RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: DLAM
收起左側

AE SC10 4x4 FT 掃齒聲問題......

steven008 發表於 2012-9-3 11:42:56 | 顯示全部樓層

返去試試先,唔該師兄
 樓主| DLAM 發表於 2012-9-3 12:36:22 | 顯示全部樓層
steven008 發表於 2012-9-3 09:45
我諗住買多套差後備,但都試試Manfail兄加介子先,用得唔好浪費麻。不過快d 攪,唔係愈來愈嚴重就怕救唔 ...

CHING, 去邊間買套差好,我諗我果架係時侯要換...
steven008 發表於 2012-9-3 13:54:29 | 顯示全部樓層
DLAM 發表於 2012-9-3 12:36

哈哈, 我都唔知啊, 成日冇貨, 邊間有就去邊間買啦
manfail1122 發表於 2012-9-3 19:07:39 | 顯示全部樓層
19樓CHING 正確,不過最好兩面都加, 因為RC8.2E 都好你兩面都加
steven008 發表於 2012-9-5 10:20:29 | 顯示全部樓層
DLAM 發表於 2012-9-3 12:36

22樓有,尋晚買左,連介子都有,不過師兄你有冇拆開差速睇下
係咪差速問題?
 樓主| DLAM 發表於 2012-9-5 12:18:33 來自手機 | 顯示全部樓層
steven008 發表於 2012-9-5 10:20
22樓有,尋晚買左,連介子都有,不過師兄你有冇拆開差速睇下
係咪差速問題? ...

未得閒折,因為係大工程。今晚開工!你呢?
steven008 發表於 2012-9-5 13:45:55 | 顯示全部樓層
DLAM 發表於 2012-9-5 12:18
未得閒折,因為係大工程。今晚開工!你呢?

次前拆左喇, 但仲未裝返, 大工程啊
 樓主| DLAM 發表於 2012-9-6 08:44:52 來自手機 | 顯示全部樓層
steven008 發表於 2012-9-5 13:45
次前拆左喇, 但仲未裝返, 大工程啊

尋晚經已換咗套後差,問題已解决!試過車已無再有聲。足足搞咗兩個鐘,舊差速已漏哂油。希望其他有同樣問题ching,可以知道係後差問题
steven008 發表於 2012-9-6 09:42:45 | 顯示全部樓層
DLAM 發表於 2012-9-6 08:44
尋晚經已換咗套後差,問題已解决!試過車已無再有聲。足足搞咗兩個鐘,舊差速已漏哂油。希望其他有同樣問 ...

師兄有冇試試加埋介子?我諗住加埋試試,睇下係咪可以防止再掃
manfail1122 發表於 2012-9-6 10:24:36 | 顯示全部樓層
  1. 我諗住加埋試試,睇下係咪可以防止再掃
複製代碼
防止唔到,只係可以減少問題出現, 近期AE最大問題
我部8.2E 都買左一套做後備
 樓主| DLAM 發表於 2012-9-6 12:22:53 來自手機 | 顯示全部樓層
兩邊都有加介子,但今朝再試車時,轉彎大力加速都有少少掃尾差。manfail1122 ching 講得啱,係設計問題,冇得100%断尾
manfail1122 發表於 2012-9-6 16:32:19 | 顯示全部樓層
你係一邊再加多一隻會好少少
steven008 發表於 2012-9-8 23:01:29 | 顯示全部樓層
DLAM 發表於 2012-9-6 12:22
兩邊都有加介子,但今朝再試車時,轉彎大力加速都有少少掃尾差。manfail1122 ching 講得啱,係設計問題,冇 ...

師兄你點先可加多隻介子啊?我加多一雙,點知太厚,頂住介子果條野都插唔到入個窿度。我只係換左隻厚d 既介子。
 樓主| DLAM 發表於 2012-9-9 00:37:11 | 顯示全部樓層
我係舊果套差速度攞番D介子用,可以每边加到多一隻
steven008 發表於 2012-9-9 23:59:18 | 顯示全部樓層
DLAM 發表於 2012-9-9 00:37
我係舊果套差速度攞番D介子用,可以每边加到多一隻

哦,我用左隻厚些少的介子,所以加唔倒多一隻喇,下次試車睇下先
哥高查 發表於 2013-2-6 15:02:58 | 顯示全部樓層

想請教玩緊呢部車既師兄,岩岩係RC媽見到呢件OPTION,
裝左呢件就可以換走哂原庄差速傘齒, 咁係咪就可以解決呢個問題~

exo_oni 發表於 2013-2-10 17:59:36 | 顯示全部樓層
係咪前後都換哂佢...我俾呢架野玩死....因為拆呢架野真係好大工程..
hhxhkuroro 發表於 2013-2-22 18:52:48 | 顯示全部樓層
is that sound from the gear on the front slippery clutch?>
 樓主| DLAM 發表於 2013-2-24 21:53:54 來自手機 | 顯示全部樓層
It was from the rear slippery clutch
exo_oni 發表於 2013-2-24 22:50:26 | 顯示全部樓層
yes....rear .....