表於 2012-9-3 09:45:39 | 只看該作者
DLAM 發表於 2012-9-3 08:20
請問ching有乜方法解決?

我諗住買多套差後備,但都試試Manfail兄加介子先,用得唔好浪費麻。不過快d 攪,唔係愈來愈嚴重就怕救唔返,我初只係加速第一下響,冇理佢,結果上星期六連中段加速都響,慢好多。Ben 哥有冇其他辦法呢,唔想有事先黎攪啊?
benlau 發表於 2012-9-3 10:37:32 | 只看該作者
DLAM 發表於 2012-9-3 08:18
Ben ching,  已check過皮帶係前後都用setting "3",唔知啱唔啱?

其實皮帶頂set幾多冇話岩吾岩的是要看實際情况而定,還要看皮帶及皮帶轆仔有冇損蝕,因為本人從未發生過此問題,希望幫到師兄。
steven008 發表於 2012-9-3 10:44:34 | 只看該作者
benlau 發表於 2012-9-3 10:37
其實皮帶頂set幾多冇話岩吾岩的是要看實際情况而定,還要看皮帶及皮帶轆仔有冇損蝕,因為本人從未發生過 ...

Ben哥砌車功夫好,暴操都冇問題^^
benlau 發表於 2012-9-3 10:46:27 | 只看該作者
steven008 發表於 2012-9-3 09:45
我諗住買多套差後備,但都試試Manfail兄加介子先,用得唔好浪費麻。不過快d 攪,唔係愈來愈嚴重就怕救唔 ...

師兄話差速損蝕的問題,我玩左成年都冇發生過,所以不知點樣教師兄。
牛奶仔 發表於 2012-9-3 11:19:03 | 只看該作者
相傳係大傘齒大墊片下加1枚0.2mm至0.3mm厚墊片,作用係頂高大傘齒減少差速齒間隙,令大傘齒及差速齒重新咬合工作.
如果手上沒有0.2mm至0.3mm厚墊片,可如圖用差杯墊片代用.
有一面比較刮手,呢面要放係上面,比較光滑的一面向住O圈果邊.

steven008 發表於 2012-9-3 11:34:41 | 只看該作者
benlau 發表於 2012-9-3 10:46
師兄話差速損蝕的問題,我玩左成年都冇發生過,所以不知點樣教師兄。 ...

唉,我地個個都有問題,Ben 哥你成日玩都冇事,求砌差速秘方!